Malinois

På denne siden finner du bilder, erfaringer og informasjon om hunderasen Malinois. Du kan også legge inn egne erfaringer om Malinois.

Malinois bilder

MalinoisMalinoisMalinois

Erfaringer med Malinois

Her er det leserne har sagt om hunderasen så langt. Skriv om Malinois

NYP sier: Hei!
Vi har en malle gutt på ni år, han har alltid vært og er en fantastisk hund. Han er lojal, snill, lydig, kosegutt og samtidig svært energisk. Han har alltid kun vært en familiehund, men vi har brukt mye feltsøk og spor søk som stimuli fra han var liten. I tillegg er vi en svært aktiv familie som er er på løpe/skiturer året rundt. Dette er min første hund, men vi har i familien hatt flere stk, så kjente godt til rasen fra før av. Veldig enig med de som sier at man må lese og undersøke mye om rasen på forhånd. Snakk med noen som har erfaring, og som skal bruke hunden på samme måte som deg.

I tillegg vil jeg si at hvis du skal bruke hunden som en familiehund, så demp de ekstreme egenskapene til mallen fra den er valp. Det var et råd vi fikk fra en erfaren malle-oppdretter.
Eks. Vi lekte aldri med valpen. Vi brukte lek som belønning første gang da valpen var ett år gammel, kun under kontrollerte former. Det er også svært viktig at valpen får mye ro rundt seg. Mye stressede barn/hunder etc rundt valpen, kan trigge de ekstreme egenskapene slik at hunden blir mer stresset og ute av kontroll (dette er selvfølgelig viktig for alle hunderaser, men mallen er ekstra følsom for stress/mas).
Jeg vil anbefale rasen på det sterkeste, en fantastisk hund, men man bør planlegge godt, gjøre grundige undersøkelser på forhånd, og man bør like å være i mye aktivitet. Da er det rasen for deg.
16.04.2016

Karina sier: Har ei tispa på 4 år å hu er ei energibomba, men og veldi snill og forsiktig me babyen i hus på 6 månedar. Einaste jaktinstinkte eg har sett på hu e mus ut på jordet. Hu kan prøva å vær dominerande til tider, men er ellers snill med både mennesker og hunder. Hu er den einaste av alle fire hundene me har som kan vær løs stort sett alltid når me er på tur.
12.01.2014

aasmund sier: Har hatt Rotweiler i 10 år. Korleis er Malinois med sau og dyr? Skal ha meg ein kombinasjons hund, gjeter, vakt, familie og bruk i rødekors.
10.11.2013

Varg sier: Min erfaring fra min 18mnd gamle malle er at han er en nydelig og behagelig hund dersom han får brukt seg litt. Jeg bruker han til blant annet rundering og spor og dette er perfekt trening og stimuli:) også søk etter gjenstander er bra!

Fra min erfaring er jeg enig i at Malle ikke er egnet dersom man må sette den fra seg i en hundegård store deler av dagen og regner med at et par gåturer om dagen skal være nok. Men som familiehund som i tillegg brukes litt så ser jeg ikke det store problemet. Men man må vite hva man får, dette er MYE hund på godt og vondt:)
11.05.2013

SØ sier: Har hatt hund i mange år, endel forskjellige raser der i blant; schæfer, australian shepherd, blandingsrase (boxser, schæfer og amstaf), enda en blanding (schæfer og ukjent) og flatcoated retriever. Prøvd å lese meg opp litt om Mallen pga jeg har lyst på en slik hund. Tror selv jeg har erfaringen nok får å ha en slik hund, kjenner også noen som har verdens snilleste mallen som ikke viser noe tegn til å kunne være skarp selv om han aldri har vært noe spesielt trent annet en standard kommandoer. Eneste jeg lurer på fremdeles ang denne rasen er hva slags trening dere som har erfaring med dem allerede ville anbefale for å stimulere dem?
26.03.2013

håpløst sier: Stakkars Mallen din hvis den bare skal være familie hund og gå tur i skog og mark, og ikke minst stakkars DEG! Du kommer til å rive av deg håret til slutt!

