Schäferhund

Schäferhund er en tysk hunderase fra 1800-tallet, og har i dag blitt en av de mest populære rasene i Norges og en rekke andre land. Dette er en allsidig brukshund og familiehund. Er mer krevende enn hva mange tror, og man bør forstå rasen før man eventuellt skaffer seg en schäferhund.

Schäferhund bilder

SchäferhundSchäferhundSchäferhundSchäferhundSchäferhundSchäferhundSchäferhundSchäferhundSchäferhundSchäferhundSchäferhundSchäferhundSchäferhundSchäferhundSchäferhundSchäferhundSchäferhundSchäferhundSchäferhundSchäferhundSchäferhundSchäferhund

Fakta om Schäferhund

Schäferhund

Temperament og væremåte til Schäferhund

Schäferhund er en rase med mot og selvsikkerhet, og som med riktig dressur kan bli en utmerket familiehund. Men rasen er ikke for den uerfarne, og er ganske krevende å trene for en som aldri har hatt hund før.

Bruksområde for Schäferhund hunder

Schäferhunden brukes til svært mange oppgaver, slik som lavine- og ettersøkshund, politioppgaver og militærhund, og som tjenestehund for blinde, samt en rekke andre oppgaver.

Ellers er schäferhunden blitt populær som familiehund og turkamerat.

Egner seg bra til hundesport. Som trekkhund blir den også brukt, men selvsagt ikke i like stor grad som de hunderasene som er avlet spesielt for dette formålet. Blandingshunder med schäferforeldre brukes riktignok i større grad i trekkhundmiljø.

Schäferhund utseende

Schäferhunden er stor og kraftig, og sterk. En hannhund kan bli 65 cm i skulderhøyde, vekt opptil 40 kg. Tispene noe mindre.

Pelsen består av dekkhår med en sterk underull. De har en lang og buskete hale som i en mykt bøyd kurve, og løftes ikke slik man for eksempel ser ved en rekke polarhunder. Fargen er vanligvis svart med rødbrune, brune, gulbrune og lysegrå innslag.

Rasen er arvelig disponert for hofteleddsdysplasi og albuleddsartrose, og rasen har av enkelte veterinærer blitt kritisert for dette. Enkelte typer allergi er heller ikke uvanlig for rasen.

Schäferhund historikk

Schäfer betyr sauegjeter på Tysk. Rasen er en krysning mellom ulike tyske fårehunder og collie, har man lenge trodd. Avlen foregikk på 1800-tallet.Senere funn viser at det faktisk er newfoundlandshund og fransk bulldog som er dens nære slektinger, men også bullmastiff, rottweiler og molossere er nær i slekt med Schäferhunde.

Den første schäferhunden som kom til Norge ble importert fra Tyskland i 1910.

Erfaringer med Schäferhund

Her er det leserne har sagt om hunderasen så langt. Skriv om Schäferhund

donwar sier: schæferhunden er mye hund. Alle hunder kan ødelegges av eiere som ikke tar oppgaven seriøst. Vi hundeeiere glemmer at hunder er dyr, ikke en leke. Alle hunder, uansett rase trenger mental og fysisk trening. Min første hund var schæfer, hadde ikke problemer med det. Men jeg melte meg inn i en klubb for å lære. Smart både for meg og hunden. Nå har jeg to stk,en hanne på 9 år og ei grå tispe på 12mnd med fart i, og god av knapp. Verdens beste hunder, og så går begge i hop med katten i huset.( tror den er sjefen.) ikke størrelsen som gjelder.
26.12.2013

Anne sier: Synes det er bra fjollete å anbefale rene bruksschäfere til nybegynnere. Disse er ikke for hvermannsen! Kjenner flere med flotte hunder fra brukslinjer, men de krever sitt! Selv har jeg tre tisper fra utstillingslinjer. De er alle tre mentalt sterke med gode hoder på toppen:) Litt vinkling er uansett ikke bare negativt. Faren for korsbåndskader er f.eks mindre.
Det som er vanskelig er å finne en god, seriøs oppdretter som avler på utstillingslinjer. Dessverre mye tull ute og går og selv om kullet er godkjent av nschk betyr ikke det automatisk at alt er i orden.

Men for meg og mannen min er det bare en rase som gjelder og det er schäfer
12.05.2013

jan sier: FINNES ikke bedre hundrase, hadde en gutt i 12 aar, fikk han da han var 9 mnd, var utrent da, jeg hadde ikke saa mye erfaring, men baade han og jeg fikk det til. Ble en utmerket vekterhund. Bare tull at en trenger mye hundeerfaring for denne rasen, schaferen er godlynt og lettrent, bare bruk normalt vett saa ordner det seg.
27.04.2013

JF sier: Jeg og min samboer fikk oss ei Schæfertispe fra brukslinjer sommeren 2011. Jeg var uten særlig hundeerfaring, men samboeren min ho hadde hatt diverse hunder ink schæfer før.

