Tervueren

Tervueren tilhører gruppen av belgiske fårehunder, og er en av to langhårede belgiske fårehunder.

Tervueren bilder

TervuerenTervuerenTervuerenTervueren

Fakta om Tervueren

Tervueren

Tervueren temperament og væremåte

Disse hundene er impulsive, skeptiske for fremmede og noe engstelige, hvilket bidrar til at den er en god brukshund innenfor det militære og i politiet. Som familiehund kan den likevel fungere bra dersom den får riktig oppdragelse, og dersom familien den blir en del av vet hvordan man skal omgåes hunder.

Tervueren bruksområde

Tervueren var avlet til å være en dyktig fårehund, men regnes i dag som en brukshund innenfor områder som tjenestehund i politi og det militære, og som lavinehund, mm. Den har fortsatt blitt brukt som fårehund, men ikke i den grad som tidligere, ettersom det er andre raser som gjerne er bedre spesialisert til dette.

Tervueren er likevel en meget allsidig brukshund, og en ypperlig vakthund, til tross for at det ikke er blant de største hundene. Tervueren kan også bli en god familiehund dersom man har erfaring med hund fra tidligere og vet hvordan man skal dressere en hund.

Tervueren utseende

Den har en langhåret og varmrød pels, som krever moderat med pelsstell. Denne typen av belgisk fårehund har en sort ansiktsmaske, men ellers har den en rødbrun pels, som noen ganger kan være veldig lys rødbrun, men som oftest er den varmrød med lysere pels på ben og rundt brystet.

Tervueren er den mest populære varianten av belgisk fårehund. Ettersom egenskapene ellers er ganske identiske blant de belgiske fårehundene, så er det muligens det estetiske ved rasen som har medført dens popularitet.

Tervueren historikk

Erfaringer med Tervueren

Her er det leserne har sagt om hunderasen så langt. Skriv om Tervueren

Atle sier: Er vokst opp på gård med hunder av ymse blandinger basert på elghund/buhund + diverse. Har også flere søsken som har hatt labrador i mange år. Selv hadde vi en tervueren tispe for noen å tilbake før vi fikk barn... desverre fikk hun en svulst på hjernern som gjorde at vi måtte avlive henne etter 4 år..... men FOR en hunderase!! Vakker og praktfullt utseende er uomtvistelig, men hvilken intelligens, og hvilke bruksegenskaper!!
I dag....20 år senere, er ungene voksne, og vi har bedre tid.... jeg savner en Tervueren i huset, og jeg kan ikke tenke meg å ha noe annet enn Belger, aller helst Tervueren, sittende bratt og årvåkent observerende på plenen på tåspissene, mens hun /han håper på litt lynrask action...tenk at hun vi hadde ennå sitter så hardt i......
04.08.2015

Helene sier: Hei, jeg vurderer å få meg en tervueren. Til dere som har erfaring, kan dere si noe om hvordan dere oppdrar en slik hund? Hvilke aktiviteter bruker dere? Jeg har aldri hatt hund, men har elsket hund siden jeg var liten, og har så utrolig lyst på en tervueren. Jeg vet de sies å være krevende, derfor vil jeg gjøre meg mest mulig forberedt, slik at jeg kan oppdra min kommende hund bra! :)
07.12.2013

ninian sier: Har hatt tervueren i mange år og av alle mine har jeg kun hatt en som stemmer til rasebeskrivelsen her. Alle de andre har vært svært sosiale, glade i nye mennesker, i en periode når jeg hadde fire stykker lå alle i yttergangen og folk som kom på besøk måtte velge hvor de skulle sette beina for hundene gadd ikke flytte på seg. Har hatt to sett med barn oppi hundelivet mitt og det har aldri vært noe problem med biting og herjing i motsettning til feks hvit gjeter som var mye mer på ungene. Har i dag en herlig tispe på 4 mnd og vurderer å få en til om et års tid.
05.08.2012

morra di sier: Jeg vurderer å skaffe meg en tervuren igjen. Jeg har hatt en hund tidligere og det var en tervuren, som var en fantastisk hund. Hun var så lojal, så utrolig glad i hele familien. Vi fikk henne da jeg var tenåring, og det var i alt 4 barn i huset. Hun ble en av familien. Gjerne var ikke oppdragelsen optimal med fire unger som var lite konsekvent som oppdragere, men det ble en bra hund likevel. Vi trente agility og det elsket hun. Fantastisk smart hund med et stort hjerte. Negativt var at hun var litt nervøs, og skeptisk til menn. Damer og barn kunne gå over eiendommen uten at hun bjeffet, men ikke menn. Hun var imponerende atletisk og farten da hun løp var bare imponerende. Jeg kjente meg fri bare ved å se henne løpe. Kjenner igjen dette med at det ikke luktet hund av henne. God lukt, og veldig lettstelt hund. Utrolig snill med ungene.

