Kooikerhund

På denne siden finner du bilder, erfaringer og informasjon om hunderasen Kooikerhund. Du kan også legge inn egne erfaringer om Kooikerhund.

Kooikerhund bilder

KooikerhundKooikerhund

Erfaringer med Kooikerhund

Her er det leserne har sagt om hunderasen så langt. Skriv om Kooikerhund

Marita 22 sier: Hallo? Kor e kerry blue terrieren??

Jeg kan svare Ami også :) Sykdommer kan alle hunder få og viss den får det er det bare å reise til vætrineren.
Kooikerhunden er ikke glad i fremmende men den er skjelden aggressiv. Jeg liker å si at med riktig trening og sosialisering er ingen hunder farlige sånn sett.

Den er lærevillig men ikke sånn voldsomt. Den må ha mye trening viss den skal være løs for den er en jakthund og kan lett stikke av.

Marita.
22.07.2013

Ami sier: Hvilke sykdommer kan Kooikerhunden få hvis den får en sykdom hva gjør man da
Er den agrisiv
Er den redd får folk?
Er det enkelt og lære den hunde trikks
31.03.2013

Inga sier: hei jeg ønsker meg en koiker som min 1. hund. Den høres veldig bra ut forrold til min tidsplan, men er det en annen hunderase som dere kan foreslå. For jeg er ikke sikker.
14.11.2011

Tira sier: Hei!
Jeg leste et spørsmål jeg ikke fant svar på - hvordan takler den gjennomsnittlige Kooikerhunden det å være hjemme alene en arbeidsdag 7-8 timer mens familien er på jobb?
I forhold til røyting har jeg lest at den røyter moderat. Hva betyr det?
For mange andre hunder er det slik at hvis man venner dem til å ha et "lavt" (det er jo relativt) aktivitetsnivå fra de er små, så vil de heller ikke forvente så høyt aktivitetsnivå når de blir voksne. Kan man si det samme om Kooikerhunden, og hvor mye daglig aktivitet bør man forvente å gi en unghund/-ung voksen?
26.09.2011

siri,14 år sier: heii, jeg er en jente på 14 år som har en kooiker hund som fyller 7 år i mars, han er kjempe kosete og snill.
han har vært på utstilling en gang, da han kom på 5 plass etter sin mor og sine to andre søstre, jeg har ikke prøvd og være med i flere konkuranser med han, han er kosehunden min.
Han liker ikke regg, kaldt vær eller vann.

Siden jeg var ganske liten når jeg fikk han så har jeg ikke trent så mye med han, men i det siste så har det bare blitt mer og mer, Og hunden elsker jo det !!

Han kan triks som f.eks. Danse, touch, gå rundt, sitt, lukke opp en dør. og litt til, Han liker også å hoppe på trampoline, men han er litt tykk..
12.09.2011

Marianne sier: Den er ikke allergivennlig (ingen hunder er det, men det er noen raser som færre reagerer på), og det er i utgangspunktet ikke "den ultimate småbarnsfamiliehunden" (men hvilken hund er vel det?). Det er en hund som krever en del og som kan være ganske brå i reaksjonene. En kooiker takler fint det den vokser opp med, og kan godt fungere i en barnefamilie, men å skaffe kooiker slik at barnet skal få prøve seg på hundetrening osv KAN være et sjansespill. da ville jeg gått for en rase med litt høyere terskel for å gjøre feil...
08.06.2011

aw sier: Er den snill og veldig god mot barn og er den alergivennelige???
18.04.2011

Marie Balstad sier: Jeg har en kooikerhann på 21 mnd nå, og er kjempe fornøyd med valget av rase. Elsker å bruke hodet, og tar dressur veldig lett. Vi skal så smått begynne å konkurrere i LP, og dette skyldes Xantos' (som hunden heter) arbeidslyst.

Xantos er skeptisk til andre, fremmede hunder, men dette skyldes et uhelldig møte med en rottis. Så det er viktig å være nøye på hvilkene hunder man plukker ut som kan hilse. Jeg trodde nok litt fór godt om den rottisen...

