Groenendael

Groenendael er én av fire raser av belgisk fårehund, men er i dag mer en familie- og brukshund enn fårehund.

Groenendael bilder

GroenendaelGroenendaelGroenendael

Fakta om Groenendael

Groenendael

Groenendael temperament og væremåte

Dette er en intellegent hunderase, og krever derfor mange utfordringer, mentale og fysiske oppgaver. Som med Tervueren og den andre belgiske fårehunder er den ganske engstlige av seg, og nokså impulsive. At den er impulsiv gjør at den ikke egner seg i barnefamilier der man tidligere ikke er vant til hund, og spesielt der hundeeier er uerfaren.

Groenendael er en oppmerksom og tilstedeværende hund, og den har en sterk personlighet til tross for at den ikke er av de mest dominante hunderasene.

De belgiske fårehundene er ganske reservert ovenfor fremmede, men desto mer tillitsfull overfor eieren. Den krever en sterk leder for å bli en god brukshund.

Groenendael bruksområde

Den belgiske fårehunden Groenendael er en allsidig brukshund, men krever disiplin for å bli en fin familiehund. Den passer best for erfarne hundeeiere som tidligere har hatt hund.

Den brukes i dag som narkotikahund i politiet, som lavinehund, men ikke så mye som gjeterhund, til tross for at dette var det den opprinnelig var avlet for. Den har forøvrig mange bruksmuligheter, og kan lære seg en lang rekke oppgaver.

Groenendael utseende

Groenendael har de samme trekkene som de andre belgiske fårehunder, med unntak av pelsen. Den er mørk/svart og er en muskuløs hund, men ikke av de mest kompakte hunderasene. Den har en bred brystkasse og en buk som er ganske smal i forhold til brystkassen, men ikke slik man ser hos for eksempel enkelte mynder. Ryggen er sterk og halen er middels lang og dekket med mye pels, og den bæres rett. Groenendael veier fra 20-28 kg.

Groenendael historikk

Enkelte antar at Groenendael stammer fra lokale mastiffer og skotsk hjortehund, men ingen vet nøyaktig opphavet til rasen, ei heller for noen av de andre belgiske fårehundene.

I Belgia på slutten av 1800-tallet ønsket man å opprette en nasjonal hunderase, og da med tanke på en gjeterhund ettersom jordbruk og sauehold var en viktig del av belgia på denne tiden. Det ble avlet frem fire forskjellige varianter, der den sorte varianten med mest pels ble benevnet Groenendael etter et slottet Groenendael i Belgia.

Erfaringer med Groenendael

Her er det leserne har sagt om hunderasen så langt. Skriv om Groenendael

ch sier: hei jeg har hatt en groenendael hann og jeg er veldig fornøyd med han, jeg fikk han nor jeg var 2 år nå er jeg 15, han døde dessverre for 2 år siden. han var min aller beste venn. vi er en familie på 5 og han var den vennligste hunden jeg har møtt han var veldig rolig og jeg kunne være på skolen en hel dag uten at han ble urolig. han likte alle han så og jeg har til og med hatt kontakt med groenendael som har vært veldig aggressive og ikke glad i mennesker i det hele tatt. men han var en veldig god familiehund.
24.05.2016

Duppe sier: Hei!har en hannhund på litt over 2 år nå som er verdens snilleste,er første hunden eg har men har vokst opp med hunder hele livet.Men så mange sier du kan forme hunden som du vil,men groenendael er ikkje ment å være heime i 8timer å ute i 1time,di er hunder med masse energi som må ut enten de er å springe i fjelle eller klikke i stua,og springe mellom spisebordet og sofaen:)men å leike med hunden eller gjømme godbiter i huset så han/hun må finne er nesten de amme som en 5timers tur på fjellet:)
01.03.2016

Bodil sier: Hei Per Arne og andre med erfaring på rasen Groendal: Ser du har lang erfaring med denne hunderasen.. et par spørsmål i fht rasen Groendal: er det slik at de har veldig sensistiv mage og ofte mage/tarm sykdommer? Kan hunden får disse problemene ved for lite aktivitet? Kjenner noen som vurderer å avlive hunden, men ser også her at denne rasen er avhengig av stor fysisk aktivitet, noe denne hunden ikke får. Kan mageproblemene komme av det? Ofte avføring, spiser sin egen avføring noen ganger og blir syk etterpå. Pelsen er også veldig dårlig.. Setter pris på tilbakemelding:)
23.06.2014

