Hunderaser - FCI inndeling

Det finnes mange ulike måter å kategorisere hunderaser på. FCI (Fédération Cynologique Internationale) har inndelt de ulike hunderasene i 10 grupper.

FCI er topporganet for en mengde nasjonale kennelklubber. Norsk Kennel Klub, såvel som andre nordiske kennelklubber er underordnet FCI – i tillegg til mange andre kennelklubber over hele verden.

Hunderaser inndelt i FCI sine 10 grupper:

Brukshunder og gjeterhunder

Brukshunder og gjeterhunder tilhører FCI gruppe 1. I denne gruppen finnes hunderaser som schäferhund, border collie, og old english sheepdog.

Pinscher-, schnauzer-, molosser og sennenhunder

Pinscher-, schnauzer-, molosser og sennenhunder er FCI gruppe 2. I denne gruppen finner man hunderaser som affenpinscher, Berner sennenhund, Boxer, Bullmastiff og Sankt bernhardshund og Schnauzer.

Terriere

Terriere klassifiseres i FCI gruppe 3. I denne gruppen finner vi hunder som Airedaleterrier, Dvergterriere, Bullterrier, og Yorkshire terrier.

Dachshunder

Dachshunder er i FCI gruppe 4, og innebærer hunderaser som blant annet korthåret og langhåret dachshund, og strihåret kanindachshund.

Spisshunder

Spisshunder er i FCI gruppe 5. Her finner man hunderaser som Alaskan malamute, Chow-chow, Norsk elghund grå, Siberian husky og Samojedhund.

Pariahhunder og Dingo

Pariahhunder og dingo annerkjennes som ordinære hunderaser av FCI (Fédération Cynologique Internationale). I denne gruppen finner blant annet vi Australsk dingo, Balihund, Borneohund og Ny-Guinea syngehund - og er heller skjeldne eller ikke-eksisterende i Norsk hundehold.

Drivende hunder og sporhunder

Drivende hunder og sporhunder er av FCI klassifisert i gruppe 6. Her finner vi hunderaser som blodhund, dalmatiner, fransk støver, og haldenstøver. Drivende hunder er spesielt egnet for sporing av vilt. I motsetning til støtende hunder har drivende hunder mindre kontakt med jegeren.

Stående fuglehunder

Stående fuglehunder finnes i FCI gruppe 7. Her finner man hunderaser som engelsk setter, irsk setter, pointer, og weimaraner. Dette er jakthunder (hovedsaklig jakt på fugl) som instiktivt tar stand og vender hodet i retning byttet.

Apporterende hunder

Apporterende hunder er i FCI gruppe 8. Her finner vi hunderaser som amerikansk cocker spaniel, golden retriever, labrador retriever, og portugisisk vannhund. Disse jakthundene brukes hovedsaklig til jakt på fugl, og har den egenskapet at de instinktivt ønsker å apportere (eller hente ting).

Selskapshunder

Selskapshunder (FCI gruppe 9) består av en rekke ulike hunderaser, men som har det fellestrekk at de ikke lenger brukes til det formål de opprinnelig ble avlet for, eller de er rett og slett avlet med det formål at de skal brukes som selskapshunder. Her finner vi hunderaser som chihuahua, fransk bulldog, malteser, mops, papillon og tibetansk spaniel.

Mynder

Mynder er plassert i FCI gruppe 10. Dette er en gruppe hunder som har blitt avlet som vakt- og jakthunder. Imidlertid brukes de nå hovedsakelig til selskapshunder. Noen mynder brukes også som veddeløpshunder.

Hunderaser

Finn din hund


Søk - Hunderaser.org


Hundefamilien

Dressur og kurs

Hundebøker

Utstyr til hund

Dokumentar

Tilfeldig hunderase

tilfeldig hunderase