Så nå sitter jeg og vurderer om jeg skal få meg en tervuren. Jeg har selv blitt voksen nå med fire barn, og har ikke hatt noen annen hund etter Kitty. Familien var knust da hun døde. For en personlighet, for en smart, vakker hund. Gjerne derfor jeg er litt nølende til å få en ny tervuren..den kan liksom ikke erstatte den som døde der for lenge siden.
12.06.2012

Aina sier: Jeg overtok en nydelig 15mnd gammel rødbrun/svart tervueren hann i sommer. Jeg hadde litt kontakt med hunden før vi overtok han så han kjente meg/oss litt fra før. Han hadde en veldig kort sorgprossess, der han ikke ville noe den første dagen. I et par uker hendte det at han tisset inne (antakelig pga redsel når han var alene). Etter de 3 ukene har alt vært herlig!

Dette er en veldig livsglad hund som elsker å leke og trene! Merker litt på den "ungdomstiden" av og til, men stortsett kan han gå løst og er veldig lydig (takket være forrige eier, som gjorde en veldig god jobb)!

Han er min første hund, så jeg hadde ikke så mye erfaring fra før. Men det har gått veldig bra ettersom han er veldig tålmodig med meg og jeg lærer noe nytt hele tiden!

Elsker denne rasen!
04.10.2011

Tove sier: Jeg har nå fått en nydelig tervuren hann på 2 år...omplaserings hund
Han er nok ikke sosialisert i henhold til andre hunder og klarer ikke å gå i bånd.
Har noen forslag om hva jeg kan gjøre"som er riktig".
Fikk på han et grime bånd (Halti) og da går han som en prest ved siden av meg og ingen draing. Er det noen som har erfaringer med dette båndet?
20.06.2011

Ellen sier: Har en GRÅ terv hannhund, dem kan stilles, men det er ikke alle dommere som er like fårnøyd bestandi på farge.. min hund har aldri blitt utvist fra ringen skjøl om at han er GRÅ å ikke RØD... :-) mIn vakre hannhund er Norsk Utstilling's Champion :-)
21.05.2011

anita s sier: svar til han som lurte på svart og grå tervueren, det er kunn i utstilling at fargene er feil, ellers kan man bruke gråsvarte i alt annet, grunnen til at dem ikke kan stilles ut er at tervueren skal være rødbrun og svart, det er det som er standaren
16.05.2011

John sier: Jeg hadde en flott tervuren hann. den var min trofaste følgesvenn til jeg ble familiemann. Da forsøkte vi å omplassere han. Det gikk ikke helt bra og vi måtte avlive han. Han var litt nervøs og litt agressiv mot fremmede som ble nærgående. Jeg gjorde nok ikke alt etter boka når jeg skulle oppdra han og derfor ble det nok ikke riktig taklet så han fikk riktig lærdom av episodene. JEg har vokse opp med hunder, men ingen i nærhetan av tervuren. Han var utrolig lydig, leken og trofast. Ikke hadde han noe særlig hundelukt heller når han ble våt i pelsen, prøv å lukt på en golden retriver, den stinker når den er våt.
Nå kan vi ikke ha hund for barna er så allergisk. Jeg savner fortsatt min kjære tervueren.
07.05.2011

Evy sier: Jeg har nå min femte belger, to svarte, og nå min tredje røde.
Alle mine har vært supre i hodene sine, ikke tilbakeholdne for folk eller nye ting, men det er svært viktig at de blir sosialisert og miljøtrent fra de er helt små. Alle opplevelsene må være positive for det de lærer mellom 12 og 16 uker er erfaringer all videre læring bygger på.
Alle mine har hatt oppgaver i form av LP og/eller bruks. Alle hunder trenger å bruke hodet sitt, men for belgeren er det et must om den skal bli en trygg og harmonisk hund.
Mine har, uten unntak, hatt en ekstrem jaktlyst og en overveldende glede av å hilse på folk sånn at de har kunnet rive folk over ende. Har jobbet mye med å dempe det ;)
Jaktlysten er det vanskelig å fjerne helt for den er jeg avhengig av både når jeg går spor og trener rundering, så det er en utfordring..
05.02.2011

aron sier: jeg liker tervuren de er fine. h alderig hatt en men vil ha en... hvor fant dere deres tervuren?
på finn?
29.11.2010

Per sier: Jeg har egnetlig ingen kommentar, men har vurdert å skaffe meg en tervuren. Jeg lurer bare på hvorvidt noen kan svare meg på hvorfor Trevuren med farvene grå/sort IKKE er lovlig i Norge?
11.11.2010

Vegar sier: Jeg har en 2år gammel blandingsrase av tervuren og sibirian hysky. det er en utrolig snill hund mot både unger og andre dyr, dersom det ikke er noe som tilsier jakt og mat,
Veldig tolerang, men en skikkelig vakt hund uansett hvem og hva som dukker opp i nærheten.
han er livlig, morsom og elsker å kjøre bil.hehe
Kunne ikke ha tenkt meg ei bedre vaktbikkje, trening ell turkompis.
03.08.2010

Martimor sier: Vokste opp med en fantastisk Tervueren, min beste venn, og verdens kuleste. Alltid rolig, god i hodet og alltid sosial og glad for å se folk. Hunden vår var veldig rolig, og lydig.
Veldig glad i å brukes fysisk.
Nydelig familiehund, veldig lett å elske!
Hunderasen ANBEFALES!
30.04.2010