På meg kom det som et virkelig stort sjokk hva som faktisk var realitetene ved å ha en schæferhund i hus. ved 1 års alder holdt vi på å gi opp, men jeg bet tennene sammen og nå et halvt år senere har i verdens flotteste hund.

disse hundene krever MYE av deg og det må man bare være klar for, hvis ikke så får man en ustabil hund, noe som ikke er godt for noen, spesiellt ikke hunden.

Er du seriøs i anskaffelse av hund og forstår hva som kreves av deg; GÅ FOR SCHÅFER.

To av søsknene(som vi vet om) til vår hund er allerede døde av kreft. Sykdommer blant hunder er helt forferdelig nå til dags. vår er frisk som en frisk ennn så lenge.....
10.01.2013

Gro Ingvaldsen sier: Har schæfer selv. 4 stk. Desverre uten papirer på, men de er bare noen utrolige partnere. Er rønket hd og ab og er negarive for det. De hjelper meg med hestene når de skal inn, hestene går løse opp til stalle. De er gode til å være med når jeg trener til trav eller må bruke hestene i skogen til å hente tømmer, eller hundene trekker noen småtreer hjem selv. Alle hundene er 4 kantet uten lave hoften som man ser på schæferen som er avlet for mye på.
02.01.2013

Ninni sier: Jeg elsker hunder og spesielt schæfer hund. Jeg har en schæfer nå som er 6år gammel, fikk den i april 2006.
30.10.2012

Tusseladd sier: Jeg er vokst opp med schæfer.
Den første schæferen ble 8 år gammel, han var fikk problemer med tarmer og nyre.

Nå har jeg en schæfer på 11mnd. Han er utrolig!!
Han er utrolig rolig, lærevillig, vennelig, leken.
Jeg er 22 år gammel og dette er min "første" hund, har hatt hund sammen med familien min men nå bor jeg med kjæresten. Schæfer er en hund å anbefale. Mye morro med hund.
Han elsker turer i skog og mark, leke i hagen, liker ikke katter, elsker barn, elsker oppmerksomhet og er alltid på vakt. Han passer på, knurre og bjeffe gjør han på komando. Siden jeg ikke liker å gå i mørket gjør dette ting litt lettere selv om han er en skikkelig pingle!

Jeg har bare bånd på han når jeg går turer i nabolaget, byen og der det er folk som kan være redde for hund. Han stikker aldri av! Vann er litt skummelt ennå, og hjemme er han en skikkelig kose gutt og i bilen er han helt rolig.

Jeg anbefaler å kjøpe fra en skikkelig oppdretter som har godt rykte og dette er fordi at det er mer sikkert å få en hund med som har mindre risiko for HD og AD.

Også.. er det første hund du ønsker å kjøpe?
Schæferen er sterk hund! (merket det på glatta når min hund så pys.. hehe ) Tung hund, og sterk!

Det er også viktig at du har tid til hunden siden schæferen liker å bruke hjernen og være i aktivitet.

Jeg er ikke glad i små raser.. Og stor blir kanskje litt for stor.. Schæferen er perfekt!

Min veier foresten mellom 45-50 KG og han er "slank" sånn som han skal være. :-)
31.07.2012

Anonym sier: Tanta mi har vært forvert for Forsvarets schæfer i mange år. Jeg har vært både to og tre år når jeg var sammen med disse hundene. Den siste hun hadde, var verdt over trehundretusen siste gang hun så ham. Dette var den herligste bikkja jeg noen gang har møtt, og det var en stor spesialtrent schæferhann. Selvfølgelig må man vise respekt sammen med en hund som er trent opp til og angripe på komando når mennesker løper fra dem. Men allikevel er det bare fordi han er trent opp til det. Schæferen hun har nå er vel den peneste jeg noen gang har sett, men han ble kastet ut av militæret fordi han var redd og usikker. Eller det blir feil og si, for grunnen til at han ikke fikk være med er at han ikke turte og leke. Og siden dere er belønningssystemet de bruker hadde ikke det virket særlig bra. Men hun kjøpte ham ihvertfall, han lever nå sammen med en valp og en voksen bernersennen Hannhund og fire katter. Det er klart han synes det er morsomt med katter, men han gjør dem aldri noe, det er bare og se surt på ham og si klart og tydelig NEI, da går han. Til og med jeg, som er en tretten år gammel jente har kustus hos den bikkja. Og en ting til, når det kommer til andre hunderaser av den typen som folk kaller farlige. Har det som oftest mye og si hvordan folk oppfører seg i nærheten av dem. Dette gjelder jo hester og andre dyr også! Hvis du går med bøyd hodet og er redd, så merker jo hunden dette som tegn på svakhet! En hund som har dårlig oppdrett vil ta det som et tegn på et svakt byttedyr. Men også de somer vant med sikre og faste eiere vil muligens bli usikre, og da kan de jo komme til og bite! Jeg tror også at en del folk feiltolker 'biting' jeg har blitt bitt av en hund én gang. Det er så lenge siden at jeg husker ikke hvilken rase det var, men han het Knerten, og det sier vel egentlig det meste. Men han var en usikker hund, og siden jeg ikke var mer enn en fire fem år, så viste jo ikke jeg hvordan jeg skulle oppføre meg i nærheten av ham. Jeg lå på gulvet og sprellet med armer og bein, og han bet meg i kinnet. Men det jeg ville fram til er at han bet ordentlig for og forsvare seg. De schæferene jeg er bandt med har ' gapt' på meg hvis noen skjønner hva jeg mener, bare for lek altså. Foreksempel så pleier han og begynne og hoppe og "holde" rundt armen min. Ikke hardt,men han har bare munnen sin rundt armen min.
I noen sekunder, det er jo bare lek! Men han gjør det allikevel fordi han ikke blir aktivisert og får brukt nok energi på noe annet! For gjeterhunder som bordercollie og schæfere trenger dette. Hvis ikke vi mennesker hadde fått brukt hjernebarken på noe vi heller, så hadde vi og blitt helt gale!
20.02.2012