Per Arne. sier: Fikk vår tredje Groenendal tispe for 1 uke siden. ( 8 uker gml idag ) Fantastiske hunder med et stort aktivitetsbehov.
Trenger fast, bestemt og god oppdragelse.
Kjempegode familiehunder.
Kan lett bli nervøse ( redd for torden, smell, fyrverkeri )
Veldig impulsive hunder :-) ... elsker vann.
Har bare god erfaring med disse hundene og har over 32 års erfaring med både mine samt andres Groenendaeler.
Begge de to første vi hadde ble over 15 år og hun siste var en " valp ", leken helt til sin død.
Håper på like mange lotte år med nyanskaffelsen som er blitt skikkelig husvarm etter 1 uke.
19.04.2014

Rubis sier: Jeg er en 14 år gammel jente fra en liten fjell-bygd oppi hutti :)Har vært med diverse hunder hele livet mitt (Selv om det egentlig ikke er så lenge ;), for eksempel den litt barne-gretne vorsteh hunden til tanta mi, som da var beste vennen min gjennom barndommen, sammen med en god gammel dachs. Har endel trening med fuglehunder siden onkelen min er aktiv-rypejeger, så når den tid kommer til at jeg skal he en egen hund (Og ikke den lille sofa-puta vi har nå (Cavalier)) kommer den til å være med på jakt.

Jeg lurer egentlig på hvor lenge trenger denne rasen å være ute i løpet av dagen?? :) Tusen takk for svar! :))
03.11.2013

Simone sier: Groenendeal er ein krevende hund.
Den krever mye mosjon, gjerne opp til fem timer dagen, men krever ikke fullt så mye.
Pelsen må børstes minst to ganger i uka. Den må ha mye å gjøre, den er så intelligent og viss den har lite å gjøre finner den gjerne på noe selv, og det kan føre til trøbbel.
Det er og ein sterk hund som elsker sin eier og vil gjøre alt for å beskytte han/hun.

Groenendeal er ikke ein første gangs hund men må ha ein erfaren eier som vet å ta vare på en så krevende hund. Jeg har ein groenendeal jente, snill dagen lang men gud for ein jobb, men nå er hun ti år og endelig rolig. Hun får tre-fire timer med fjelltur hver dag. Untatt mandag og torsdag da ingen er hjemme på lenge. Det blir nok ein lerurven neste gang, sånn som vi hadde før vi fikk denne:)
Belgisk fårehund er best
22.09.2012

Karoline sier: Hei er ei jente på 14 år. Har elsket hunder siden jeg var liten, men det var når jeg var omtrent 5 år at jeg begynte å gå masse turer med hunder osv, så har jo god erfaring med hunder. Holder på å utforske Groenendael rasen litt.
-Så lurer litt på om det er mye stell med pelsen?
22.08.2012

tellus sier: Syns det er mange nervevrak av denne rasen.. Samtlige Groenendaeler jeg har sett har vært nervøse.. Hva kommer det av tro? dårlig avel kanskje.. som alt annet.
07.08.2012

Hawklord sier: Har hatt Groenendael nå i snart 30 år. Første tispa ble 15 og nåværende tispe fylte 13 i mai.
Vi har hatt meget god erfaring med våre 2 tisper selv om begge har hatt helt motsatt karakter og personlighet. Hun første var en skikkelig god "familiehund" og likte både barn og voksne, men var og en skikkelig god vakthund. Litt for hissig mot andre hunder unntatt sin egen rase samt Collie og Shetland sheepdog. Livredd torden og nyttårsraketter smell, men ellers bra lynne og sterk psykisk.
Nåværende tispe er av den mer "pysete" typen, til tider sta som et esel, men mer lydig enn hun første siden vi gikk valpekurs med henne, elsker andre hunder og alle mennesker som kommer på besøk, kjente og ukjente. Nervøsiteten hennes er et minus ( lyntorden, skudd, raketter og andre "høye" lyder får henne til å gjemme seg, helst inni veggen :-).
Ellers er hun en meget snill og kjærlig familienhund, men har enkelte begrensninger med tanke på klo-klipp f.eks, da må hun dopes da hun blir krakilsk og agressiv.
Støtter meg til hva vias sier samt at det lønner seg å velge oppdretter med omhu.
Har merket meg at enkelte Groenendaeler er blitt av den hissige typen etter bruk av for streng dressur og det virker som at eierens hissighet smitter over på hunden.
Vi har vært meget milde, men bestemte under "dressuren" og fått to snille og kjærlige belgere.
13.07.2011

vias sier: Ta kontakt med oppdretter og få god informasjon om rasen. Vær forberedt på å gå hundekurs med den. For en hvalp er hvile og ro like viktig som "trening". Lydighetstrening ligger i den daglige omgangen med hunden. Vær konsekvent, men mild. Dette snakket om sterkt lederskap gjør meg betenkt. Vi hentet vår tredje Groenendael (hannhunn) i går. Han kan nå allerede "sitt" og kommer når vi roper på ham. Men vi vet hva vi gjør, og vi bruker ikke "kadaverdisiplin" eller "dressur" av hunnen. Det gjør vi heller ikke med familiens barn. De lærer gjennom å belønne det som er ønsket og ignorere eller avlede det vi misliker... Lykke til med din valp
07.07.2011

