Mudi

Mudien er hovedsaklig en hunderase som ble avlet for gjeting og vokting av buskap i Ungarn, men er i dag også brukt til villsvinjakt, agility, såvel som vakthund og familiehund for aktive mennesker.

Mudi bilder

Mudi

Fakta om Mudi

Mudi

Temperament og væremåte til Mudi

Mudi er en hund full av energi. I den robuste kroppen finnes en svært livlig hund, så man må være aktiv for å gi den de behov denne hunderasen trenger.

Mudien er en typisk en-persons-hund, som knytter sterke bånd til en eier. Ovenfor fremmede litt reservert. Kan bli en god familiehund dersom den stimuleres riktig, og får være aktiv. Er ikke spesielt aggresiv.

Bruksområde for Mudi hunder

Mudi har hatt som oppgave å passe på bufe, og det er en drivende gjeterhund. Som vaktund for boligen og eiendom er den også godt egnet, til tross for at den ikke er så veldig stor, men varsle eieren det vil den kunne gjøre nesten uoppfordret. Den kan også fange rotter og gnagere, og andre skadedyr.

På storviltjakt er denne hunden en utmerket kompanjong. Den har spisshundenes jaktegenskaper, og er dermed ikke en erstartter for fuglehunder og lignende typer hunder, men kan være den perfekte jakthund for villsvinjakt og elgjakt.

Dette er en hund for aktive og erfarne hundefolk som vet å bruke mye tid sammen med hunden.

Mudi utseende

Mudien har en svart og "krøllete" pels. For gjeterhund å være er den ganske liten. Den blir ca 40-45 cm i høyden, og vekten er rundt 8-12 kg. Svart er den vanligste fargen i pelsen på Mudien. En hvit brystflekk og hvitt på labbene er likevel ikke uvanlig.

Normalt sett har Mudien en lang hale, men de kommer også med forkortet hale (stumphale).

Mudi historikk

Mudi er en krysning mellom hunderasene puli og andre lokale Ungarske spisshundraser.

Rasen kom til Norge i 1996, og er dermed en av de nyere rasene i landet, men interessen for Mudi er stigende blant hundeentusiaster. FCI anerkjente hunderasen i 1936. Imidlertid er fortsatt de fleste hundene av denne hunderasen uten stamtavle eller registreringsbevis.

Erfaringer med Mudi

Her er det leserne har sagt om hunderasen så langt. Skriv om Mudi

Munter Mudi sier: Mudien er en gøyal rase som finner på mye sprell. En typisk mudi gir alt på trening, har kjempebra intensitet, er lett å leke med og liker å arbeide.

Det man må være klar over med en mudi er at den har anlegg for å bjeffe en god del. Den er avlet for vokting og dette merkes hos de fleste individer. Vaktinstinktet varierer nok fra gener til gener, og fra individ til individ, men er noe man må ta hensyn til.

Det er viktig å gi mudien mange gode opplevelser i starten av livet, da vil skepsisen mot fremmede avta, og man forebygger problemer, dette gjelder både folk, dyr og spesielt andre hunder.
27.11.2008

Din kommentar om Mudi:

Ditt navn (eller kallenavn)

Sikkerhetskode
Skriv inn tallet her:

Sikkerhetskoden hjelper oss å luke ut SPAM. Takk for hjelpen!

Flere hunderaser

Brukere som leste om Mudi var også interessert i følgende hunderaser:

Hunderaser

Finn din hund


Søk - Hunderaser.org


Hundefamilien

Dressur og kurs

Hundebøker

Utstyr til hund

Dokumentar

Tilfeldig hunderase

tilfeldig hunderase