Pyreneerhund

En pyreneerhund er en stor, hvit hund, med en eleganse som gjør at de skiller seg ut fra andre store hvite raser. De minste tispene er 65 cm, og de største hannene rundt 80 cm høy på skulderen. Men vekta står ikke helt i forhold til størrelsen, som oftest fra 45 til 60 kg.

Pyreneerhund bilder

PyreneerhundPyreneerhundPyreneerhundPyreneerhundPyreneerhundPyreneerhundPyreneerhundPyreneerhundPyreneerhundPyreneerhundPyreneerhundPyreneerhundPyreneerhundPyreneerhund

Fakta om Pyreneerhund

Pyreneerhund

Pyreneerhundens historie

Pyreneerhunden er en av de virkelig gamle vokterhundene, av mollossertypen. Alle de europeiske hvitfargede vokterne har nok en fjern, felles stamfar. Dette antas å ha vært den Tibetanske Mastiffen, som ble ført til Europa med gjetere og reisende da Silkevegen åpnet seg. Ikke at den plutselig kom hit som en hvit hund, men utviklet seg underveis og etter hvert. Pyreneerens hjemland har nå i mange hundre år vært Frankrike. Den dag i dag brukes de som voktere mot rovdyr i Pyreneene og Israel, men mest i USA. Selv om både rovdyrbestanden og sauebestandene i dag er sterkt redusert. Men de aller, aller fleste er i dag familiehunder. Som vokterhunder var og er de avhengige av mot, besluttsomhet, styrke og sist, men ikke minst; selvstendighet.

Helt fram til Ludvig IVX sin tid, levde de et liv på landsbygda, blant sauer og gjetere. Men Ludvig fikk en forkjærlighet for disse imponerende hundene, og holdt et tyve-tall av dem på slottet i Louvre. Både som vakt,- og selskapshunder. Deres popularitet blant adelen ble formidabel, og fra den tid er pyreneeren blitt også en selskapshund.

Generelt om pyreneerhunden

En pyreneerhund er en stor, hvit hund, med en eleganse som gjør at de skiller seg ut fra andre store hvite raser. De minste tispene er 65 cm, og de største hannene rundt 80 cm høy på skulderen. Men vekta står ikke helt i forhold til størrelsen, som oftest fra 45 til 60 kg. Andre raser på samme høyde har mer kroppsvekt. For når du ser en pyreneer i vanlig avslappet gange, tror du neppe at den kan bevege seg så elegant og raskt som den gjør! Først når de kommer i sitt rette element, ulendt terreng, får du se at de kan ha bruk for to av rasens særpreg; nemlig de doble ekstraklørne på bakbeina, og de såkalte trugene mellom tærne. Klørne kan hos de fleste brukes aktivt i terrenget ved klatring, og bremsing unna bakke. Trugene sier seg selv, de gjør at poten får en større bæreflate, og de tramper ikke så lett igjennom snøen. De kan minne litt om svømmehuden som eks Newfoundlander har mellom tærne, men vann er absolutt ikke pyreneerens element! De aller fleste synes vann er til for å drikke, eller avkjøle bena hvis det er varmt.

Læring

Pyreneerhunden er ikke alltid lett å dressere, de er utrolig sta og selvstendige. Noen tar det selvfølgelig lettere enn andre, men å kjøpe pyreneer for å gå lydighet, blir som å tro på julenissen. Vanlig dressur lærer de, men i sitt eget tempo. Det som krever mest av eieren, er å forsøke å lære dem innkalling. Selvstendigheten er stor, og reviret kan også bli det. Sats ikke på å ha den løs! En annen ting som lett kan utvikle seg, er bjeffing. Fra gammelt av skulle en del av dem bjeffe rundt landsbyen, eller natteleiren, for å varsle fremmede om at de var der og voktet. Dette er ikke like verdsatt i dagens bebygde strøk…. Har man en hund, er oftest dette ikke noe problem, bare man er oppmerksom på det.

Stell av denne hunderasen

Pyreneeren har en forholdsvis lang pels, som krever noe stell. Pelstypen varierer mye mellom individene, og da er mengden underull avgjørende for hvor fort den floker seg. Daglig gjennomgang med kam er en god vane, men oftest er ukentlig nok utenom røyteperiodene. For selvfølgelig skal de røyte, hannene oftest en gang i året, og tispene to ganger.