13 sier: Hei, skal kanskje få en groendal:) hvor mange timer trening trenger de til vanlig.
19.06.2011

T-rex sier: Sønnen min ble nettopp bitt av en Belgisk Groendael. Det viser seg at samme hund har forsøkt angrep på flere barn i nabolaget. Det som er skummelt med slike hunder er at de angriper uten varsel. Bare rask reaksjon fra sønnen min reddet han fra å bli kvestet i ansiktet, men armen ble skadet. De som har slike hunder bør absolutt vite hva de holder på med!
Av hensyn til barn i nabolaget bør jeg nok be om å få dette individet avlivet.
24.03.2011

Renathe sier: Vi har en groendaler som er 1.5 år nå og hun er en super familie hun. Lydig og snill med barn. Kan lære henne alt og forme henne akkurat som vi vil. Vi har lært henne å ikke dra i lekene men heller legge den pent fra seg og ikke gi labb når hun får noe, dette fordi vi har mange små barn i vennekretsen og vil ikke at hun skal skrape dem opp når hun ber om noe. Hun er veldig flink til å si ifra om det kommer noen men slutter med en gang vi viser oss i døra eller vinduet.
Da vi bestemte oss for å kjøpe hund gjorde vi det ut ifra interressene våres: tur i fjell og mark og stille rolige dager hjemme. Hun er blitt vant med begge deler og trives godt.
Det jeg vil frem til er: Dette er en førstegangs hun for begge to, vi har ingen erfaring med hund.
Likevel så har vi klart å få en hund som er mentalt frisk og hyggelig å ha med å gjøre, så til dere som tror at dette ikke er en førstegangs hun så tar dere feil.
Lykke til til dere som ønsker dere en sånn hund eller allerede har en.
10.06.2010

Eijente sier: Jeg har hadd hund i mange år, da hadde jeg Collie, han døde i fjor på starten av året. i Juli i fjor fikk jeg en groenendael. han er nå snart 11mnd. må si det er en VELDIG krevende hund som trenger en hel masse utfordring. jeg viste de var krevende men ikke så mye som han jeg har hjemme.. men jeg setter på ett smil å tenker att dette skal jeg klare. og trener en del vær dag. og er tilegg på en del kurs. og jeg ser mye mer bedring i han. jeg prøver å være bestemt, men av å til blir man litt mer enn bestemt fordi de er ganske håpløse til tider. viss de ikke får nok oppgaver. da er gjerne tepper og klær veldig morsomme .. men jeg elsker utfordringer og tar alle rådene jeg kan få. og satser på att han blir mye mer rolig etter pubertetn. jeg tror det er forskjellig på alle groenendael på vilken oppretter de har hadd og hvordan foreldrene til valpene er. tror det har mye å si på vær å enn hun. noen er mye mildere enn andre. og mange er mer krevende. men det er ikke en førstegangs hund tror jeg. jeg har hadd hun i 10 år før han jeg har nå å jeg syns han er kjempe krevende. men hvor mer man jobber hvor mere knytter man bånd til dem :) og jeg tror nåkk de er en av de mest kosete hundene det går ann å ha :) og er veldig god og ha med på tur. ihvertfall er min det. han stikker aldri av når vi går skogsturer.. min mening er kommer aldri til å angre for att jeg skaffet den rampen jeg har hjemme :)
08.04.2010

Annette sier: Jeg har en groenendael hannhund og henger meg på påstandene om at de krever erfarne hundeeiere og kan fortelle om både nerver og stresstilknyttet agressjon! Her står både grenser, mental trening, fysisk trening og masse kjærlighet sentralt og hunden viser gode fremskritt. Noe tror jeg nok er innlært og ikke raseberettiget, han er en omplasseringshund så hele fortiden kjennes ikke.
21.03.2010

conny sier: Kari Har hatt først en terv-hannhund. har ikke hatt hund før, men har holdt på med hest i 30 år. men denne hannhunden var utrolig herlig, snill, trofast. lå hjemme i 9 timer da jeg var på jobb(anbefales jo ikke) men hadde ikke noe valg. han var 9 mnd. da vi fikk ham. aldri noe problem når jeg kom hjem. han lå i stolen sin å koste seg. lykkelig når ci kom hjem. ødela aldri noe. vi mistet ham da han ble 10 år. ville ha samme rase igjen, det ble da en 2 år gammel groendal tispe. verdens beste hund. istarten veldig skeptisk spes. mot menn, men det gikk bedre etterhvert. nå skranter hun også, er snart 10 år. når den tiden kommer blir det samme rase igjen. begge mine har vært fra kennell Fakaiser, og ville veldig gjerne ha en derfra igjen, men den ligger stille, så hvis noen har fra den kennell er vi veldig interresert.
14.02.2010