Ninge sier: Jeg vokste opp med schäfere, og vurderte nå å prøve meg som schäfereier igjen.
Imidlertid er rasen nå, etter mitt syn, fullstendig ødelagt eksteriørmessig. Det jeg da tenker på er det ekstremt lave krysset. Ligner nærmest på en hyene.
Jeg ble nærmest sjokkert da jeg oppdaget at man også internasjonalt finner den samme tendensen. Jeg sjekket schäfersider i USA, i Sør-Amerika, Austr...alia og Russland. Samme elendigheten.
Om man ser på klubbemblemet øverst til venstre på siden, så er det slik jeg husker schäferen, og slik en sunn hund skal se ut. Tragisk å oppdage at man har falt i "utstillingsfellen" der man dyrker det ekstreme. Ikke rart at f. eks. politiet stadig velger bort schäferen som tjenestehund, eller leter med lys og lykte etter oppdrettere som har holdt til den opprinnelige standarden.

Det at schäferen nå har helsemessige problemer som et resultat av den tankeløse avlen kan leses på utallige nettsider.

De som jobber seriøst med avl har en jobb å gjøre, men det er vel for sent å forlange en kursendring...

Jeg må nok se meg om etter en annen rase...
05.02.2012

Qila sier: Har hatt en tipse i 6mnd nå. Hun er 3 år og har levd 1,5 år i kennel. Hun kunne vanlig lydighet når jeg overtok henne, men var aldri trent på å gå i bånd. Dette er min første hund, og jeg kunne ikke fått en bedre! Har ikke gått på kurs, men trent myyye hver dag og nå går hun ved foten min på alle turer;-) hun er super med alle mennesker, store som små. Ikke like glad i alle hunder vi møter ute, men de vi inviterer inn til oss. Hun er ikke aggressiv mot andre hunder, jeg vil heller si skeptisk. Likevel "tøffer" hun seg og reiser bust mot enkelte hunder, men gjør de ingenting. Dette er en helt fantastisk rase!
22.11.2011

Hege sier: Har hatt schäfere hele livet vokst opp på oppdrett og selv drevet oppdrett i 23 år. Ga meg for en del år siden p.g.a sykdommer og mye inn/linjeavel. Nå har jeg en hann på 3,5 med alle de vanlige schäfer problemer kløe,svakt hjerte.AD/HD så den kar blir ikke så mye eldre. har også en tispe av brukslinjer på 4,5 mnd herlig gemytt på begge og omgengelige med store og små og hester og katter og andre artsfrender og slik er det jeg kjenner rasen i mere enn 50 år må ha en minst i hus de er bar så fantastiske om de blir behandlet skikkelig da går de gjennom det meste for eier og familie. De trenger å få trene innen ludighet,spor agility etc. får de brukt seg på noe slikt så har man verdens beste hund.
14.11.2011

