Whippet

Whippet er en liten, men kraftfull og høyreist mynde med flotte proporsjoner og lange, muskuløse vakre linjer.

Whippet bilder

WhippetWhippetWhippet

Fakta om Whippet

Whippet

Generell omtale av Whippet hunderasen

Whippet er omtalt alt på 1600-tallet, men regnes ikke for å ha blitt etablert skikkelig som rase før mot midten av 1800-tallet. Merkelig nok ble den første gang anerkjent som rase av den amerikanske kennelklubben i 1888, mens opphavslandet Storbritannia først anerkjente den i 1891. Det finnes flere eksempler fra historien på små Greyhound-lignende hunder helt tilbake til romertiden, som hundene på statuen som ble funnet i ruinene av Pompeii. Rasen ble imidlertid egentlig skapt av nordengelske kullgruvearbeidere på 1700-tallet. Opprinnelsen er ikke helt fastslått, men den antas å ha blitt krysset frem av små Greyhounds og 2-3 forskjellige langbente terrierraser. Senere fattet også den engelske overklassen interesse for denne lille hunden og krysset inn Italiensk mynde, noe som ga den dagens form og fasong. Hunden var opprinnelig myntet for hetsjakt på hare og annet småvilt, men ble tidlig den engelske arbeiderklassens «veddeløpshest». I England gikk den lenge under tilnavnet «the poor man´s race horse», fordi arbeiderne der var like spillegale som overklassen, men de rådet ikke over de samme økonomiske ressurser. Greyhounds var for kostbare, både å holde og å anskaffe. Den lille whippeten var langt rimeligere å holde, men nesten like rask som greyhounden og derfor like velegnet til veddeløp. Whippet er som skapt for fart, men den er normalt en svært rolig og harmonisk hund som er både hengiven og barnekjær. Som de andre myndene er rasen ofte litt reservert ovenfor fremmede, og den liker ikke ståk og støy. I dag er whippet først og fremst for familiehund å regne, selv om både hundeveddeløp og hetsjakt på hare fortsatt er populært noen steder i verden. I de senere år har rasen også vist seg ypperlig egnet som terapihunder, spesielt i USA.

Whippet utseende og fysikk

Whippet er en liten, men kraftfull og høyreist mynde med flotte proporsjoner og lange, muskuløse vakre linjer. Dens anatomiske eleganse og grasiøsitet utstråler en perfeksjonisme som utvilsomt bare greyhounden kan sidestilles med blant hunder. Rasestandard: Hodet skal være langt og smalt med flat skalle og ubetydelig stopp. Ganske bred mellom øynene. Nesebrusken er sort, men hos blå hunder er blålig farge tillatt, hos leverfargede hunder leverfarget snute, hos hvite eller flerfargede hunder er flekket nesebrusk tillatt. Ovale, klare øyne med et våkent uttrykk. Små, tynne rosenører. Saksebitt. Halsen skal være muskuløs, lang og buet. Meget dyp brystkasse, markert forbryst og godt buede ribben. Ryggen er bred, fast og med tydelig lendebue. I stående stilling skal hunden dekke mye mark. Godt skråstilte skuldre der skulderbladstoppene er klart synlige i høyde med ryggraden. Tett tilliggende albuer, rette forben, fjærende mellomhånd. Brede bakbein med muskuløse lår, gode vinkler og lave haser. Potene er nette, godt atskilte og med hvelvede tær med tykke, sterke tredeputer. Halen skal være lang og avsmalnende mot spissen. Den bæres svakt buet oppover når hunden er i bevegelse. Bevegelsene er frie med godt fraspark, ikke trippende eller med høye forbeinsbevegelser. Pelsen skal være fin, kort og tett tilliggende. Alle farger og fargekombinasjoner er tillatt. Mankehøyde: hannhund 47-51 cm, tispe 44-47 cm.