Men lykke til! ;)
07.08.2012

håpløst sier: Det er forskjell på trim og stimuli!!!!! Det tror jeg alle her skjønner bortsett fra deg LILJAMARIE!

Trim=gå turer
Stimuli=ludighets trening, spor, forsvars arb, rundering, søk osv osv osv... Tenk før du skriver.
07.08.2012

trener av hunder sier: Malinois er flotte hunder, men definitivt ikke en førstegangshund. Jeg mener faktisk det burde vært en slags sertifisering for å få eie enkelte skarpe hunder, deriblant malinois. De kan lett bli problemhunder dersom man feiler i oppdragelsen, det kan gjelde alle raser, men alle raser er forskjellige og malinois er en rase man ikke bør ta lett på dressuren med.
04.05.2012

Belgerdamen sier: Jeg har 5 Belgiske Fårehunder, hvorav 3 Terv, 1 MAlle og 1 Laeken.
Klart de trenger trim, men det er ikke det viktigste!!!!

Det de trenger mest av alt er HJERNETRIM.
Dersom en Belger, eller en annen hund for den saks skyld, ikke får bruke hodet sitt, finner den gjerne på oppgaver selv.

Da kan driftene komme frem, og de kan gjerne jage det som er i bevegelse, uansett hva det er......

Belgeren blir også kalt for hundeverdens Emil i Lønneberget, og det stemmer på en prikk!
Du har det ikke mye kjedelig med en Belger i hus. :)

Malle blir gjerne delt opp, i utstilling og bruks. Brukslinjene er helt klart "mer" av alt.

Dersom du vet om farene, ser jeg ingen grunn for at en Malle ikke kan bli en fin hund som også passer inn i en familie. :) Har selv 3 barn, og har hatt flere katter samtidig uten problem. :)

Er du bestemt, har god tålmodighet, og vet hva du vil, så får du akkurat den hunden du vil ha. :)
28.12.2011

LiljaMarie sier: Kjenner at irritasjonen stiger så høyt over lista at jeg ikke har ord!! Alle burde vite såppas at om du skal ha hund så trenger den trim! ALLE trenger noe form for trim. Når vi mennesker kjeder oss finner vi på ting for å ikke kjede oss akkurat det samme gjør hunder. Om du ikke har noe peil på hund så skaff deg iaf. noe kunnskap!! Skaff deg kunnskap så kan du ha hvilken som helst hund i verden!!!!!! Snart eier av min FØRSTE MALINOIS!!
24.08.2011

NB sier: Jeg har min første hund nå, en malinois/schäfergutt på 18 mnd nå. Ikke valgt rase, men hunden. Han er min første hund. Jeg elsker han over alt som er, men det er krevende hunder. Det første året var hardt! VELDIG hardt!

Krever mye trening og stimuli.

Når det er sagt; Mallen er en fantastisk hund å trene med. Lettlært, oppmerksom, elsker å jobbe og er ikke en så skarp hund om den sosialiseres bra fra starten.

Elsker denne rasen og skal utvilsomt kjøpe flere senere. Nå har vi 2 maller i hus. Bra vakthunder, selv om de ikke trenes til det. De passer på hus og eier. Veldig snill med barn, hvertfall de vi har.
19.08.2011

ch sier: Er ikke det at man ikke kan ha en malle som førstegangshund... Grunnen til at folk mener det ikke er en egnet 1.gangshund er fordi disse hundene er utrolig kjappe i hodet. De kommer inn på plass bare du tenker det, du rekker ikke si det en gang. Og siden de tar ting så utrolig fort i tillegg til at de har mye drifter og motor så er det veldig enkelt å lære de feil også.. hvis du har en malle KUN som familehund så syns jeg synd på den!! Det er en rase som må jobbe.. Har selv vært i forsvaret og trent disse og de har mye motor. De blir fort stressa når de ikke blir brukt! Akkurat som schæferen fra brukslinjer rottis fra brukslinjer border collie ++++++ De må brukes.. Derfor blir de kalt for BRUKSHUNDER :)