Øistein sier: Jeg har hatt Schæfere i 22 år nå, har ikke hatt stor og utsette på de jeg har hatt. den Første jeg hadde var ei stor tispe som jeg hadde i 11 år. Den andre jeg hadde var en hannhund som jeg hentent ut fra kennel, der hadde han stått i 7mnd. uten noe særlig sosialisering og trening, greide og få en brukbar hund ut av han, selv om han var preget av starten på livet. han ble 10 år.
Nå har jeg ei hyperaktiv tispe på 1,5årsom vi må jobbe mye med for å få lannet litt, men alt kommer jo ann på eieren hvordan hunden blir selv om du kan ha noen utskudd som det ikke er stort og gjøre med. Jeg kan si det sånn at jeg har hatt hellet med meg med mine hunder. ikke har de hatt hofteproblemer og ikke aggresive. Et råd til de som skal ha seg schæfer, sett dere inn i hvordan hunden er med å lese litt bøker om hunden og finn den rette oppdretter.ikke nødvendig hvis en som driver med utstillingshunder, det viktigste mener jeg er sykdomsbilde bakover på stamtavlen og lynne. Det er ikke sikker alle er enig med meg, men så lenge du er nøye med utvelgelse av hund og ikke bare ser to brune øyne som titter opp på deg som du faller for, så har du større sjangs for å finne deg en hund du kan ha glede av i mange år.
11.09.2011

Anja sier: Har i løpet av min oppvekst hatt 2 hunn-Schæferhunder. En Schæfer er veldig lett å "ødelegge" dersom den ikke har en målbevisst, tålmodig og konkret eier. Schæferen er lettlært, både på negativt og positivt. Har ingen dårlige erfaringer med Schæfer selv, og kan ikke tenke meg noen annen rase. Har litt erfaring med hunderaser, og jeg personlig har aldri opplevd en mer lojal og tillitsfull hund som Schæferen. The world's greatest! :)

Opplevde hofteplager hos begge hundene, og personlig synes jeg turer i fjell og mark gir dempende hofteplager, da jeg ikke opplevde annet enn at hundene var stive i bakbeina om morgenen. Har kjenneskaper der Schæferen ikke er mye i fjell og mark (kanskje ikke så mye aktivitet som nødvendig..) og ser at hunden er stiv/skeiv i bakbeina.
Hos oss døde Schæfer nr 1 av alderdom, og hun plagdes veldig med hoftene, 11 år gammel.
Schæfer nr 2 døde av organsvikt, 10 år gammel. Denne tispa hadde opplevd 2 slag, men kommet godt ut av det, der den eneste endringen var et litt skeiv ansikt. Ingen plager med hørsel, syn eller hukommelse (som vi opplevde). Denne tispa var født med hofteplager, men velger å tro at på grunn av mosjon i variert miljø og terreng har styrket hoftene.

Har ingen negative meninger om Schæfer, verken til dressur, oppførsel, sammen med barn/valper... Men selvfølgelig, alt kommer an på eier og trener!
24.07.2011

Thf sier: Jeg er veldig glad i shæfere.
det er en fin hunderase.
Mange er redd shæfere fordi de ser på politi program og sånne ting og da ser de shæfer angriper
06.07.2011

Thf sier: Jeg er veldig glad i shæfere.
det er en fin hunderase.
Mange er redd shæfere fordi de ser på politi program og sånne ting og da ser de shæfer angriper
06.07.2011

Hundeelsker sier: Jeg bare lurte på om en shæfer kunne være alene hjemme mens jeg var på skolen?
28.06.2011

WT sier: Jeg kan ikke si at jeg har et veldig godt inntrykk av schæferhunden. Jeg har selv en Wheaten Terrier og når jeg går ut med hun reagerer nesten alle schæferhundene vi møter med bjeffing og knurring mot henne. Vi har også den schæferhund i slekten og disse to går ikke overens, de sloss hele tiden og kan ikke være i samme rom uten å anngripe hverandre. så om du skal ha en schæferhund bør du være ops på at den kan reagere negativt på andre hunder!!!!
28.04.2011

Hunde Jenta sier: Schæferen er en veldig fin hund har hatt Schæfer hunder hele livet de er veldig snille og barnevennlige (visst man er snille med dem)de fleste er litt store (jeg synes ikke det)de er veldig glade i og gå tur og de liker kos de fleste er ikke så veldig hårete og røytete avhengig av om det er sti,kort,langhåret,osv...
og de er VELDIG flinke til og gjete sauer det er jo derfor de heter "Germand Sheperd Dog" Schæferen er en veldig fin og snill hund =)
18.03.2011

Hunde Jenta sier: Schæferen er en veldig fin hund
18.03.2011

GaGa sier: Når en Schãferhund, eller en hvilken som helst annen rase for den saks skyld, angriper, finnes det som regel en årsak til det. Hunden kan være syk/ ha smerter, den er dårlig dressert, eier er kanskje stresset... I veldig mange tilfeller er det hundeeiers feil, eller hundeeier som (ubevisst) kan trigge et angrep. Ingen hunder er født agressive, INGEN dyr er ondskapsfulle! Det er tillært. Ja, innenfor noen raser har det blitt avlet på de hissigste hundene, men igjen betyr det at det til syvende og sist er menneskeskapt.