Annet

Str: Middels Aktivitetsbehov: Lite Pelslengde: Korthåret Behov for pelsstell: Lite Allergivennlig: Nei lydighet: lett lært barn: barnevennlig bosted: kan bo i blokk like greit som andre steder hunder: en sosial hund bo utendørs :kan stå utendørs sommer men egner seg på grunn av tynn pels ikke godt i vinter vær. Teksten er ble sendt til Hunderaser fra Tanja Iren som har opphavsrett på denne teksten. For tilføyelser og andre kommentarer om hunderasen Whippet benytt vennligst kommentarfeltet under.

Erfaringer med Whippet

Her er det leserne har sagt om hunderasen så langt. Skriv om Whippet

Tulla sier: Det stemmer at whippet røyter mindre enn mange andre raser, men de røyter. Men bruker man gummikarde så får man av pelsen og røyteperioden kortes noe ned.
De fleste av dem har ganske heftig jaktinstink, men mange kommer kjapt tilbake til eier da de er ganske så store mammadalter;) Men noen kan løpe langt av sted i rusen over å ha et bytte foran seg(katt,hare hjort osv). Får de tak i harepusen så drepes den. De er avlet fram for jakt og drepe bytte. Whippeten bør også få løpe fritt noen ganger i uka. De elsker å løpe :) Ellers er det en utrolig sjarmerende og enkel rase med lite lyd i som elsker å lugge mykt og godt, gjerne ved en sine to beinte eller firebeinte venner. Det er få whippeter som elsker å ut i kulde, regn og vind, men man kan venne dem til det hvis man takler å dra med seg en motvillig hund ut gjennom døra i all slags vær. Mine må på tur uansett vær. Da er dekken et selvfølge. Også innretter vi turen etter kulden de og jeg opplever. De er ikke skapt for nordiske forhold og enkelte av dem har veldig tynn pels, mens andre har tykkere pels og tåler mer kulde, vind osv... Hilsen ei med tre whippeter
02.02.2012

Gerd Velle sier: Vi er så heldige å ha en whippet som kamerat! Han er vakker, intelligent og snill. Veldig kosete. Jeg har epilepsi, og dette forstår han. Senest i dag passt ehan på da mannen min var inne og kjøpte VG på. Da stod han tett inntil meg og speidet etter onkel, samtidig med at han passet på meg. Senere i dag skal vi gå tur igjen, og etterpå blir det kos i sofaen! Vi er gode venner av hans foreldre, og har selv hatt hund inntil ganske nylig.
28.08.2011

Arndis sier: Jeg har hatt Whippet i fire år. (Har alltid hatt hunder) og den er den deiligste hund noen kan ha. De elsker knus og å ligge hos deg i din sofa. Ingen hår, ingen lukt, svært renslige og de elsker barn. Men du må ta den ut en tur hver dag. Elsker å sykle. Beste hund jeg har hatt. Og så er den så vakker.
22.06.2011

johanna sier: whippet er en utrolig lettstelt hund. alt som folk synes er ekkelt ved hunder, finnes ikke hos whippeten. den røyter moderat, den er renslig som en katt, den lukter lite og best av alt, den sikler ikke. den kan gå på tur i (nesten) all slags vær og du slipper at den drar inn halve skauen med inn. bare å tørke støv av den iblant:)
den er sporty, men ikke krevende. vakker, men ikke jålete. en perfekt hund! størrelsen er super og gemyttet likeså. jeg har to whippets og er kjempefornøyd. noe å være obs på, den har ikke begrep om fartsgrenser- heller ikke innendørs! selv om den ligger krøllet sammen i timesvis på sofaen, må den på død og liv løpe fra sofaen ut i gangen. det er muligens en treningsak, men mine gjør det. de er stille og bjeffer lite.
07.08.2009

Din kommentar om Whippet:

Ditt navn (eller kallenavn)

Sikkerhetskode
Skriv inn tallet her:

Sikkerhetskoden hjelper oss å luke ut SPAM. Takk for hjelpen!

Flere hunderaser

Brukere som leste om Whippet var også interessert i følgende hunderaser:

Hunderaser

Finn din hund


Søk - Hunderaser.org


Hundefamilien

Dressur og kurs

Hundebøker

Utstyr til hund

Dokumentar

Tilfeldig hunderase

tilfeldig hunderase