Til daglig

En pyreneer som får nok aktivisering, fysisk og psykisk, er en rolig og fornøyd familiehund. De er som regel glad i alle mennesker, så lenge de ikke har skumle hensikter. Da vil en pyreneer vokte sin flokk og sitt revir – les familien og huset/bilen – om nødvendig med sitt liv!

Ingen trenger fortelle dem hva som er skummelt eller truende, dette sorterer de utmerket på egen hånd! Det er en stor hund, men har en bra kroppsbeherskelse, sånn at de ikke er for uvørne med barn. Men å si at en rase er barnevennlig, blir å tøye det langt.

Ingen hunder bør ha aktivisering innendørs, derfor er ikke størrelsen på boligen avgjørende for om du kan ha en pyreneer. Man kan godt bo på en hybel, bare det er nok gulvplass til liggeplass. Det er det man gjør utendørs med sin hund som begrenser det! Men man må tenke igjennom om f.eks baksetet i bilen er stedet for 50 kg gjørmete og våt hund?

Helse

I 2003 ble det i Norge registrert 44 valper. Tallet varierer rundt der. 18 individer ble HD-røntget, av disse var 13 FRI for HD. (12 x A, og 1 x B). Antallet hunder som blir avlest med HD ser dessverre ut til å ha gått opp de siste par årene. Dette er synd, rasen har tidligere vært forskånet for dette. Men røntgen-andelen i bestanden er liten. AA er enda færre røntget for, men statistikkens tale er utmerket. Ellers er det noe øreproblemer.

At pyreneeren omtales som ”THE GENTLE GIANT” er lett å forstå. Og en av rasens Grand Old Ladies, Mrs Mary W. Crane fra USA, sa det slik:

“TO ONCE OWN A GREAT PYRENEAN, IS TO WANT ONE ALWAYS.”

Noe av det første jeg leste om pyreneerhunden, var i en serie som gikk i Vi Menn i årene 1972-74. Serien het: "Hunder - ikke etter alfabetet, men etter hjertet", og var redigert av Erik Sletholt. Denne artikkelen vil jeg gjengi i sin helhet, den forteller grovt litt om rasen, og på slutten kommer historien som gjorde slikt inntrykk at det ble mitt kennelnavn.

"Fra den aller første organiserte gårdsdriftens tid, da folk begynte å slå seg ned i familiesamfunn og oppdrette kuer, sauer og griser som husdyr, har de holdt hunden som hjelper. Hundene ble benyttet til å passe på husdyrflokkene, og til å verne dem mot rovdyr. Flere hunderaser har i århundrer vært benyttet til dette, og stamfaren til dem alle var den opprinnelige "bronsehunden".

Det viste seg ofte at de eksisterende europeiske hunderasene ikke kunne verne flokkene sine mot de største rovdyrene, som ulv og bjørn. Da romerne brakte hjem sine mollossere - de store krigshundene som opprinnelig stammet fra Midt-Østen - ble disse etter hvert blandet med lokale hunderaser, og satt til tjeneste som buskapshunder. Uten unntagelse var disse hundene store, kraftige og farlige slåsskjemper som ikke vek unna for selv de største rovdyrene. Det hersker liten tvil om at de i begynnelsen var like farlige for mennesker, og de hadde bare respekt for sine eiere.

Men de store rovdyrene forsvant etter hvert fra de europeiske sletter og skoger, og med dem forsvant også de store buskapshundene av dogge-typen, for å bli erstattet av mindre og lettere hunder. I enkelte strøk holdt rovdyrbestanden seg ved like - i øde fjellstrøk som hadde liten forbindelse med omverdenen - og i disse strøkene var det fortsatt behov for de store hundene. Et av disse strøkene var Pyreneene, den ville fjellkjeden som danner grensen mellom Spania og Frankrike, og der finnes like fram til våre dager den store Pyreneerhunden.

Copyright (C) for tekst og bilder om Pyreneerhunden: www.cubilon.com. Hunderaser.org publiserer dette materialet med tilatelse fra eier.

