Finsk lapphund

På denne siden finner du bilder, erfaringer og informasjon om hunderasen Finsk lapphund. Du kan også legge inn egne erfaringer om Finsk lapphund.

Finsk lapphund bilder

Finsk lapphundFinsk lapphund

Erfaringer med Finsk lapphund

Her er det leserne har sagt om hunderasen så langt. Skriv om Finsk lapphund

Tora sier: Jeg har falt pladask for den finske lapphunden. Mamma har en litt krevende jobb så hun kan ikke ta med hunde på jobb og jeg går på skole. Går det greit om den er alene hjemme, selv som valp? Vi er en ganske aktiv familie, men i helgen spiller jeg som regel en kamp, ofte to-tre. Må den ha en lang tur være uke? Røyter den mye og er det mye pels stell?
Plis svar.
25.12.2013

Anatoli sier: Hei datteren min 12 år vil ha en finsk lapphund jeg har sakt at å ha en hund blir stor ansvar og at hun blir nøtt til å gjøre alt selv med et lite hjelp fra oss men hun sier fortsatt ja, og jeg tror hun tar det på alvor hun leser masse om finsk lapphund og om valper og sånt så jeg tror hun vet hva det betyr å ha en hund, så jeg lurte på tror dere det er greit for en 12 åring å ha denne rasen for hun går på skolen og valpen må være alene noen timer og går det bra vis hun kommer til å trene den.
03.09.2013

Marco sier: Hei

Vi har kjøpt en finsk lapphund uten å ha noen erfaring fra før men leste en del på forhånd om de forskjellige hunderasene og mente at denne rasen passet oss. Vi har ikke angret ett sekund! Marco er i dag 1 år gammel og et integrert familie medlem. Nei, han er ikke en slappfisk eller underdanig og "lett" å ha med å gjøre, men for en personlighet! Han er rett og slett en rampegutt med glimt i øyet men med intelligens til å ta lærdom om det passer han:) Litt for intelligent til sitt eget beste. Vet nøyaktig hvor han skal rømme om han får muligheten, opp til naboens hund for litt leketid før han blir innhentet. Er skikkelig kosete og alltid glad for oppmerksomhet. Kan bjeffe men kun når en hund går forbi huset vårt og aldri når vi er ute på tur og møter andre hunder. Leking er det beste han vet og det kan av og til bli litt heftig så man blir nødt til å vise hvem som er sjef, men alt i alt, forguder den hunden og var ikke engang interessert i dyr. Har fått en buffer hvis mannen min forlater meg en dag, "I will never be alone":)
10.06.2013

Finlender sier: Finsk lapphund er en fantastisk flott hund, akkurat passe stor, modig, oppmerksom og smart. Disse er gjeterhunder, og har hodet med seg i ett og alt. Sterk nok til å dra far på ski, liten nok til å kunne sitte i fanget til guttungen. Meget godt gemytt på alle FL jeg har vært borti i alle fall.

Men akkurat som andre gjeterhunder, er de dårlig egnet til å ligge inne i en leilighet dagen lang. De trenger aktivering/hjernetrim og elsker å være MED. På alt. Selv den minste ting du gjør, er av stor interesse. Pelsen gjør også at de er følsom for varme. De liker å ha det forholdsvis kjølig.

Min erfaring er at FL responderer veldig dårlig på fysisk oppdragelse, de tar det virkelig personlig skulle man miste besinnelsen - og glemmer det ikke. De er også veldig hardføre bikkjer, så ørekliping og andre straffemetoder innebærer voldsom kraft for å få responsen man evt. er ute etter.

