Tamhunder - menneskets beste venn i 100.000 år

Tamhunder er faktisk i nær slekt med gråulven. For de fleste av oss er det likevel ingen åpenbare likheter mellom en Chiwawa i rosa hunde-klær og en sulten ulv.

Vi forstår godt at enkelte ikke uten videre forstår at enkelte hunderaser i det hele tatt er beslektet med ulven. Men innad i hundefamilien er det store variasjoner.

Gråulven, tamhundens stamfar

Tamhunder - menneskets beste venn i 100.000 år

Alle hunder er faktisk en domestisert ulv, selv om det ikke ser slik ut ved første øyekast. Genetisk sett har man funnet ut at det faktisk er gråulven som har gitt opphavet til menneskets beste venn. Fossile funn støtter også denne påstanden, og det er bred enighet blant forskere om at det er gråulven som har gitt opphavet til dagens domestiserte hunder.

Våre tamhunder er altså en underart av gråulven, og de kommer i mange forskjellige varianter og raser.

Hvor kommer hundene fra?

Ja, hvor kommer menneskets beste venn fra? Er de en gave fra Gud? Kommer de fra planeten Mars? Kanskje er hundene noen muterte gnagere...

Folk flest vet nok ikke at våre tamhunder har sin opprinnelse fra Hesperocyoninae som døde ut for omtrent 15 millioner år siden. Hesperocyoninae har jo selvfølgelig også en opprinnelse, nemlig Hesperocyon, men la oss ikke gå for langt tilbake i tid.

Hesperocyoninae deler seg evolusjonsmessig sett i to grupperinger: Caninae, som består av de moderne hundedyrene som rever, ulv, sjakal, og villhunder.

Den andre evolusjonære grenen til Hesperocyoninae er de forhistoriske hyenoide hundene, som Borophaginae – dette var virkelig monsterhunder med skulderhøyde på opptil 2,5 meter og lengde på 4 meter, som ville fått enhver sibirsk tiger til å se ut som en søt og snill skogkatt til sammenligning – og slik sett er det kanskje greit at det var arter fra Caninae som etterhvert skulle bli menneskets beste venn, og ikke de skremmende artene i Borophaginae-gruppen.

Dersom du klarer å huske alt dette, så vil du sannsynligvis heller ikke ha problemer med å huske at tamhunden stammer fra gråulven, og det faktumet at våre tamhunder stammer fra ulven er svar godt nok for de fleste. Imidertid er forskerne ennå ikke blitt enige om hvilke underarter av gråulv som hunden nedstammer fra – så strengt tatt vil det være for mye å forlange at du skulle vite det.

Den tamme hunden

Hundene har ikke alltid vært menneskets beste venn. Lang tilbake i tid, da hund var ulv, og kanskje senere enn det også, så delte menneske og hunden (ulven) enkelte byttedyr. Etterhvert lærte menneskene at et mer vennlig forhold med ulven/hunden kunne være på sin plass.

I løpet av noen tusen år så har de to blitt ganske så gode venner, menneske og hunden. Vennskapet har dessuten vart en god stund. De to har hatt glede av hverandre i mer enn 100.000 år, antar forskerne.

Hvor gode venner vi mennesker var med hundene på den tiden kan nok diskuteres. Selve domestiseringsprosessen antar man at begynnte for omtrent 12.000, men med et forløp som startet for over 40 000 år siden.

I Norge er varangerhunden et ypperlig eksempel på at vi nordmenn har lange tradisjoner med å være venner med hund. Dette var riktignok før nordmenn var nordmenn, men den geografiske plasseringen var tross alt den samme. Fossilene etter varangerhunden fant man i Sør-Varanger og er datert 7000 år tilbake i tid. Eksperter har antatt at dette er en hund med sterke fellestrekk til lapphunden.

Hvorfor er hunden menneskets beste venn?