Munin sier: Har nå min andre Groenendael, en hann.Hadde en tispe som førstegangshund, det gikk fint. Supre hunder for en familie, så lite aggresjon og stor tolmodighet med barn. Lettlært og behagelig. Har enda til gode å treffe en nervøs Groenendael, men noen er ivrige og blir feiltolket. Noen er skeptiske til fremmede, men ikke om man har latt de treffe ulike folk fra "barnsben" av.Konsekvent lederskap trenger alle hunder, har ikke erfart at jeg trenger å være ekstra tydelig eller sterk leder. Ta kontakt med Norsk Belgisk fårehundklubb for å få navn på seriøse oppdrettere så får du en flott hund :)
26.10.2009

Anne Tove Jensen sier: Groenendael er fantastisk,de er herlige familie hunder og kan brukes til alt. Vi har drevet oppdrett i 10 år nå og de 10 åringene er som valper enda. Vår datter driver med Agility og jeg med spor med våre hunder.
vår hjemmeside : http://home.online.no/~cichla/
11.09.2009

gerd-karin sier: Kan de koma med kven som er oppdrettarar i Noreg.av denne rasen.
26.02.2009

gerd-karin sier: Kan de koma med kven som er oppdrettarar i Noreg.av denne rasen.
26.02.2009

Gerd-Karin sier: det er ein fantastisk familiehund. Godtlyndt og leiken nesten heile livet sitt. Rask,likar seg i vatn og kan nyttast til tekkhund,kløvhund.
Veldig trufast venn å ha med seg. Alltid like glad når ein kjem heim.
26.02.2009

enilorak sier: Hei Hei. Jeg vil bare si at jeg fikk mye info om groenendael på denne siden. Den hjelper meg virkelig med oppgaven jeg har på skolen.
Hilsen 9ende klassing
28.01.2009

Ivar Vatnebryn sier: Jeg har en Groenendael hann på 11mnd og tror nok at det er ganske stor forskjell på tisper og hanner.Tispen jeg hadde før,riktignok en Terv var ikke i nærheten av så hard som denne krabaten.Et fast lederskap er absolutt nødvendig,samt mye mental trening/utfordring og selvfølgelig store doser kjærlighet.Mange hevder at å oppdra en belger er som å balansere på en svært tynn line.Man må ikke være for hard,da skremmer du den,men bestemt og konsekvent er en nødvendighet.Er også enig i at den ikke egner seg som førstegangs hund.
01.10.2008

Glenn sier: Jeg har en tispe på 7 mnd og har aldri hatt hund før. Jeg har tre unger og hunden og ungene går kjempefint sammen.

Var mange som var skeptiske til at jeg skaffet denne rasen da jeg ikke har erfaring med hund. Men det har vist seg å være enklere en jeg trodde.

Nå trener jeg denne hunden ganske mye og vi er ute i 4-5 timer om dagen. Men hun hadde ikke noe problemer med å ligge inne mesteparten av dagen når jeg var syk. Litt tull blir det men som med andre valper. Stjeler sokker og doruller. Men det er alt.

Lærer fort men lærer like fort feil hvis man ikke er konsekvent nok. Er en del vokter i dem og merker at hun er skeptisk til fremmede. Men dette har vi jobbet med og det har blitt bedre.

Jeg har ikke problemer med å anbefale denne rasen til en familie som har muligheten for å legge ned litt arbeide i form av lydighet spor osv. Da trives denne rasen best. Er man ikke aktive så er dette ikke en rase man burde skaffe seg.
11.09.2008

Unni sier: Disse hundene er reserverte mot fremmede og krever ganske mye av eieren. Hadde en svart belgisk fårehund, hannhund, men måtte gi den bort pga at den var veldig krevende, pluss at den ikke trivdes så godt i en trang leilighet. Støtter påstanden om at dette er en hund for erfarne hundefolk!
07.05.2008

Din kommentar om Groenendael:

Ditt navn (eller kallenavn)

Sikkerhetskode
Skriv inn tallet her:

Sikkerhetskoden hjelper oss å luke ut SPAM. Takk for hjelpen!

Flere hunderaser

Brukere som leste om Groenendael var også interessert i følgende hunderaser:

Hunderaser

Finn din hund


Søk - Hunderaser.org


Hundefamilien

Dressur og kurs

Hundebøker

Utstyr til hund

Dokumentar

Tilfeldig hunderase

tilfeldig hunderase