Mye bedre å bruke stemmen til å styre, og jobbe med positiv oppmuntring. Da lærer de ekstremt kjapt. Men det gjelder vel alle bikkjer i grunn...
21.05.2013

bård sier: dere kan kjøpe finsk lapphund hos mallalasses kennel og jeg elsker rasen vi har ti av di så man går ikke lei
18.04.2013

Vici sier: Hei.
Jeg hadde Finsk lapphund. Han var 5 år gammel, og det var et problem da vi fikk han. Som alle andre likte han ikke å skille seg med de forrige eierne. Vi fikk han fordi eierne hadde fått et barnebarn, og det gjorde Bob (hunden) sjalu :-( Eierne tenkte at med noen eldre barn skulle det nok gå greit. Jeg var 9 år den gangen. Bob lystret meg, og sov under sengen min. Han knurret hvis noen prøvde å komme nær sengen mens han var der. Han dro meg på ski og vi hadde det kjempegøy. Han var en drømmehund...eller, for MEG i hvert fall...noen måneder etterpå prøvde han å bite søsteren min. Han ødela huset også når vi ikke var hjemme. Han klarte ikke å være alene...Han ble satt på omplassering, og vi fikk ikke hund etter det...Det var 4 år siden, og nå syns pappa at jeg kan få hund!
Jeg vil ha finsk lapphund en gang til, Bob tok ikke motet fra meg, for meg var han perfekt! Han hadde bare menneskerangeringen feil...Vi prøver på nytt, han var bare en hund som oppførte seg på sin måte...Jeg passer en annen hund svært ofte. Den er en labradoodel. Han hører også svært godt på meg (det er ikke skryt ;)).
Jeg ser at finsk lapphund er en svært fin rase. Skal prøve å få pappa til å gi meg enten en slik eller eurasier.
09.10.2011

Beathe sier: Vi har en finsk lapphund gutt på snart 7 mnd. Han er en utrolig morsom hund med stor personlighet. Samboerene min har hatt hund hele livet, mens jeg selv har alltid hatt katt så det er en ny opplevelse for meg med hund i huset. Jeg har en fleksibel jobb som gjør at jeg var den som hadde hunden med meg på jobb eller var hjemme med han i starten når samboeren min var på jobb. Selv om jeg er jenten i huset så lyer han meg like mye. Kanskje pga at det er jeg som har trent han. Lærte han sitt, ligg, snurr rundt, opp på to bein, bli og på plass på litt over en uke. (Kunne sikkert gjort alt på en dag så lærevillig som han er) Han elsker mat og hadde sikkert tatt oppvasken mot en pølsebit om han kunne. Han blir alltid glad når han møter mennesker eller andre dyr. Senest igår kom det en katt på besøk på terassen og selv om hunden hadde veldig lyst å leke med den lyet han og stod en meter fra mens de to delte litt skinke. Kjenner meg litt igjen i det som står skrevet over om å pipe og småbjeffe litt hvis han ikke får oppmerksomhet. Han tar gjerne en leke eller et bein og gjemmer det bare for å komme å se på oss med sørgmodige øyne og pipe for at vi skal finne det igjen. Men det er som regel bare sjarmerende. Han gir seg relativt fort om vi overser han. Da legger han seg ned med et høyt sukk. Han ble fort husren etter å ha blitt bært ut hver gang han prøvde å gå på do inne så nå gir han beskjed ved å gå til døren og gi fra seg lyd når han må ut. I starten tok han også en del sko og en del undertøy i fra skittentøyskurven, men vi utviklet fort en lyd "æh æh æh", i skarp tone og ved bruk av den rører han nå ingenting enten det er inne eller ute. Biting på våre ting har han helt sluttet med. Han har en egen lekekasse og leker fint med de tingene. Får han fatt i noe ute sier vi "slipp" og han slipper øyeblikkelig. Akkurat nå jobber vi med å gå roligere i bånd. Han drar en del når vi kommer ut, men roer seg etter hvert. Han en regel om at hvis han bjeffer på hunder vi møter får han ikke hilse på de. Han er så ivrig at han står på to bein og "padler" i luften når han vil bort til noen. Men han er alltid snill mot alle. Vil bare leke, men han er jo fortsatt valp. Vi har latt han komme opp i både sofaen og sengen vår, men han blir aldri lenge. Virker som det blir for varmt for han så han sover som regel på gulvet rett ved sengen. Noen ganger i sin egen seng som begynner å bli litt liten siden samboeren min så feil og kjøpte katteseng i stedet for hundeseng :-P Han klarer seg fint hjemme alene og har ikke rørt noen ting når vi kommer hjem igjen. Av og til kan han bjeffe i sin lyseste og såreste tone når vi går, men slutter veldig fort og legger seg. Absolutt en hunderase og anbefale om du ønsker deg en hund som er veldig tilstede og deltar i det meste du foretar der. Snakker vi til han ser han på oss som om han forstår hvert eneste ord! Vi kunne ikke vært mer fornøyd! :-)
14.08.2011