Erfaringer med Pyreneerhund

Her er det leserne har sagt om hunderasen så langt. Skriv om Pyreneerhund

Anne-Lise sier: Kjøpte en Pyreneer for 7 mnd siden.Han er helt utrolig! Har hatt forskjellige hunderaser gjennom 40 år,og Pyren er den som ble renslig fortest.Bor i blokk med en stor Rottmix og en katt.Det går helt utmerket.Når tiden er inne så blir det nok en Pyr til!
06.09.2017

Tamaras sier: Overtok en pyreneer hann i fjor i februar som da var 4 år. Hadde vært i flere hjem, så vi var siste sjanse. Men hvem kan la en slik vakker skapning stå igjen :-)
Hadde da 3 katter i hus (lite hus) , 3 barn. På 1 år, 5 år og 7 år. De gikk overens ifra dag 1. Så rolig og avbalansert skapning har jeg aldri vært borti av en hund før. 1 åringen min gikk og matet han med sine små brødskivebiter.. Puttet dem rett i munnen på han. Han va såååå forsiktig.
Han hadde vel ikke hatt den beste oppveksten kanskje., men det har vi ikke lagt mye merke til. Han har en tendens til å pisse inne når han blir fornærmet på oss.. Det er det eneste jeg har negativt å si om han. Han må stå i bånd ellers så stikker han avgårde på jakt etter rovdyr. Ligger på soverommet våres hver natt og passer på oss :-) har aldri følt meg så trygg.
Å som sagt tidligere så har vi ett lite hus, men vi merker ikke at vi har en stor hund. Han bare lusker sakte over golvet og tar livet helt med ro.
Hadde bestandig ønsket meg en Berner sennen, men den dagen at den her karn e borte ja da trur æ pinadø det blir en ny pyreneer. Perfekt familiehund. Ingenting å si på det ihvertfall.
Nå har vi lært han til og bruke sele å så nå drar han oss både på spark og på ski ;-) det hadde jeg ikke trodd da vi fikk den i fjor.
Elsker den karn, han e bare fantastisk :-)
04.03.2013

Ruffen sier: Jeg har py, Ruffen, 2,5 år. Han er omplassert, og kom til meg for litt over et år siden. Han var da godt sosialisert på kennelen med 7-8 andre hunder (py og berner sennen), høner, katt, geiter, babyer og antagelig også smådyr av typen marsvin/kanin. Han har lært seg i etterkant å hilse pent på reinsdyr, hester og kyr samt sau og gris. Jo fler dyr en py får treffe i tidlig alder (snakk med en sauebonde i nærheten, samt noen som har flere hunder, gjerne en kennel eller kanskje hundeklubb, slik at valpen får treffe forskjellige dyr jevnlig). Jo fler sosialiseringstreffer, jo lettere blir det å treffe andre hunder og dyr seinere.

Han er faktisk så godt sosialisert at han kan brukes i trening av fryktaggressive hunder. Han står stille og venter på at nysgjerrigheten til den andre hunden overstyrer redselen. Gjerne med rompa til og tilsynelatende veldig opptatt med å undersøke nærmeste løvetannhode... Det har gitt gode resultater for de hundene som har fått trene sosial omgang med ham.

Jeg lar også Ruffen treffe på mange mennesker (omplasseringen er et resultat av at første familie kennelen plasserte ut fluffen til var voldelige mot ham), slik at han både skal lære seg at de fleste mennesker er snille og gode, men også det at jeg aldri introduserer ham for noe jeg tror jeg er farlig.

Fluffen sikler så og si aldri, med unntak ned i matkoppen sin. Jeg tørker ikke av ham etter at han har drukket vann, det er jo rent og tørker opp ganske fort.

Som det står i artikkelen er det ikke størrelsen på boligen som er viktigst, men mengden trening utendørs. Det er så sant som det er sagt. Jeg bor i en ettroms leilighet på 29 kvm midt i en universitetsby, med 45 kilo Ruff. Det går finfint! Men det blir gjerne 4++ timer med tur hver dag. Leilighetshunder får ofte mer trim enn villahunder fordi villahunder ofte får ligge i hagen mesteparten av dagen..
27.06.2012

Vilde og Dixie sier: Til Jane:
Det avhenger av hvor mye du sosialiserer hunden din med andre hunder fra da den er valp!
jo mer den er med andre hunder, jo snillere blir den vel med dem:-) Min picard er litt bob bob med andre hunder, dei små er best!:)

Men hun bor på gard og det er tre andre hunder i område og byen er langt vekke!
Valpe bør bli kjent med mnge flere hunder enn 3-4. Helst noen nye hunder hver dag, og helst hunder som tåler andre hunder:)

mvh: Vilde og Dixie
19.06.2012

Jane sier: Hei!
Jeg lurer på å gå til anskaffelse av en pyreneer, og lurer på hvordan den oppfører seg mot andre hunder??
19.06.2012