Snakker av egen erfaring når det gjelder å "stresse"- og påvirke en hund ubevisst. Måtte en proff hundetrener til for å gjøre meg oppmerksom på det, og sammen (jeg, hund og trener) løste vi problemet gjennom trening.
25.01.2011

kalle sier: Er født og oppvokst med hunder i familien.. har hatt mange gode opplevelser med hunder, og noen dårlige.. samtlige dårlige opplevelser står schäfer for. En episode mot meg, men flesteparten har vært aggresive schäfere mot hundene i min familie. Mulig jeg har vært uheldig, men for meg virker det som om schäfer er en meget aggressiv rase.

Den schäferen som angrep hunden vår vet jeg var bra dressert. Jeg elsker hunder, men er det en hunderase jeg holder meg laaangt unna så er det schäfer.
20.01.2011

ski-hund? sier: hva tror dere om en blanding mellom schæfer og husky?
Bare tenker tanken, siden jeg vil ha en hund jeg kan klare og dressere bra, som schæferen, men som er lettere, sånn at den tar seg bedre fram i snøen på lange skiturer?
20.12.2010

"hmm" sier: til hmm: de fleste shäfere som er agressive er politihunder. De er trent for å "angripe". Dessuten har det mye med eiere og gjøre, om eieren ikke er striks og setter grenser blir hunden agressiv. Men det er ikke så ofte at du kommer ut for agressive shäferhunder i dag som får den mosjonen de trenger og den "oopveksten" de trenger. :)
18.12.2010

Max sier: For meg er det en hund som gjelder-schæfer, og det har det alltid vært. Har selv en gutt på snart 6 mndr og han er helskjønn. Kunne ikke hatt en bedre venn. Han er lydig, rolig, elsker alt og alle, og veldig lett å oppdra. Sov natta gjennom første dag hos oss og sover rolig til matmor står opp, selv om jeg ligger lenger enn jeg pleier. Han er renslig og lager masse golyder. Han går løs mye og stikker aldri av. Er klar over at populæriteten har ødelat mye, men finner du en frisk schæfer fra en dyktig oppretter med nye bruks-linjer fra Tyskland så er ingen hund til sammenligning. Det er ene og alene menneskenes skyld med dårlig og ukritisk avl for å tjene penger.
09.10.2010

Auto_hel123 sier: Hei. Jeg har en fantasi-venn som er en Schäfer, den heter Mikkel. Jeg *MÅ* ha en sånn når jeg blir stor.
24.09.2010

Helle sier: Til ch: Jeg har ei schæfertispe på 2 år. Hun er fra "utstillings" linjer, men jeg har henne som brukshund - noe hun fungerer kjempefint som. Er vel ikke av de som er mest "bananrygg", men ser en henne fra siden ser en tydelig at hun er vinklet. Fungerer utrolig bra i skogen, på fjellet og i byen. Har aldri hatt problemer med å komme seg fram i ulendt terreng, og da snakker vi om store steiner, bratt terreng, kryssing av elver, balansering på tømmerstokker, finne vei over myrer:)
Hodet hennes er det heller ikke noe i veien med. Hun er som rasebeskrivelsen sier: selvsikker, modig og oppmerksom
Bjeffer gjør hun veldig sjelden - bortsett fra å si i fra om det kommer fremmede på gårdsplassen hjemme. MEN - hun blir brukt MYE, og har mange forskjellige utfordringer hver dag.
20.09.2010

ch sier: Til jeah

hvordan er de mot andre hunder da? eller folk som går forbi huset ditt? bjeffing?
10.09.2010

jeah sier: det er vel alltid noen hunder som er meir aggresive enn andre,med det har jo ein heil del med eigaren å gjere også.har 2 schæferhunder sjølv å det er verdens beste hunder,dei elsker å leike med ungene,tispa bruker me på å gå blodspor å ho er utruleg dyktig,hannen vi har er det mest rolige å bedagelege vesen eg har sett,begge er utruleg avhengige av matmor,einaste plassen dei ikkje har fått vore med er vel i kirka:)
09.09.2010

jippi sier: Schæferen er en brukshund. Den kan brukes til alt! :) Spor, Rundering, IPO, Kløv, Lydighet, Agility osv osv. Dette er en meget allsidig hund som krever mye mosjon og hjernetrim. Det er ikke uten grunn at den blir brukt som tjenestehund over hele verden og topper i IPO sporten.

Men er helt enig med ch, gå for schæferen fra brukslinjene! Mye mer stabile i hodet.
25.08.2010

ch sier: Til Miranda.

Hvis du skal ha deg en schæfer så kjøp deg en fra brukslinjer. De er mye sunnere i hodet enn den såkalte "utstillings" schæferen. Bruks schæferen (den grå) har rett rygg og sunne linjer i motsetning til utstillingsschæferen som sliter med å gå vanlig.. Desverre ser det nesten ut som de sitter når de står. Det er nesten bare innavl i disse...