Jenny sier: Hei, det er sagt mye fint om denne hunden. Til nå ser det ut til å stemme, jeg og familien har skaffet oss en 9 uker gammel Finsk Lapphund. Vi har aldri hatt hund før så dette blir en utfordring, men til nå er han perfekt. Vi har en venn som har to hunder og hun er også veldig imponert over hvor snill og rolig han er. Harry er smart, modig, knytter seg til oss og han godtar det meste. Vi bor i Nord-Trønderlag, men kjøpte han fra ei i Østfold/Akershus, hun hadde to finske lapphunder og de hadde det bra der. Det eneste med harry er at han bråker litt når han blir opphisset, ikke får det som han vil eller vil noe og han blir litt slappere når det er varmt. Harry er veldig smart han kan allerede sitt og nesten dekk, han er snill mot alle, men biter litt i lek eller når han er "fornærmet", men dette er vell en valpeting. Vi er alle veldig fornøyde, og anbefaler rasen.
05.08.2011

Madeleine sier: Finsk lapphund høres hel fantastisk ut og kunne gjerne hatt en når jeg kommer så langt i livet til og få hunn:) men lurer på hvordan den hadde trivdes på sør-Norge? vet de foretrekker kulde, men mener de landsbasis eller verdensbasis/europabasis?

har blitt VELDIG betatt av denne rasen ;)
30.06.2011

Qrt sier: Er sagt MYE bra om rasen her, som stemmer med min erfaring. Hadde en tispe for en del år siden og tror nok at jeg vil vurdere en ny når den tiden måtte komme. Eneste kjipe jeg opplevde var at den knyttet seg mest til min x'samboer og om jeg ville ha den med på tur så sprang den bare hjem igjen om hun ikke var med :-(( .....men så hadde jeg ca 20 huskier å dra på tur med da så da kunne de to jentene bare ha det så godt ;-)
23.05.2011

Lene sier: hei Jim!

min finske lapphund har aldri stukket av (han er 3 år gammel) - og han går løst i hagen min hele tiden.
han er stille, og rolig, og er veldig lojal.
alltid i godt humør, han sier fra når det er noe uvanlig - men gjemmer seg like fort.

kjenner igjen alt som står ang rasen over her..
09.04.2011

Jim sier: Hei.Vi er en familie på 3 som akkurat har mistet vår kjære Siberian Husky etter 13 flotte år. Nå tenker vi på ny hund og lurer litt på en Finsk lapphund. Vi vil gjerne ha en hund som er like klimatisk hardfør som en husky, men ønsker ikke en ny hund som konstant er på jakt eller blir borte i dagesvis når de stikker av.
Hvordan er det med jaktlysten til disse hundene og går det ann å ha dem løse uten at de stikker av?
17.03.2011

Kasa360 sier: kunne tenkt meg å skaffe en slik en men det blir første rasen jeg skaffer på egenhånd, selv har vi hatt newfoundland, golden retriver, labrador og landseer og et par andre, men er det noe spessielt jeg burde huske på når jeg skal ha en finsk lapphund? hadde vært fint om eventuelle svar ble send i en mail eller noe til Kasa360@gmail.com Takk for eventuelle svar=)
04.03.2011

ch sier: Hei Lotte! :)

Svar på problem 1: Ikke gi hunden din oppmerksomhet når han maser!! Ignorer han og heller gi han oppmerksomhet når han er stille ;)

Svar på problem 2: Grunnen til at hunder generelt hører mye bedre på menn er fordi de er mer myndige enn oss kvinner i stemmebruk og kroppspråk. Jeg foreslår at det er kvinnene i huset som tar med seg valpen på lydighetskurs. Da vil han automatisk høre mer på dere jenter :)

Ikke legg valpen din i bakken, det finns såå mye annet å gjøre. Dette kan bare gjøre det verre fordi hunden plutselig ser på dere som en konkurrent og vil derfor dominere dere.. Meld dere på valpekurs og få hjelp fra instruktøren! :)
Det er bare å glemme cesar milan teknikken. Det er fordi alle hunder er forskjellige og må "tas" korrigeres på forskjellige måter.