Men mot fremmede mennesker er Xantos veldig grei. Litt fór grei egentlig. Er det noen som viser interesse, og vil hilse på ham, begynner han å logre og vil helst opp i ansiktet. Så skeptisk til mennesker er han laaangt ifra.

Mot barn er han helt fantastisk. Han har møtt flere småbarn, og han forstår at de er mindre, og hopper ikke. Han lar dem ta på han overalt - de kan holde i hale, ører, ta på nesa hans osv. uten at han gjør motstand (selvfølgelig passer jeg på, og lar dem aldri være alene sammen. Jeg hjelper også Xantos ut av situasjonen om han skulle vise tegn til ubehag). Jeg vil beskrive han som en veldig god barnehund, men nå vet jeg ikke hvordan det er med kooikeren generelt sammen med små barn.

Men ja, som Marianne skriver, så husker de spesielt godt de negative opplevelsene, så man må være nøye. Møtet med rottisen sitter fortsatt i Xantos (og han ble overfalt som 4 mnd), og han fikk aldri samme forhold til fremmede hunder igjen...
17.04.2011

Marianne sier: Noen nevnte sykdommer her oppe:
Kooikeren er en sunn rase sammenliknet med andre hunderaser, og den lever ofte lenge. Men noen arvelige sykdommer kan dukke opp. Avlshunder av kooikerrasen skal testes for Patella luxasjon, Von Willebrants sykdom (en blødersykdom)og øyelyses, det dukker dessuten av og til opp hunder med epilepsi
24.08.2010

Marianne sier: En kooiker kan være en håndfull, og det er det viktig å være klar over. Kooikeren er avlet for å jobbe nærmest alene/evt. kun med sin eier, holde seg til sin flokk, og jakte/drepe store vannrotter. Det er derfor forståelig at en slik hund ikke har noe interesse av å hilse på alt og alle, og til tider kan oppfattes som brå og uberegnelig. En kooiker er ikke en hund som elsker å få fremmede folk og hunder helt oppi ansiktet, men den skal IKKE gå ut å angripe eller være agressiv.

Som kooikereier er jeg veldig fornøyd med mitt valg, men jeg visste hva jeg gikk til og hadde erfaring fra før. Det betyr ikke at alle må ha det før de skaffer seg en kooiker, men det betyr at det er ikke en enkel hund. Jeg "anbefaler" aldri kooiker til noen, hvis ikke de har satt seg godt inn i rasen og derfor spør meg spesielt om råd, og gir uttrykk for å være godt forberedt. Det har ikke manglet på ganger hvor jeg skulle ønske jeg heller kjøpte meg en golden retriever;)

Som sagt har vi fått en hund vi er veldig fornøyd med; Linux er en hund som holder seg til oss, som er lettlært og som kan være med på det meste. Han tåler alt slags vær, og har en stor personlighet. Og han gir meg utfordringer på mange områder, og det var det jeg ønsket. Og det er en hund som gir masse kjærlighet.

De fleste kooikerhunder takler veldig fint alt de vokser opp med, dvs at en kooiker som vokser opp med barn, syns det er helt greit osv (og jeg vet om mange som har både kooiker og små barn), mens ting som er nytt er kanskje det kooikeren er dårligst på. Den trenger mye sosialisering og så få dårlige opplevelser som mulig. En kooiker husker godt, og særlig negative ting. Den trenger en konsekvent, men ikke for hard oppdragelse, og mye tålmodighet, for her er det mye vilje;)

Se gjerne innom min hjemmeside også, der står det en del om det å ha kooikerhund;
http://www.123hjemmeside.no/mariannesimenoglinux
24.08.2010

Vitty sier: Jeg forstår at dere blir forvirret, det ble jeg også. Noen sier at de er sky, agressive, bør ikke ha barn hvis man skal skaffe seg en Kooiker osv.