Oppsøk Kennel xo for eksempel :)

Lykke til!
25.08.2010

Miranda sier: Til hmm: Det er ikkje alle som er aggresive da.. Dei som er aggresive burde kansje ha blitt avlivet, eller lært dei å ikkje vere det, men det er ikkje alltid det virker..
Syns ikkje rasen burde bli borte bare for menneskenes feil..

Liker rasen eg, men kjenner den ikkje så godt..
Er ikkje særleg aktiv, men kan den passe til meg om eg bruker den til gjeting osv. på garden & mellomlange turer kvar dag?
09.08.2010

Omg Who Am I?!? sier: Haha jeg elsker Schæfere
01.08.2010

hmm sier: Schæferen burde vært utryddet.. huff så mange aggresive eksemplarer det er av de nå! grøss og gru
07.07.2010

Anonym sier: Schæfer går fint som første hund hvis man virkelig er forbredt og vet hva man går det. Det som ofte er tilfellet med de som skaffer seg hund første gangen er at det ikke har bestemt seg på forhånd og tar derfor ting på sparket. Jeg er født og oppvokst med schæfere og mener at hvis man skaffer seg nok informasjon, rådspør seg med mennesker som kjenner rasen, og tenker over hvordan du vil hunden skal være før du får den så har du ett kjempe godt utgangspunkt for å få en super schæfer.

De er lettlært og veldig glade i barn. Men det er veldig viktig og være konsekvent og en tydlig leder. Det er og viktig å følge med de rundt barn(som det er med alle hunder). Flere av schæferene vi har hatt har vært veldig opptatte av å beskytte meg og brødrene mine som de så på som "sine" Nor som betydde at hvis vi som små begynte å krangle med nabobarn kom de sporenstreks bort og gikk i mellom og prøvde å dytte bort det andre barne som var "slemme" mot oss.

Veldig sjarmerende, men kan og bli skummelt hvis man lar hunden gjøre dette, for det har ved noen tilfeller skjedd at en sjæferhund har bitt for å "forsvare" barn som er i familien deres. ALDRI har noen av våre schæfere vært agressive mot andre barn, men de er veldig beskyttende og dette er noe som er viktig å følge med på.
07.06.2010

Nala sier: Jeg og kjæresten har veldig lyst på en schæferhund. Vi er begge veldig aktive personer som ønsker en hund som trives med trening..Vi har ikke hatt hund før, er schæfer å anbefale? leser at mange sier man burde ha en mindre krevende hund som første hund..
06.03.2010

otra sier: Har vokst opp med svhäfer hund hele livet, å nå skal min 8-9 år gammel cesar avlives i morgen :(
Han er det fineste schäfer hunden som finnes, kjempe fine farger og langhåret. Kommer til å savne han kjempe mye!
11.02.2010

vesta sier: den er søt
25.01.2010

esnill sier: Hadde en stor tispe, blanding av schäfer og tervueren. Nydelig og kul!
Men ønsket meg grå schäfer, brukshundtypen, ikke sant, hvor HD-linjene er valgt bort, og brukshundegenskaper og psyke testes for de som skal settes i avl. Kommer til å snuse på den typen når jeg igjen skaffer meg hund. (Da er det forøvrig bare å kjøpe ny Springer, men kløvsekkene fra Saida har jeg fremdeles ;) ).
25.10.2009

gunnar sier: hei, er enig at schæferen er en flott rase,jeg har en som ligger ved foten min nå.( Don) men husk alle hunder krever sin del av stimuli for å trives. ut på tur aldri sur.
19.09.2009

Johan Bjørn sier: Har hatt shæfertispe i 9 år, måtte desverre avlive ho no pga forkalkningar i rygg/hale-parti.

Det som står over om vekt på shæfer stemmer dårleg. Mi Nadja var heller liten, og slank, men vog livevel 38 kilo.

Denne hunden hadde den sterkaste personlegheit eg nokon gong har møtt hos ein hund. Hengiven, trufast, snill. Det er eit enormt sakn når ho no er borte.
12.06.2009

Vicky sier: Schäfere er barnevenlige og en fantastisk rase.
den er også en fin familiehund
17.05.2009

Victoria sier: Schäfer er en super hund!!!
17.05.2009

toget sier: Utover at pappa hadde hund da han var ung, hadde vi ingen erfaring med hund. Likevel har det gått veldig fint for oss å ha en schäfer! Hun er en ekte pingle, redd for vind, støvsuger og raketter. Men verdens snilleste mot alle, også alle barna i gata. Stikker aldri av. Med pappa og mamma går hun løs uten problemer. Not so much med meg, men hun har nok litt mer respekt for foreldrene sine enn søsteren. ;) Verdens beste hund (kjempe subjektiv der gitt..)! Fantastisk personlighet, og et fullverdig medlem av familien (hun får også gaver når noen er ute og reiser).
01.05.2009