Tamhunder - menneskets beste venn i 100.000 år

Hundene har mange ulike bruksområder. De er der for selskapets skyld, og denne faktoren har nok blitt bare viktigere og viktigere.. men før i tiden måtte nok de aller fleste hunder gjøre seg fortjent for å få sin plass i menneskeflokken.

Glem heller ikke at mennesket har hatt nytte av sine hunder på mange måter. I Kina spiser de hund, men ellers har hunden hatt andre nytteegenskaper enn som føde. Ellers i verden har man stort sett annerkjent hundens egenskaper, og den har i tusener av år sannsynligvis fungert som en brukshund, mer enn en familiehund.

En brukshund benyttes til å hjelpe oss mennesker med å løse forskjellige oppgaver. Noen hjelper bøndene med å gjete sauer eller andre husdyr, andre er tjenestehunder som hjelper blinde med å "se", eller de hjelper politiet med å overholde lov og orden. De finnes til og med på sykehus, for å avsløre kreft på et tidlig stadium, på sirkus som entertainere, eller gud bevares, i Kina på en tallerken med brunsaus.

Hunden har tidligere vært til stor nytte for å transportere mennesker fra A til B, der de satt med sine mammut-frakker på sine tunge sleder. I dag har trekkhundene mer konkurranseinnstinkt enn jaktinstinkt, og er gjerne mer opptatt av å vinne Iditarod enn å frakte fra A til B.

ADVARSEL: Ikke gi hunden (slik) mat!

Vi mennesker putter i oss all slags snacks og usunnheter. Selv om du kanskje ikke bryr deg så mye om E-stoffer og konserveringsmiddel, er det visse forhåndsregler du bør ta når du skal føde hunden.

Endel mat og snacks som mennesker spiser kan være veldig farlig å spise for hunder. Visste du for eksempel at druer og rosiner kan være livsfarlig å spise for hunder. Dessuten er vanlig løk (kepaløk) heller ingen god føde for hunder, ettersom det er direkte livsfarlig for dem å spise det.

Sjokolade og typisk godteri er heller ikke bra, kanskje livsfarlig det også. Vi mennesker er heldige og priviligerte som får lov til å spise disse godsakene uten å komme i livstruende situasjoner av den grunn. Valnøtter og kalkunskinn regnes også som uheldig og skadelig føde for hunder.

Ellers sier det seg selv at man ikke skal gi hunden rottegift, kemikalier, maling, impregnert treverk, og giftig plastikk – men hunder kan finne på å smake på det meste, så dersom man ønsker å kontrollere hva hundene får i seg så kan det være en god ide å ta båndtvang på alvor, spesielt når man befinner seg i grisete områder med mye søppel.

Hunder har heller ikke noe behov for alkohol, og det er ingen god ide å sjenke bikkja på øl, selv om noen mener det er morsomt å se på fulle dyr. For dyrenes del så kan en slik fuktig opplevelse være livsfarlig. Vodka er nok ingen god tørstedrikk til hunden, og for all del ikke gi de øl brygget på humle ettersom hunder kan dø dersom de får i seg humle.

Hvor mange hunder finnes det i Norge?

Det er omtrent 500 000 hunder i Norge. Av disse er 100 000 blandingshunder, og resten godkjente renrasede hunderaser. Det bor 4.740.000 mennesker i Norge, og et enkelt regnestykke tilsier at omtrent 1 av 10 mennesker i dette landet har en hund... men det blir selvfølgelig ikke helt riktig ettersom én hund kan ha flere eiere osv. Antall mennesker som har daglig kontakt med en hund vil derfor være langt mer enn 10% av norges befolkning. Antagelig er det nærmere 30% i Norge som har daglig kontakt med hund.

Hunderaser

Finn din hund


Søk - Hunderaser.org


Hundefamilien

Dressur og kurs

Hundebøker

Utstyr til hund

Dokumentar

Tilfeldig hunderase

tilfeldig hunderase