Tamaskan

Tamaskan eller tamaskahund er en familiehund og brukshund som ble avlet frem for å ligne mest mulig på en ulv.

Tamaskan bilder

TamaskanTamaskanTamaskanTamaskanTamaskanTamaskanTamaskanTamaskanTamaskanTamaskanTamaskanTamaskanTamaskan

Fakta om Tamaskan

Tamaskan

En tamaskahund har unike egenskaper både som brukshund og familiehund. Dens spennende utseende gir umiddelbart assosiasjoner til villmarken, og med et gemytt som er mer vennlig enn de fleste nordiske sledehunder.

Tamaskan er en spisshund rase avlet frem i Finland. Målet var/og er å avle frem en rase som skal være en tro kopi av en ulv i utseende og anatonomi, men med et gemytt som gjør den egnet som familiehund.

Tamaskahundens opprinnelse stammer fra fem individer av nordiske spisshunder av nord-amerikanske linjer, trolig der de fleste var av ulike husky-varianter. Disse ble importert til Storbritannia og blandet med alaskan malamute, schäfer, sibirsk husky og andre nordiske spisshunder, og kun hunder som hadde ulvelignende fysikk og et bra gemytt ble valgt under avl. Dette har resultert i at tamaskanhund allerede har blitt en svært godt egnet familiehund. Grunnen til at avlen senere ble flyttet til Finland var at her fantes et bredere utvalg hunder som passet formålet.

I 2006 ble "The Tamaskan Dog Register" opprettet, og i dag finnes raseklubber i Storbritannia, Amerika og Europa etter avlsarbeidet i Finland.

Tamaskan sammenlignet med ulv

En voksen tamaskan hannhund blir ca 63-71 cm og tisper omtrent 61-66 cm. i skulderhøyde. Tamaskahunder veier opptil 45 kg, (hanner: 41-45 kg, tisper: 23-38 kg).

Hvordan står tamaskahundens fysiske mål i forhold til det av en ulv? Det er stor variasjon i forhold til ulvers størrelse. De største ulvene i verden finnes nord-vest i Canada og i Alaska, der finner vi arktiske ulver med en skulderhøyde på 65-80 cm (kan bli så mye som 100 cm) og en vekt på 45 og oppover, så tunge ulver som 100 kg har blitt registrert. Mackenzie Valley ulver regnes også for å være blant de største, men med en gjennomsnittlig skulderhøyde på 81-102 cm og en vekt på 45-67 kilo. Den største ulven i Norge som har blitt skutt er på 65 kilo, men normalvekten er betydelig lavere.

På mange områder har avlsarbeidet med tamaskan vært vellykket, men fortsatt er det betydelige anatomiske forskjeller mellom en tamaskan og en ulv. For eksempel har en gråulv lengre bein og større poter enn en tamaskan, dette resulterer også i at ulven er høyere enn en tamaskahund.

Bruksområde for Tamaskan hunder

En tamaskan skal være en allsidig brukshund, og kan brukes til blant annet redningsarbeid og søk, agility, og selvfølgelig også som sledehund og trekkhund. Vi skal huske på at det er egne raser som er spesialavlet for å utføre spesifikke oppgaver, for eksempel er det få raser som kan måle seg med en alaskahusky eller siberian husky i langdistanse hundekjøring, og selv om en tamaskahund vil kunne brukes til dette vil den ikke kunne hevde seg blant rasene som er spesialavlet for nettopp dette formålet.

Erfaringer med Tamaskan

Her er det leserne har sagt om hunderasen så langt. Skriv om Tamaskan

Mia Christine M Marcussen sier: Hei. Jeg bare lurer på om det er noen her inne som har kjøpt Tamaskan fra oppdretter Blustag i England? Har planer om anskaffelse av rasen neste år, så jeg vil gjerne vite hvordan du/dere gikk frem da dere skulle kjøpe hunden. Tenker da på import/papirer og vaksinasjoner hunden trenger.
Send meg gjerne på mail: miachristinemarcussen@gmail.com eller så er jeg å finne på facebook under navnet Mia Christine Malmberg Marcussen :)

Håper på svar.
12.06.2017

BiKa sier: Jeg bare elsker utseendet til Tamaskan-hundene :D og såklart gleder jeg meg masse til jeg kan dra til finnland og kjøpe min første Tamaskan! :D

Jeg er veldig opptatt av utseendet til hunden jeg skal få, i tilegg til gemytt, og der mine venner har kjøpt små gneldrebikkjer (med sånn høy pipete bjeffing), korte ben og lang kropp, eller enda værre, kort pels (SKRIK!) har jeg alltid ønsket meg en stor og vakker langhåret hund, helst så lik en ulv som mulig!

Og det faktum at Tamaskan har helt fantastisk gemytt er jo BARE ett STORT pluss!! :D *Forelsket*
27.05.2015

Miranda sier: Eneste oppdretter jeg vet om er i England. Anbefaler ta en titt på http://tamaskan-dog.com/. Jeg skaffet min lille gutt fra Blustag. Fantastisk oppdretter. Priser er ca 11.000kr + flytur.
31.08.2014

Kristian sier: Jeg har ønsket meg en tamaskan lenge, men har ikke funnet så mye spesifikk info om hvordan jeg skal få tak i en. Vet du hvor i Sverige denne oppdretteren er, og hva oppdretteren heter? Hva er prisen på en tamaskan?
11.06.2014