Nikki eier sier: har akkurat skaffet meg en Pyreneer og angrer ikke,enda!Den var 8 mnd.når jeg fikk den.Snill og rolig.Har en litt stor inngjerdet have,så den trimmer seg litt selv.Men ser at den nok må ha mere,for det går hardt ut over enkelte planter.Den har også funnet en hobby i å grave hull et par steder!Så ut i skog og mark så ofte man kan er min anbefaling.Har begynt på dressurkurs,det lønner seg nok.Er vant med stor hund fra før(Rottwailer)men denne er VELDIG mye roligere og lettere å ha med å gjøre,så langt!Vi begynner å bli bestevenner etter bare fire uker!!
04.12.2011

Junitamamma'n sier: Kjøpte min aller første egne pyreneerhund for nesten 7 år siden, og angrer ikke et sekund. Har i dag en valp på nesten 6 mnd itillegg. Fantastiske hunder på mange forskjellige måter.
Anbefaler å kjøpe en blåser når du anskaffer en slik stor hund med så mye pels, det letter arbeidet betraktelig, og sparer deg for mye ekstra skitt inne. De kan være meget stae, men med en bestemt og vennlig innlæring, får du en verdens beste venn- for livet.

Du kan se bilder og lese mer om pyreneerhunden på min hjemmeside : www.bortne-mathisen.com
26.09.2011

Gunsen sier: Hei. Har en hannhund, 1 år og 4 mnd, som bjeffer på alt og alle, tror han ser og hører "spøkelser" hele tiden, hvis noen har noen gode råd tar jeg imot de med stor takk. Ellers kan vi ikke ha ham løs, må stå i bånd ute ellers stikker han av, tilogmed når vi "prøver" å ha ham løs i hagen sammen med oss tar han og stikker avgårde, ører er bare til pynt. Nå om dagen røyter han utrolig mye, ser ut til å skifte hele pelsen, han spiser lite, men det kommer kanskje av at det er såpass varmt.
05.06.2011

Fornøy med valget:) sier: Fikk pyreneer for ca. ett år siden. Nei, den sikler lite, men etter den har drukket vann må den av og til tørkes:) Mye pels, så den kan bli våt etter drikking. Flotte, snille hunder. Har en liten gutt på tre, og nå når begge har blitt større går de kjempegodt i lag. Før har nok hunden blitt litt i største laget for gutten. Men det er bare å være litt obs når valpefaktene begynner:) En flott familiehund. Vår trasker i det fri på stort gårdsområde, og har vent seg til sauer som vi har fått oss. En veldig spesiell flott hund, og veldig klok:) Men sørg for god plass hvis dere anskaffer dere en pyreneer. Trives godt ute. Blir fort varme inne siden det er mye, god varm pels.
Lykke til:)
27.01.2011

erty sier: har hatt en pyreneer hanne no i ett år og 2 månder . og kunne aldrig tenkt meg en annen hund. den er helt enestående denn går uten bånn hele tiden vi bor på en plass i nornorge og her bor det ca 2200 .og jeg tror att alle kjenner han...så til alle som vill ha en stor hund .skaff dokker en pyreneer. men du må tåle att den røyter en gang omm året og da snakker jeg omm røyting..hilsen ee
25.01.2011

Line sier: Jeg lurer på to ting:
1. Sikler de?
2. Hva er forskjellen på begge kjønn? Er hannene like rolige som tispene?
19.05.2010

Pyreneer "mor" sier: Er en lykkelig pyreneer eier, og har virkelig funnet den rette rasen for meg!!
Hundene kan best beskrives som rolige, selvstendige, trofaste og beskyttende hunder!!
Gir du pyreneeren din respekt og godhet, kan jeg med hånden på hjertet love deg en venn for livet....
Har du fått dens tillit gir den gjerne livet sitt for å beskytte deg....
En virkelig hjertevenn!!!!
11.01.2010

hundemann sier: Pyreneerhund er de kuleste hundene jeg vet om! Minner om en slags hvit newfoundlander utgave av golden retriver.
11.02.2009

Din kommentar om Pyreneerhund:

Ditt navn (eller kallenavn)

Sikkerhetskode
Skriv inn tallet her:

Sikkerhetskoden hjelper oss å luke ut SPAM. Takk for hjelpen!

Flere hunderaser

Brukere som leste om Pyreneerhund var også interessert i følgende hunderaser:

Hunderaser

Finn din hund


Søk - Hunderaser.org


Hundefamilien

Dressur og kurs

Hundebøker

Utstyr til hund

Dokumentar

Tilfeldig hunderase

tilfeldig hunderase