Jeg ser jo at den kan ha litt av det i seg, og det er derfor viktig at den som får en slik hund, jobber godt med sosialisering og lærer seg så mye som mulig om rasen og hva den vil kreve av deg. Jeg har verdens herligste Kooikergutt, og han er ikke noe av det som blir beskrevet over her. Men han kan ha snev av skepsis i seg til enkelte ting, og da er det min oppgave å bygge en trygghet rundt disse aktuelle tingene/situasjonene. Når jeg gjør det, så forsvinner "prblemet" helt.

Du bør gå på kurs og bruke Kooikeren til noe. Den blir ufattelig masete om du ikke stimulerer den nok fysisk og mentalt. Derfor egner rasen seg best innen en eller anneen form for brukssport (agility, spor, lydighet osv), ved siden av turer og lek/mororo.

En Kooiker vil alltid være der du og flokken er, det er bare sånn den typen hund er. Rører du på lillefingeren, må du regne med at hunden er beredt til å være med deg. Selv om du bare har tenkt deg på kjøkkenet.

Det er MYE hund i en liten kropp, den ser fantastisk uskydlig ut, men det er den ikke. Det er en "teaterape" som vil "prøve seg", og må derfor ha klare grenser og regler. Du må være vennlig men bestemt, ellers vil nok hunden ta over showet hos deg. Og du får en hund i to års alder som du ønsker å omplassere grunnet "allergi".

Mitt råd, er å undersøke så mye som mulig om rasen. Snakk med noen oppdrettere, finn ut hva du vil bruke hunden til. Hva slags livsstil har du? Passer denne typen hund til ditt liv?

Det er en krevende, men fantastisk hund. Du må like å jobbe og være sammen med hunden din.

Jeg elsker min Kooiker og vil ikke bytte han ut for alt i verden. Men jeg visste også godt hva jeg gikk til. Den er en tolmodighetsprøve, men det er verdt det :)
19.05.2010

Nesoddingene sier: Vi er en familie på fem; 3 barn og 2 voksne. Vi har aldri hatt hund før, så vi luer på om den egner seg som familiehund? Og går det greit å ha den som første hund?

Har også lest at det er kjent at den har noen arvelige belastede lidelser, er det sant?
14.03.2010

Becky sier: Har lest flere som sterkt fraråder å anskaffe denne hunderasen. De sier bl.a. den er agresiv og har en tendens til å bite en del og at en ALDRI må skaffe seg denne typen hund.

Andre plasser igjen leser jeg bare positivt om rasen. Blir lettere forvirret må jeg si :-P

Noen som kan oppklare litt? Er den bra som nybegynnerhund (sambo har hatt hund før da)?
12.03.2010

Cathrine sier: Kooikeren er en skjønn, elskverdig og livlig hund. De blir som regel ikke høyere enn 40+/- 2cm. Men vår kooikerhanne Leo på 10,5 mnd. er allerede 42 cm.
Til "makrellis" vil jeg bare si at dere har mye koselig å se frem i mot, men det er viktig å gå på valpekurs, mye for sosialiseringen med andre hunder. Skal du opprette hjemmeside til kooikeren din? Det er så fint å lese om nye kooikere,siden det ikke er så mange av oss.
Ta en titt på han: http//www.123hjemmeside.no/Leo2
06.03.2010

makrellis sier: Vi har bestilt oss en kooikerhund, får den i midten av april, å guuuuud som jeg gleder meg;););) Har kjøpt kooikerboken og jo mer jeg leser jo mer forelska blir jeg!!!!
22.01.2010

makrellis sier: Vi har bestilt oss en kooikerhund, får den i midten av april, å guuuuud som jeg gleder meg;););) Har kjøpt kooikerboken og jo mer jeg leser jo mer forelska blir jeg!!!!
22.01.2010

Oda sier: Verdens flotteste rase :-)
Dessverre noen av de som kan være litt aggresive ovenfor andre hunder og noe skeptisk til barn. Men dette kommer selvfølgelig helt ann på hunden.