Ingen raser er "feil" som 1.gangshund så lenge du gjør hjemmeleksa di og følger opp og gir hunden/rasen det den trenger. ;)
11.07.2011

Fluffy sier: Når man sier at malle (eller andre krevende raser) ikke er en førstegangshund så betyr det vel i praksis at det ikke er en hund for hvem som helst. En annen ting er vel når folk sier familiehund, så tenker de vell ikke først og fremst på hunder som fint kan leve i en familie VIS de får 4 timer mosjon hver dag, men heller på hunder som faktisk ikke trenger flere timer mosjon. Derfor betyr det ikke at feks malle ikke er en hund for en familie, men rett og slett at dette ikke er en hund for soffa slitere eller for de som har nok med familien i seg selv. Den krever at man har en del fritid og bruke på den og den krever litt mer enn bare og rusle i skauen, den trenger utfordringer i hverdagen.

Jeg liker mallen og skal ha en selv i framtida, og nettopp pga at jeg liker rasen synes jeg det er viktig og få frem at dette faktisk ikke er en enkel hund.. De aller fleste av oss kan nok få til en malle om man er interessert i det, har forberedt seg godt og skaffer tilstrekkelig med hjelp underveis iform av kurs e.l. Men det betyr ikke at jeg vil anbefale gud og hvermann og kjøpe en malle, fordi alle gidder ikke og forberede seg, alle vet ikke hva de går til og alle er ikke i nærheten av å vite hva hundehold i seg selv krever, og ikke alle bryr seg om det.

Til dere som er dritt lei av at det blir snakket dritt om mallen, tenk over det igjen.. Hvorfor er det dritt snakking og si at dette ikke er en enkel hund? Det er jo sant. Det betyr jo ikke på noen måte at det ikke er en fin hund, en bra hund eller en snill hund, det betyr ene og alene at personer som vil ha malle bør tenke seg om to ganger før de kjøper en, OG DET er KUN positivt. Det betyr at det er større sjangse for at hundene havner hos seriøse og flinke eiere som får fram det beste i rasen og som dermed er med på og bidra til positiv omtale om hunden! Om man slår fra seg tanken på en hvilken som helst hund pga noe andre sier så vil man det ikke nok.

Tenk deg hvilket rykte mallen hadde hatt om gud og hvermann hadde hatt en hjemme.. Maller uten bånd som jager/dreper både husdyr, vilt og kjeledyr. Maller som truer folk på gata. Maller som ødelegger hus osv.

Malle er en brukshund og den bør forbli det og da bør den i all hovedsak være forbehold folk som vil bruke hunden og man bør ikke reklamere for utstillingslinjene, som da oftest har mindre drifter. Se nå bare hva som skjedde med schæferavlen. Man bør selvfølgelig ha et vist fokus på fysikk, men dette er en brukshund og det blir for dumt og snu avl bort fra bruks og skape en hund for utstilling.
05.07.2011

Jojo87 sier: Selv om mallen er rasen, så er det jo forskjell på individ og hvilken linjer bikkja er avlet på. har hatt flere maller og vært sinnsyke forskjeller i hvor sosiale og skarpe de er. men til felles har de alle energi og mot. Flotte hunder, men skjekk ut linjene på bikkja og ikke bare hør på rasebeskrivelsen. forskjell på de som avler på forsvar i bikkja og kjører på litt nervøse linjer og de som avler på byttedrift og mer `stabile i nøtta hunder`;)
02.07.2011

Nattis sier: Når Malinois ikke anbefales for førstegangs hundeeiere så er det av en grunn. Jeg jobber i politiet hvor over 60% av tjenestehundene våre er Malinois. Disse hundene har et naturlig ekstremt jaktinnstinkt(byttedrift), og det er derfor rasen er meget gunstig for opptrening i å faktisk "fange skurken". La oss si at en familie på 4 bestemmer seg for å kjøpe en Malinois, uten å ha erfaring med hund fra før. Jeg vil da advare mot et scenario hvor vi har følgende problemstilling:

1: Understimulert hund.
Mange hundeeiere er veldig ansvarsfulle og holder hunden sin i bånd. Noen gjør det til og med alltid. Dette blir desverre i dag sett på som "et godt hundehold" av mange. En "tur med hunden" kaller mange det når de går et kvarter på stien med hunden i bånd. En Malinois som aldri får løpe fritt, utforske og sosialisere blir understimulert.

