Etnahund

På denne siden finner du bilder, erfaringer og informasjon om hunderasen Etnahund. Du kan også legge inn egne erfaringer om Etnahund.

Etnahund bilder

Etnahund

Erfaringer med Etnahund

Her er det leserne har sagt om hunderasen så langt. Skriv om Etnahund

karin sier: Cirneco dell'Etna er kanskje bedre kjent som etnahund her i Norge, men noen kaller den også for siciliansk greyhound.

Etnahunden skiller seg ført og fremst fra sine nære slektninger gjennom å være mindre. De gamle egyptiske hundene ble spredd til mange øyer i middelhavet, også til Sicilia som i dag regnes som rasens hjemland.

Navnet Cirneco kommer av de gamle grekernes betegnelse på Sicilia, «Cyrneco», og tilnavnet dell'Etna har den fått fordi den ble vanlig i landskapet omkring vulkanen Etna på den italienske øya Sicilia, hvor urbefolkningen anså de for å være hellige.

Majoriteten av disse flotte lettbygde hundene finnes da også nettopp på øya Sicilia, hvor den fortsatt brukes til hetsjakt på villkanin og hare, men også i noen grad til å jakte fugl. De fruktbare skråningene rundt vulkanen Etna er spesielt rike på vilt, og der har hundens instinkter fått utvikle seg gjennom århundrene. Etnahunden er kjent som en effektiv og flink jeger, som er tilnærmet lydløs når den jager og derfor også effektiv som fuglejeger.

I 1991 var antallet registrerte etnahunder sunket til bare ca. 170-180 hunder i hele verden. I dag har rasen tatt seg noe opp, men på langt nær nok til at vi med sikkerhet kan si at rasen vil overleve også i framtiden. Det antas å være omkring 200 registrerte hunder i 1999, men interessen for rasen er heldigvis økende. Den må allikevel fortsatt betraktes som en sjeldenhet.

Som mynder flest regnes også etnahunden for å være litt reservert og skeptisk ovenfor fremmede, men ualminnelig hengiven og tillitsfull ovenfor familien og dens nærmeste omgangskrets. Rasens jaktinstinkt er fortsatt skarpt, så en må sørge for å ha full kontroll når disse lynhurtige hetsende hundene slippes løs. Pelsen er glatt og fin, og krever lite stell. Rasen er også svært nøysom i kosten og har ellers ingen spesielle helsemessige problemer, så den bør så absolutt kunne bli en god familiehund for de som ønsker seg en rase litt utenom det vanlige. Du blir ganantert lagt merke til når du tar en tur på byen med en slik hund.

Det første eksemplaret kom til Norge fra Finland i april 1998. Det første kullet ble født her i januar 2000. Etnahunden er middels stor, lett og elegant, men allikevel kraftfull i sine bevegelser.
07.09.2010

Din kommentar om Etnahund:

Ditt navn (eller kallenavn)

Sikkerhetskode
Skriv inn tallet her:

Sikkerhetskoden hjelper oss å luke ut SPAM. Takk for hjelpen!

Flere hunderaser

Brukere som leste om Etnahund var også interessert i følgende hunderaser:

Hunderaser

Finn din hund


Søk - Hunderaser.org


Hundefamilien

Dressur og kurs

Hundebøker

Utstyr til hund

Dokumentar

Tilfeldig hunderase

tilfeldig hunderase