Utdødde hundedyr

Det finnes mange utdødde hunderaser, men her går vi lenger tilbake i tid, for å se på et lite utvalg av utdødde arter i hundefamilien som ikke eksisterer lenger.

Skrekkulv, utdødd under siste istid

Skrekkulven (Canis dirus) er det største hundedyret vi kjenner til som noensinne har levd, går også under betegnelsen kjempeulv, megaulv eller monsterulv. Skrekkulven døde trolig ut for omkring 16.000 år siden.

utdødd skrekkulv hund

Skrekkulven er sannsynligvis ingen forfar til noen av dagens ulvearter. Vi vet imidlertid at den den levde i samme habitat som gråulven i Nord-Amerika for mer enn hundre tusen år siden. Dette vet vi etter å ha studert et stort antall fossiler av arten som har blitt funnet i La Brea Tar Pits i California.

Noen hevder at skrekkulven kan ha vært en etterkommer av søramerikanske ulver, og med opphav fra disse mutert til en større art.

Grunnen til at skrekkulven døde ut vet vi ikke sikkert, men forskere antar at den ble borte som et resultat av at mange byttedyr forsvant under siste istid, for ca. 16.000 år siden. Paleontologer mener nemlig at den i større grad var tilpasset til å knuse bein, hvilket i såfall kan være med på å forklare hvorfor den døde ut, ettersom en rekke store planteetere døde ut i samme tidsperiode.

Skrekkulven kunne trolig bli over 100 kilo, og var dermed større enn noe hundedyr som lever vilt i naturen i dag. Trolig er det størrelsen og det antatte skremmende utseende som har gitt den navn som skrekkulv og monsterulv.

Hesperocyoninae, prehistoriske arkaiske hunder

Arkaiske hunder

Hesperocyoninae er ingen utdødd hunderase, men en utdødd hundeslekt (for mer informasjon om slektskap, les om hundefamilien). Denne gruppen hunder benevnes som prehistoriske arkaiske hunder, og oppstod for ca 40 millioner år siden. De arkaiske hundene lignet en miks mellom mellom rev og røyskatt, og levde kun i Nord-Amerika. Dette var en gruppe slanke hundedyr som klatret i trær, spise fugler og fugleegg, men også vegetarkost som frukt og og frø.

Det var de prehistoriske arkaiske hundene som ga opphav til den nålevende hundefamilien (ulver, rever, sjakaler, og villhunder), men den ga også opphav til en annen gruppe hundedyr, nemlig Borophaginae (se neste avsnitt).

Borophaginae, prehistoriske hyenoide monstre

Arkaiske hunder

Denne gruppen utviklet seg til fra små revelignende skapninger til å bli noen veldig fryktinngytende dyr, benknusere, store og ekstremt sterke hunder, som ville fått selv en sibirsk tiger til å se ut som en huskatt. Med sine 2,5 meter i skulderhøyde og over 4 meter lengde fant man i denne gruppen de største hundedyret som noen ganger har levd.

Utseendemessig lignet de både hunder og hyener, derav betegnelsen hyenoide hunder. De hadde uhyre kraftige kjever og kunne tygge ben "som om det var ostepopp", som en forsker engang så vitenskapelig påpekte. De fleste hundene i slekten Borophaginae døde ut for 15 millioner år siden, selv om noen få av disse hundene levde for ca 2 millioner år siden.

Voff voff. De prehistoriske hyenoide hundene, store som hester, hadde nok ikke det som skulle til for å vinne tittelen "menneskets beste venn" (det var det Canis lupus familiaris som gjorde).

Hunderaser

Finn din hund


Søk - Hunderaser.org


Hundefamilien

Dressur og kurs

Hundebøker

Utstyr til hund

Dokumentar

Tilfeldig hunderase

tilfeldig hunderase