Håper dette hjalp litt:)
11.08.2010

Lotte sier: Vi har skaffet oss en lapphund på 10mnd. Ikke finsk, men svensk. Folkene jeg kjenner sier de er veldig like i væremåte... Men etter en kort stund merket vi flere uvaner og dårlig oppførsel hos hunden.
1.problem er at han maser hele tiden. Uansett hva vi gjør og hvor mye opmerksomhet vi gir han, så står han hele dagen å piper, bjeffer og uler.

2.problem er at han ikke lystrer kvinner. Han lystrer fint på alle guttene i huset, men så snart en kvinne gir han en kommando bjeffer, knurrer og biter/napper etter fingrene. Selv har jeg mye mer erfaring med hunder enn guttene i huset. Har hadd to huskyer og har mange ganger passet en gutte boxer og en annen blandings rase, og begge lystrer meg kjempe fint.

Jeg prøver så hardt jeg kan til å få hunden vår til å lystre meg. Har prøvd å gjøre meg mørkere og mer bestemt i stemmen, prøvd å være mer dominant, prøvd å legge han i bakken, tatt han i nakken, gjort Cesar Millans teknikk med fingeren og den "thsst" lyden, men ingenting fungerer.

Eneste som kan få han til å lystre en stund er når jeg har goodis. Men jeg kan jo ikke ha en godteri for hver gang jeg skal be han gå på plass, eller sitte ned.

Vi kastrerte han for ca en uke siden. Han maser ikke like mye som før, men fortsatt alt for mye.

Er det noen som har et tips til hva jeg og moren min kan gjøre for at han skal lystre oss like mye som guttene i huset?
10.08.2010

Ninus sier: Da vi skule anskaffe oss vår første hund falt valget på finsk lapphund etter først å ha dumpet over informasjon om rasen på nettet, og hatt samtaler med og besøk hos en oppdretter for å bli kjent mned rasen og få råd. Vi er en aktiv trebarns familie som er glad i å gå tur året rundt. Valget av hund kunne ikke ha vært mer perfekt. I tillegg til å være en ypperlig turkamerat er han lett å oppdra, og det er kjekt for oss med liten erfaring å få skryt for å ha en lydig hund. Han er ydmyk og underordner seg selv den yngste i familien på 9 år. Han er nysgjerrig og vennlig mot alle han møter-både små og store folk og dyr, og er en skikkelig kosehund. Det sies om denne rasen at han har en av/på knapp og vår erfaring er at det stemmer. Inne er han en rolig og avbalansert hund,som sover mye så lenge han får sin daglige tur. Noen dager blir det korte turer og andre dager blir det veldig lange turer-han er like fornøyd. I tillegg klarer han å være hjemme aleneog går fritt i huset de timene vi er på jobb/skole. Har inntrykk av at han da sover til vi kommer hjem. Vi er kjempe fornøyde og kunne ikke hatt en bedre hund. Skulle det være noe negativt er det at han har en tendens til å bjeffe mye når han vil ha oppmerksomhet eller oppnå noe-men det har vi klart å redusere betydelig ved å overse ham og heller fjerne ham fra det han vil oppnå inntil han er rolig. Han bjeffer ikke når det kommer folk.
05.08.2010

Mia. sier: Har hatt flere hunder før, av forskjellige raser. Finsk lapphund er en "lett" hund. Den er lett å dressere, og er fokusert på deg hele tiden. Verdens beste familiehund. Elsker å være på tur, og er akkurat passe stor. Anbefales!
04.04.2010

tobba sier: jeg måtte le da jeg så hva damen før meg hadde skrevet,begynte å lure på om jeg hadde skrevet det selv.. er så enig med henne lol.jeg går også på tur med nabohunden og slipper henne løs i skogen,hun blir så glad,for åsi det sånn denne hunderasen burde vert på blå resept du blir så glad av denne rasen..men det er ett men,dette er ikke hunderasen for de som ikke gidder å gå på tur,dette er en rase som elsker å gå på tur ..jeg hadde også hund før og jeg var ikke tengt til å kjøpe ny,men jeg lurer meg på om jeg ikke må ha en finsk lapp hund som er en super duper hunderase..
24.12.2008