Jeg har en flott kooikerhanne, som elsker andre hunder, og barn (så lenge de ikke er altfor viltre og slitsomme).
Ta en titt på han: www.freewebs.com/kooikerkaspar
17.12.2009

oscarkooiker sier: Hei!
På min hjemmeside http://oscarkooiker.com eller på norsk kooikerklubbs hjemmeside www.kooikerklubben.com er det linker til forskjellige oppdrettere både i norge og sverige.
22.10.2009

megXP sier: noen som vet om noen som driver med opdretrt av kooiker hund???
19.10.2009

myla sier: Vi lurer på, hvor på østlandet det går an å få sett på evt. kjøpe kooiker hund?
12.10.2009

Loretta sier: Har vore medeigar av colden retriver og var veldig fornøgd med den.
No vil eg ha ein ungre og mindre hund.Er pensjonert,liker å gå turer og å trene med hund.
Kan denne hunden vera noko for meg?
07.09.2009

martin sier: kjempe søt hund. eg har ikkje ein kooikerhund men eg har veldig lyst...kor masse kostar ein kooiker hund
18.08.2009

erika sier: kjempe søt hund..likte den veldig godt.men lurer på hvor høy den kan bli?
26.06.2009

maria sier: kooikerhund liker andre dyr og barn.
03.06.2009

Ingerid jacobsen sier: Egner den seg til å være hjemme alene i 8 timer mens jeg , som evt matmor, er på jobb??
Jeg vil gjerne ha en hund, men ikke presse den mer enn rimelig er.
27.04.2009

Line sier: Opprinnelse og alder
Det er uvisst når kooikerhund oppsto, men det finnes eksempler på lignende hunder/typer i Holland tilbake til det 17. århundre, blant annet på malerier gjort av den kjente hollanske kunstneren Johannes Vermeer (1632-1675). Kooikerhund kan således godt stamme fra slike hunder, men det finnes ingen dokumentasjon som kan støtte denne teorien.

Man kjenner imidlertid navnet på rasen fra 1800-tallet, og trolig har typen blitt formet på denne tiden, men den må kunne sies først å ha blitt formet som en egen rase av baronessen av Hardenbroek van Ammerstol. Før den tid var den mer variert, spesielt i størrelse. Det skjedde først et godt stykke innpå 1900-tallet, en jobb hun startet for alvor fra 1939 og utover. Den 18. juni 1966 ble en midlertid rasestandard godkjent av Raad van Beheer, og man kan således hevde at baronessen hadde fått fram nok en «kronjuvel» blant de hollanske hunderasene. Rasen ble offisielt anerkjent av den nasjonale kennelklubben i Holland i 1971.

De første hundene kom til Skandinavia i 1987, nærmere bestemt til Danmark. Til Norge kom den først i 1994, der raseklubben, Norsk Kooikerklubb, ble dannet i 1997.


Utseende, anatomi og fysikk

Kooikerhund er en svakt rektangulær hund med rikelig pels og frie og ledige bevegelser. Den er gjerne svært utholden og hardfør, men allikevel meget hurtig til spaniel å være.

Hodet er ganske bredt og har lett hvelvet skalle. Skallen og snutepartiet er like lange, ubetydelig markert stopp og pannefure. Godt utfylt snuteparti, særlig under øynene, og sort nesebrusk. Ørene er ganske små og høyt ansatt, og de ligger tett inntil kinnene. De skal være dekket av langt hårbeheng. Halsen er rett og muskuløs. Kroppen har rett rygg, rommelig bryst med velutviklede bakre ribben. Halen skal nå til hasespissen, være rikelig behåret og forsynt med en vakker fane. Den bæres i høyde med rygglinjen eller oppoverbøyd. Rette forben, med faner på baksiden, og velvinklede bakben med bukser.