Siri sier: En fantastisk rase!! Tervuerentispen vår er nå 13,5 år, men er fremdeles med på det meste. Har alltid gått pent i band og bjeffer såogsi aldri. Når middagen er servert sitter hun forran skåler til vi sier "værsågod". Hun har alltid gått mye fri, noe som aldri har vært noe problem da hun er svært lydig og trekker seg unna når vi møter pågående/aggresive hunder. Lettrent familiehund som er helt uunnværlig i hverdagen.Vår forrige hund var også en tervueren. Hun var mer krevende, men med tålmodig oppdragelse ble hun en fin hund. Drev litt med agility. Kjenner igjen beskrivelsen om at rasen er noe forsiktig, men en svært allsidig brukshund. Har du peiling på hund vil du neppe angre på å velge tervueren.
01.04.2010

Tonje sier: De er herlige, vi passer ofte en som ble 14 år gammel, han het Gizmo og jeg var veldig glad i han, han ble syk å døde fagen før bursdagen min, men tispa han bodde sammen med har gitt meg litt trøst, hun er ikke så redd for meg lenger så vi har blitt gode venner. Gizmo var smart og rolig, men sterk nok til å dra meg overende til tider, men jeg elsket han over alt på jord, skal jeg ha hund igjen så må det være en som han
09.03.2010

Imre sier: Verdens herligste hund.Har en på seks år som er utrolig klok og trofast. Han kommer inn på komando og kan fint gå ved fot selv om vi går i bygater.
Møter vi aggressive hunder setter han seg ved føttene mine og ser på dem til de har roet seg ned.
Han har bare et minus,noe som jeg selv har skyld i. Han klarer ikke å være alene. Seprasjonsangst når jeg ikke er tilstede.
03.02.2010

Synnøve sier: Vi tar nå i mot en blanding fra tervuren, mor er tervuren men faren vet de ikke, de er under dyrebeskyttelsen nå for eieren kastet de på gata "/ skjønner ikke d går ann å være så dum ska du først bli kvitt valper ska du gjøre d på en orgentlig måte å ikke lettest mulig
21.06.2009

tina o. sier: hei:-)vår tervuerentispe på 1 år er bare helt fantastisk.hun er den andre tervuerenen vår.med 3 barn i huset som vet hvordan en hund skal behanles er vi en flott gjeng.hun er ydmyk og bare snill.noe forsiktig når det kommer besøk,men logrer og vil koses med etter kort stund.lydig og kommer som ett skudd på kommando.hun er venner med alle typer hunder og er så fantastisk rask at det må oppleves.kort fortalt så blir det tervueren for bestandig:-)
29.05.2009

Inger E. Amundsen sier: Vår Tervueren var en snill og lydig hund. Alltid glad og leken. Fulgte oss alle steder og var glad i barn og voksene. Var snill med andre hunder og aldri sloss, men gikk utenom vis han så noen som sloss.
Jeg var lei meg den dagen han døde, savnet er stort hos oss alle.
20.05.2009

Anonym sier: Jeg har en terv hanne som er fantastisk familiehund, jeg har en sønn på 4 år som har utforska hunden der det er mulighet og han er veldig tolmodig og flink. Går kjempe bra sammens med andre hunder uavhengi av kjønn. Han er bare helskjønn. Litt spesiell da han har en "grå" farge istede for den rødlige:)
09.02.2009

Gry sier: Jeg mistet min tervueren i juni i fjor og sorgen har vært stor! Hun ble 12 og et halvt år gammel! Jeg har hatt hunder rundt meg helt siden jeg var liten, men dette er den mest fantastiske skapningen jeg har vært borti! Veldig riktig det de skriver over her... Denne rasen trenger god oppdragelse og grenser, men har du peiling på hund, og vil ha en utfordring og en trofast følgesvenn, så er dette en berikelse av en annen verden! Det er iallefall min oppfatning. Jeg har fått meg en blandingshund nå, men når hun blir voksen, skal hun få en liten lekekamerat av rasen tervueren!!! :-)
29.01.2009

Lars sier: Dette er min favoritt hunderase, selv om jeg aldri har eid en selv. Når jeg får plass og tid så blir det belgisk tervueren på meg :)
24.11.2008

Arild sier: Disse hundene er opprinnelige gjeterhunder, men de brukes vel i dag mer som politihunder. Verdens mest berømte narkotikahund var vel en belgisk fårehund av typen tervueren (om jeg ikke husker feil..)
02.05.2008

Din kommentar om Tervueren:

Ditt navn (eller kallenavn)

Sikkerhetskode
Skriv inn tallet her:

Sikkerhetskoden hjelper oss å luke ut SPAM. Takk for hjelpen!

Flere hunderaser

Brukere som leste om Tervueren var også interessert i følgende hunderaser:

Hunderaser

Finn din hund


Søk - Hunderaser.org


Hundefamilien

Dressur og kurs

Hundebøker

Utstyr til hund

Dokumentar

Tilfeldig hunderase

tilfeldig hunderase