Line sier: Opprinnelse og alder

Opprinnelig fantes det to varianter av denne hunden; en korthåret og en langhåret. Lapsk vallhund ble anerkjent som egen rase i Finland i 1966, samtidig som man forsto at variantene var såvidt forskjellige at man alt i 1970 bestemte deg for å dele rasen. Det ga opphavet til finsk lapphund, som altså har lenger pels og ellers også skiller seg gjennom å har lengre pels og på noen andre punkter.

Finsk lapphund er tradisjonelt en gjeterhund som samene benyttet til å vokte reinsdyrflokken med, spesielt mot ulv og bjørn. Hvor gammel den er vet man ikke, men det har en rekke ganger vært antydet at den var en direkte etterkommer av den opprinnelige lapphunden. Den er den 15. mest populære rasen i Finland.


Utseende, anatomi og fysikk

Finsk lapphund er en middels stor og noe rektangulær spisshund, med kraftig benstamme og musklatur. Den har sterk rett rygg og dypt bryst, og svakt opptrukket buklinje. Hodet er relativt kort og kileformet, med tydelig markert stopp, stramme lepper og bredt ansatte mørke øynene som gir den et livlig utrykk. Relativt korte spisse stående ører, som luter litt framover og er bredt ansatte. Halen bæres ringlet over ryggen, men faller ofte ned når hunden står rolig.

Pelsen er relativt lang, rett, litt grove og står litt ut fra kroppen. Denne hunden skal ha såkalte bukser på bakbena. Den skal være funksjonell for arktisk klima. Myk og tett underull. Alle farger er tillatt, men grunnfargen skal dominere.

Hannene blir ca. 46–52 cm i skulderhøyde og veier gjerne omkring 20–22 kg. Tispene blir ca. 41–47 cm i skulderhøyde og veier gjerne 3–5 kg mindre.


Bruksområde

Finsk lapphund er en utpreget brukshund, som egner seg ypperlig som gjeterhund i utmark, gårdshund. Den har stor arbeidskapasitet og tåler godt nordiske klimaforhold. Rasen er også en utmerket familiehund og kan godt benyttes i en rekke former for hundesport


Lynne og væremåte

Finsk lapphund er en energisk og meget modig hund, men også en rolig, avbalansert og trivelig hund. Den er alltid alert og vil vil varsle om noe skjer, men den står sjelden å skjeller. Den varsler om alt, men er som regel ingen vokter på grunn av dens tillit overfor folk. Den trenger godt med mosjon og trives best når den kan være mye ute, der den kan få utløp for all energien sin. Den er snill overfor barn og dyr.


Annet

Finsk Lapphund er en sunn rase. I forhold til lengden trenger den forholdsvis lite pelsstell. På sommeren er det svært viktig at de har tilgang til skygge og kaldt vann, det kan bli svært varmt for en hund som trives best i snø og kulde.
22.11.2008

tone anete sier: jeg er en voksen dame som er så heldig att jeg får låne naboen sin finske lapp hund å gå på tur med.hun har ett utrolig godt gemytt.når jeg går på tur i skogen slipper jeg henne løs ,og hun løper som en gal,dette er en hund som må ha en god del mosjon,jeg har hatt hund for mange år siden og bestemt meg for att jeg ikke skal ha hund i igjen,men etter att jeg traff denne rasen så kjenner jeg att jeg har lyst på igjen.
06.10.2008

Din kommentar om Finsk lapphund:

Ditt navn (eller kallenavn)

Sikkerhetskode
Skriv inn tallet her:

Sikkerhetskoden hjelper oss å luke ut SPAM. Takk for hjelpen!

Flere hunderaser

Brukere som leste om Finsk lapphund var også interessert i følgende hunderaser:

Hunderaser

Finn din hund


Søk - Hunderaser.org


Hundefamilien

Dressur og kurs

Hundebøker

Utstyr til hund

Dokumentar

Tilfeldig hunderase

tilfeldig hunderase