Pelsen er middels lang, tett eller svakt bølget. Frynser på ørene, «bukser» på bakbena og rikelig fane på halen. Kort pels i ansiktet, på forsiden av forbena og haseleddet på for- og bakben. Pelsfargen er hvit i grunnfarge med klare lys oransje/røde flekker på kroppen og på hver side av hodet som også dekker ørene. Ørefrynsene er sorte nederst og kalles «øreringer» («oorbellen»). Hvitt bliss i ansiktet og pannen. Fanen på halen er hvit.

Rasestandarden fra FCI sier skulderhøyden skal ligge på ca. 35-40 cm, men den nevner ingen ting om forskjeller mellom hanner og tisper. Den nevner heller ingen ting om vekten, men det normale er at disse hundene veier omkring 10-15 kg. Det er allikvel viktigere at hunden er harmonisk bygget.


Bruksområde

På 1800-tallet var denne hunden primært en arbeidshund, en jakthund på vadefugl og ender. Den er således en ypperlig svømmer. Første verdenskrig var imidlertid en katastrofe for typen, som nærmest forsvant. Etter gjennoppbyggingen av rasen har den en rekke flotte egenskaper som brukshund, ikke minst på grunn av rasens utmerkede luktesans. Jaktegenskapene ligger også latent, og, med litt trening, fungerer den godt som både apporterende hund og kortjager den dag i dag. Den hevder seg også godt i en rekke former for hundesport, der det spesielt utmerker seg som en glimrende hund innen agility og lydighet. Den er dessuten en sjelden og spennende utstillingshund.


Lynne og væremåte

Det sies at rasen er blid, leken, hengiven og svært lojal mot de den kjenner og er glad i, men ofte litt reservert (tilbaketrukken) overfor fremmede, spesielt til å begynne med. Den er meget hardfør og tåler godt både kulde og regn, og den elsker å bade. Den er glad i å mosjonere og trenger jevnlig mosjon, gjerne daglig. Den trives også svært godt med å få psykiske utfordringer, som eksempelvis å gå spor. Dressur bør skje etter milde prinsipper og med tålmodighet. Pelsen bør også børstes jevnlig, gjerne daglig eller annenhver dag. Behovet for pelsstell vil være avhengig av hvor hunden ferdes.

Kooikerhunder har en tendens til å «smile», slik at tennene blottlegges. «Kooikersmilet» må imidlertid ikke forveksles med aggresjon, noe disse hundene sjelden blir.

Tillegg skrevet av "Dennis" 16 mars 07: Det er delte meninger om rasen. Klikk på "diskusjon" øverst på siden for å lese mer.


Annet

Kooikerhund regnes som en normalt sunn rase, selv om det er kjent at den har noen arvelig belastede lidelser. Blant annet epilepsi og katarakt.
22.11.2008

Odd Jakobsen sier: Kooi kom til oss når han var 6 mndr. og har vert her i 12 år. Han var føtt i det første kullet av KOOIRE som ble født i norge.Tror at han er den elste kooiker i norge.Han var nok litt sta i di første år og ville nok være sjefen,men ble fin etter som åra gikk og er nå en veldig fin kamerat.
Han er glad i barn og voksne, er veldig glad i å komme ut i skogen sommer som vinter.koser seg i snøen. Passer på å ikke gå langt fra oss når vi er på tur i skogen.Han bjeffer meget når det ringer på døra! Kooi er en frisk og snill hund, spiser det han får og er en glad hund.
25.08.2008

Din kommentar om Kooikerhund:

Ditt navn (eller kallenavn)

Sikkerhetskode
Skriv inn tallet her:

Sikkerhetskoden hjelper oss å luke ut SPAM. Takk for hjelpen!

Flere hunderaser

Brukere som leste om Kooikerhund var også interessert i følgende hunderaser:

Hunderaser

Finn din hund


Søk - Hunderaser.org


Hundefamilien

Dressur og kurs

Hundebøker

Utstyr til hund

Dokumentar

Tilfeldig hunderase

tilfeldig hunderase