2: Manglende disiplin.
Jeg vil tørre påstå at kanskje 80% av alle hunder som finnes i Norge ikke er (godt nok) lydighetstrent. Joda, de fleste kan sitte og gi labb i påvente av en godbit. Men tenk over det:
Hvis din hund ser en katt hoppe frem fra en parkert bil, er løs og løper etter. Kommer den tilbake umiddelbart på kommando? Katt, ball, jogger eller whatnot...

3. Jaktinnstinkt.
Her har vi altså en hunderase med meget sterke drifter fra naturens side som ikke er lydig og er understimulert. Jeg trenger vel egentlig ikke komme med konkrete eksempler her om hvorfor ikke dette er gunstig for uerfarne.

Men misforstå meg rett...
Jeg har selv 2 barn og malle, og kunne ikke drømt om bedre familiehund. Men min Malle stopper i fart etter katter på kommando. Min malle går spor, trenes i lydighet, trenes i IPO og er med på sykkel/skitur nesten daglig.

Til Mallegutt: Min første hund(sett bort i fra familiens hunder) var en labrador. Jeg var 18 år og valgte den fordi den var så nusselig som valp. Labradoren knurret til meg noen ganger da jeg prøvde å irettesette den fordi den gjorde noe galt. Et tips jeg fikk fra en kamerat gikk ut på at jeg skulle knurre tilbake, for det var et språk hunden forsto. På denne måten skulle jeg visstnok utfordre hunden og "kreve lederskapet tilbake". Jeg vet, jeg ler av det selv i dag. Men poenget mitt er:

Gud så glad jeg er for at min første hund IKKE var en Malinois.
14.03.2011

tommy sier: har en malle på 2 år,og er lei av å høre ditt å datt negativt om den som familiehund m.m..alt avhenger av eieren å ikke av hunden.min trives blant 5 katter og er en perfekt familiehund.lærevillig så mye du selv vil.ingenting galt å si om hunden.værre med forståsegpåere som ikke vet en dritt.hvert individ har personlighet,akkurat som vi mennesker.hvis noe er galt med hunden er d kun eieren å skylde på..en fantastisk hund.rett å slett!
12.03.2011

Chris sier: Vil du ha Malle så kjøper du malle, enkelt og greit.
Siterer Preben på følgene: "les mye om rasen før du kjøper en!"
Jeg trodde det var en selvfølge uansett hvilken rase du skulle ha?

Jeg har selv en malle på snart 10 mnd som er min første hund. Han er helt fantastisk. Ernergisk og leken, men også rolig og kosesyk.

Han elsker å være ute å leke og snuse, men etter en halvtime-time vil han som regel hjem å slappe av.

Lærer fort og er snill og grei.

En hund jeg virkelig kan anbefale.
06.01.2011

på hundejakt sier: Takk mallegutt! Hadde slått fra meg tanken om malinois etter å ha lest flere steder at den er for krevende for førstegangseiere, men ser nå jeg har vært litt ukritisk der. Er lei av å lese rasebeskrivelser for de stemmer aldri helt med den hunden du får, nesten mer interessant å lese innspill fra andre hundeeiere igrunn.
02.12.2010