Tamaskangirl sier: Har vært så heldig å få en Tamask og det er den flotteste hund jeg har hatt!!! Kommer ikke til å bli den siste! Sosial, snill, bjeffer ikke (uler dog)og utrolig lett å trene...håper denne flotte rasen blir verdsatt som den HUNDEN den er og ikke sammenlignet med ulv. Kan anbefales på det varmeste. Eneste oppdretter av rene Tamaskhunder jeg vet om er i Sverige.
16.04.2014

Sara sier: Hvor får man kjøpt denne hunderasen? Jeg kommer nok ikke til å skaffe meg en i førsteomgang, men jeg tror jeg vil ha en senere.
16.02.2013

Silje sier: Jeg håper også at denne hunderasen blir mer populær i Norge. Flotteste hundene som finnes. Jeg har sett to tamaskan i virkeligheten og de er enda flottere enn det jeg har sett på et bilde, for en personlighet de har!!
04.02.2013

Anonym 2 sier: Er det noen i Norge som selger denne type hund?
Og har noen erfaring med denne hunden som familie hund?
Håper på svar:)
04.02.2013

Larsemann sier: Nydelig hunder, møtte en tispe på rundt et år i dag;) var ute og luftet min blanding sib husky og svensk hvit elghund,
Fint gemytt og bra språk, flink eier. Skal ha flere hunder etterhvert og frem til nå har jeg vurdert Alaska Husky sibirsk Husky og malamute men det dukket opp en kandidat til i dag;)
28.11.2012

Tigerstedt sier: I Norge finnes det en Tamaskan (tispe på ett år som for øyeblikket nyter livet i kurven sin).

Lynnet er nydelig, og kroppsspråket ligger nært opp til Husky. Bjeffing medfører problemer av og til, men uling og strupelyder kommer på rekke og rad.

Utseendemessig kan man vel si at Tamaskanen er en Disney-ulv; penere, bedre proposjonert, tydligere tegninger etc (sett opp mot det gylne snitt, ikke for å kritisere naturlig utseende ulver).

Kuriositetsmessig: Tsjekkoslovakisk ulvehund er ulovlig i Norge, men Saarloos er det ikke. Tamaskan vil av norske myndigheter bli sett på som en Alaskan Husky.

Hilsen lykkelig Tamaskan-eier
12.05.2012

Tamasuss sier: Saarloosen är förövrigt en godkänd/laglig ras i Norge.
Vet många som har rasen och den är vacker.
Hade valt en Tamaskan och har också valt det, har själv 2 Tams hemma.
10.04.2012

Tamasuss sier: Det finns i nuläget 2 Tamaskan i Norge!
I Sverige finns det nog 8-9 Tams o i Danmark väntas den 5:e Tamaskan.
10.04.2012

Jan Nygård sier: Enkelte amerikanske ulvehunder er veldig lik ulver, men her er det vill blanding, mye variasjon, og ingen kontroll i motsetning til de europeiske ulvehundrasene saarlos og tjekkisk ulvehund. De hybridene du finner i USA er veldig uforutsigbare, lite til overs for det avlsarbeidet som gjøres der.
16.01.2012

Anonym sier: Flere raser som utseendemessig minner om tamaskan hund / ulv;

- Utonagan
- Northern Inuit Dog
- Tsjekkoslovakisk ulvehund
- Saarloos ulvehund
- Siberian husky (agouti fargevarianten)
- Grønnlandshund (de variantene fra nordvest på - Grønnland)
16.01.2012

Anonym sier: Lurer på hvor lang tid det tar før politikerne forbyr tamaskahunder?

Norge har som eneste land i verden forbud mot tsjekkoslovakisk ulvehund, men den er i praksis en hund/ulv hybrid, noe tamaskan ikke er. Sarlos ulvehund er også forbudt, selv om disse begge er godkjent av FCI og lovlig i alle andre land. Takket være ufaglig lobbyvirksomhet.. Hjelper ikke med bra gemytt når vi har tullinger på tinget som vil forby dene ene rasen etter den andre.

Tamaskan er ulvehunden uten ulven i seg. Fortsatt store anatomiske forskjeller mellom tamaskan og en ulv, se på tenna: ett bitt fra en ulv er nok til drepe et menneske, punkter vitale organer på 0 sek, tamaskan har bikkjetenner - og bra er det.

Saarloos ulvehund og tsjekkoslovakisk ulvehund minner litt om en tamaskan, men må innrømme at tamaskahunder ligner mye mer på en ulv enn de øvrige hunderaser.
16.01.2012

Jan Nygård sier: Noen som har gått til anskaffelse av tamaskahund i Norge? Har det første eksemplaret kommet??

Jeg er veldig interessert i å anskaffe meg en tamaskan. Har tidligere erfaringer med sibirsk husky, grønnlandshund og malamuten, det jeg har lest om denne rasen virker veldig lovende. Fikk også muligheten til å "hilse" på noen tamaskahunder i Alta før Finnmarksløpet, en finne som hadde de (tamaskahundene deltok ikke).

De ser unektelig bra ut, men skaffer meg IKKE en hund på grunn av utseende men pga egenskapene, tamaskan ser ut til å være veldig allsidig med et hærlig lynne.
16.01.2012

Din kommentar om Tamaskan:

Ditt navn (eller kallenavn)

Sikkerhetskode
Skriv inn tallet her:

Sikkerhetskoden hjelper oss å luke ut SPAM. Takk for hjelpen!

Flere hunderaser

Brukere som leste om Tamaskan var også interessert i følgende hunderaser:

Hunderaser

Finn din hund


Søk - Hunderaser.org


Hundefamilien

Dressur og kurs

Hundebøker

Utstyr til hund

Dokumentar

Tilfeldig hunderase

tilfeldig hunderase