Anonym sier: Linda sier,har aldri hatt hund i hele mitt liv,men fikk tilslutt viljen min,en langhåret schæfer.Han er no fem og et halvt år.Er enorm mammadalt,står helst ikke opp før meg om morningen.Er helt i hundre når selen finnes frem,da er det tid for jogging,drar med på ski og ellers går vi lange turer når eg begynner seint på jobb.vi har no fått vårt første barnebarn og hun får ikke grine mye før han gir oss beskjed.En fantastisk klok og god venn.Det eneste vi sliter med er bjeffing i bilen enda.Synd at denne rasen har så dårlig rykte på seg.Min bryr seg ikke om folk,han snuser det er alt.Schæfer er kjempe familiehund,så lenge han blir dressert riktig
21.04.2009

Mette 28.3.2009 sier: Hadde selv en "godgutt" av denne fantastiske rasen. Veldig lydig, snild og god. Enmannshund ja, og veldig glad i familien sin.
Mammadalt til tusen, elsket barn og andre mennesker. Han fikk desverre kreft og måtte avlives 28.11.07. Det var forferdelig trist, men orket ikke se han ha vondt, så han fikk slippe.Han var av den langhårete typen, han ble 11 1/2år gammel. Skrevet av Mette 228.3.2009.
28.03.2009

Tove sier: Har alltid vært skeptisk til denne rasen. Litt redd kanskje! Men min mann var ikke til å rikke når vi skulle velge hund- HELDIGVIS.
Nå er han 9 mnd. og en super hund. Har gått løs siden dag 1, og han stikker ikke av, er lydigheten selv og ungene sin bestevenn. En venn som aldri svikter!
Hadde vel ikke trodd jeg skulle bli så glad i en schäfer. Jeg er helt solgt. Hunden over alle hunder!
26.03.2009

anonym sier: Har selv ei nydelig schæfer tispe på 5mnd. alle tiders hund!
Hun er min første hund, men jeg syns hun er lettlært. kan alle komandoer alt, og stikker ikke av. Kunne ikke hatt noen bedre hund:)
28.02.2009

Nina sier: fekk ei nydelig tispe i september-08. Verdens beste lynne, og ikkje minst kompis til vår 2 års gamle sønn. Riktig go fam hund. lydig mot alle. måtte desverre avlive ho, pga 3 grads hd. Verdens største tap etter å hatt ho i 6 mnd ca. Kunne alikevel ikkje tenkt oss en annen rase, men panikk for å oppleve det samme ein gong til.
15.02.2009

Anonym sier: hunden er veldig livlig og liker og gå lange turer. den liker også å spise store kjøttbein!
14.02.2009

Elisabeth sier: Synes disse hundene er flotte. Har hatt en i 6 år, men hadde veldig problemer med pelsen.Mye kløe i pelsen.Slo seg ut kuler som måtte fjernes flere ganger...Til slutt var det ikke mere å gjøre. Han var en enmanns hund.....Veldig snill, trofast og rolig. En trofast venn:)
26.12.2008

Line sier: Opprinnelse og alder
Navnet schäferhund stammer fra det tyske ordet schäfer, som betyr sauegjeter. Rasen oppsto etter kryssavl mellom det man trodde var ulike tyske fårehunder og collie, utført av rittmester Max von Stephanitz på siste halvdel av 1800-tallet. Han ønsket å skape en dugelig brukshundrase, noe han må kunne sies å ha lykkes med. Moderne forskning med DNA har imidlertid vist at fårehunder ikke kan ha dominert avlsarbeidet Stephanitz utførte, for schäferhundens nærmeste slektninger er beviselig molossere (Heidi G. Parker m.fl.[1], 2004). Schäferhundens nærmeste slektninger er raser som newfoundlandshund og fransk bulldog. Også bullmastiff, rottweiler og flere andre molossere er forholdsvis nære slektninger, mens fårehundslinjene er svært beskjedne (trolig collie og/eller en belgisk fårehundvariant som tervueren og/eller malinois).