mallegutt sier: TULL!! mallen er en super familiehund hvis du overlever de første 18 månedene. Mallen elsker sin eier fremfor alt, og det inkluderer alle i flokken(familien). jeg leser mye tull om at det ikke er en hund for førstegangseiere???? men er det slik at om du ønsker deg en malle så bør du skaffe deg en annen hund først i 10-15 år før du kan få den hunden du ønsker deg? hvem gidder det liksom. jeg har mye erfaring med malle, og jeg kan betrygge alle som tenker på malle og ikkje har hatt hund før at om dere bare har gjort hjemmeleksen i forkant, løp å kjøp! jeg begynner faktisk å bli drittlei av alle som skal gjøre malle til en spesiell rase, 3/4 del av alle som fraråder folk mallen har sikkert kopiert noen linjer fra canis, og vet ikkje en dritt i praksis!! malenois er en konge hund som kan brukes til alt!
02.12.2010

kathrine sier: utrettelig , små rampete og glad hund, med en fantastisk nese.. vanskelig å ikke bli engasjert.
10.08.2010

ch sier: Jeg mener at når man kjøper seg en malle så er det til bruks og ikke som familiehund.. Denne rasen egner seg best som: politihund, miltærhund, generelt brukshund som IPO, spor og for folk som driver aktivt med lydighet eller agility. Gjør du ikke det, så ikke kjøp den. Tro meg!
05.08.2010

oscar sier: malle er en krevende hund. De er skikkelige fine hunder, men rasen en tendens til og prøve og stoppe biler, sykkler og alt annet som beveger seg. har en malle på 7 månder, den er kjempe flink til sitt, dekk, bli og hit, men den er ikke like imøtekommende når besøkende kommer inn døra. les mye om rasen før du kjøper en!
ANBEFALES IKKE FOR FØRSTEGANGS EIERE!
28.11.2009

polo sier: å jeg vil så mye ha den hunend hilsen tone 45 år
18.10.2009

Preben sier: Har selv ei malinois tispe. Er en fantastisk rase, elsker familien sin, vokter familien, uredd, hviler nesten aldri og desverre litt overdominant mot andre hunder.

Hvis du tenker på å anskaffe deg en malinois, bør nok tenke over aktivitetsbehovet først. Dette er en rase som trenger utrolig mye fysisk aktivitet og en del mental trening for å trives. Ipo, lydighet eller noe lignende er bra å holde på med, for da har hunden noe å holde på med. Jeg trener min malinois opptil 3-4timer daglig med fjellturer, kaste ball, ipo og turer, så det kreves tid, og er absolutt en hund som trenger en fast hånd og bestemt eier, for hvis ikke vil de fort finne på å ta lederstillingen i familien. Det er selvfølgelig forskjell på bruks malinois og de som er avlet for utstilling, men har selv aldri sett en utstillings malinois.

Husk en malinois er utrolig lettlært, og tar til seg nesten alt, så det er viktig å være tolmodig og lære den riktig første gangen.
01.09.2009

Oppdrettere av malinois sier: ja det finnes mange oppdrettere av denne hunderasen i Norge:

Av nangijala på Trøgstad i Østfold avler Malinois, www.kennel-nangijala.com.
Belgerulven i Stavanger er oppdretter av Malinois (www.belgerulven.com), Hotmal er en svensk oppdretter av rasen, og i Lyngdal i Vest-Agder er den en oppdretter (www.shirockys.com).

Du får mye hund i en Malinois og den trenger mye mosjon og trening. Tenk deg godt om og snakk med oppdretter før du tar en avgjørelse.
12.04.2009

lise sier: virkelig fine hunder :) tenker på å få en slik - noen som vet om noen oppdrettere av i malinois norge?
08.01.2009

Din kommentar om Malinois:

Ditt navn (eller kallenavn)

Sikkerhetskode
Skriv inn tallet her:

Sikkerhetskoden hjelper oss å luke ut SPAM. Takk for hjelpen!

Flere hunderaser

Brukere som leste om Malinois var også interessert i følgende hunderaser:

Hunderaser

Finn din hund


Søk - Hunderaser.org


Hundefamilien

Dressur og kurs

Hundebøker

Utstyr til hund

Dokumentar

Tilfeldig hunderase

tilfeldig hunderase