Stephanitz viste fram den nye hunderasen for første gang på Hannover-messen i 1892. Den 22. april 1899 presenterte så Stephanitz schäferhunden «Hektor Linksrhein», som da hadde fått gjort om navnet sitt til «Horand von Grafrath», ved en hundeutstulling i Karlsruhe. Samme dag dannet han og 13 andre entusiaster schäferhundklubben Verein für Deutsche Schäferhunde (SV). Den første rasestandarden ble presentert 20. september samme år, og den første hunden som ble stambokført i det nye stambokregistret var nettopp «Horand von Grafrath». Alt i 1901 ble den første schäferhunden godkjent som politihund i Tyskland. Registeret voks også hurtig. I 1903 var det blitt 575 medlemmer. I 1913 var antallet steget til 5 988 medlemmer. Siden ble schäferhunden, under ledelse av Verein für Deutsche Schäferhunde (SV), utviklet til den populære rasehunden vi nå kjenner. I dag er Verein für Deutsche Schäferhunde (SV) verdens største raseklubb for en enkelt hunderase. Medlemstallet har passert 85 000 medlemmer.

Den første schäferhunden i Norge kom trolig i 1910, importert fra Tyskland av overkonstabel Braaten. Dette var ei tispe med det klingende navnet Bella Zahne. Den første hannhunden skal ha kommet hit fra Danmark og het Fluks. Den ble politihund i Asker og siden parret med Bella Zahne. De danner således en genetisk grunnstamme for flere av dagens norskoppdrettede schäferhunder.


Utseende, anatomi og fysikk

Langhåret schäferhund (ikke akseptert)
Hvit schäferhund regnes som en egen hunderaseSchäferhunden er en stor og ganske kraftig hund med en langstrakt skrånende kropp, der lendepartiet er klart lavere enn skulderhøyden. Hannene blir normalt 60-65 cm i skulderhøyde og veier 30-40 kg. Tispene blir ca. 5 cm lavere og veier ca. 22-32 kg. Pelsen er har tette slette dekkhår og kraftig underull. Hodet er kileformet og tørt, verken for bredt, spisst eller grovt, med stående spisse ører. Halen er lang og buskete og skal bæres i en mykt bøyd kurve. Fargen er vanligvis sort (sadel) med rødbrune, brune, gulbrune og lysegrå sjatteringer, mot hvetefarget i bukregionen. Ensfarget sort og grå er også tillatt, men sistnevnte skal ha sort sadel og maske. Ubetydelige innslag av hvitt tillates. Underullen er gjerne lysegrå. Hodet skal ha sort maske.


Bruksområde
Schäferhunden er en meget allsidig brukshund, som i dag benyttes som alt fra lavine- og ettersøkshund, til politi- og militær tjenestehund med en rekke ulike oppgaver. Den er også en meget populær familiehund, som egner seg bra til både trekking av pulk, agility, kløving og andre former for hundesport.


Lynne og væremåte
Schäferhunden er en selvsikker, modig, oppmerksom og godlynt hunderase som passer godt for folk og familier med noe erfaring og som har en sportslig eller bruksmessig instilling. Den trenger dressur, oppgaver og utfordringer for å trives maksimalt, og egner seg dårlig som «hjemme-alenehund» i en leilighet.


Annet
I senere år har det blitt stadig større fokus på schäferhundens dårlige bakbensvinkler, blant annet sterkt kritisert som «onaturliga kroppsformer och fysiologiska anomalier» av Sveriges Veterinärförbund[2].

Siden schäferhund er så populær er det også svært mange som driver med oppdrett av denne rasen. Slikt fører dessverre ofte til at det blir endel mindre heltdige resultater. Utstrakt matadoravl og linjeavl er og har vært et problem. Man bør derfor rådføre seg med Norsk Schäferhund Klub før en velger seg oppdretter.

Hvit schäferhund ble akseptert av FCI som egen hunderase under navnet hvit gjeterhund i 2002
Langhåret schäferhund er ikke akseptert som variant av rasen, men den er allikevel en svært populær og en ofte foretrukket brukshundvariant i mange miljøer
Rasen er dessverre arvelig disponert for hofteleddsdysplasi (HD) og albuleddsartrose (AA). Visse linjer er dessuten utsatt for såkalt schäferkløe, en atopisk allergi som en arvelig belastet
21.11.2008

Per Gunnar sier: Disse hundene er flotte! Jeg har selv hatt to men er nå ikke i helsemessig stand til å holde en slik hund. Disse hundene er glad i mosjon og man må selv være aktiv for at hunden skal ha det bra. En schäfer er en sann venn mot sin familie, fantastisk turkamerat, og en god familiehund om den blir dressert riktig.
24.10.2008

Rakel sier: Schäferhund = Den beste hunderasen!
11.06.2008

Din kommentar om Schäferhund:

Ditt navn (eller kallenavn)

Sikkerhetskode
Skriv inn tallet her:

Sikkerhetskoden hjelper oss å luke ut SPAM. Takk for hjelpen!

Flere hunderaser

Brukere som leste om Schäferhund var også interessert i følgende hunderaser:

Hunderaser

Finn din hund


Søk - Hunderaser.org


Hundefamilien

Dressur og kurs

Hundebøker

Utstyr til hund

Dokumentar

Tilfeldig hunderase

tilfeldig hunderase