Engelsk springer spaniel

En springer er en middels stor støtende fuglehund. Det fines grovt regnet tre typer eller linjer med springere som er ganske så typeulike.

Engelsk springer spaniel bilder

Engelsk springer spanielEngelsk springer spanielEngelsk springer spanielEngelsk springer spanielEngelsk springer spanielEngelsk springer spanielEngelsk springer spanielEngelsk springer spanielEngelsk springer spanielEngelsk springer spaniel

Fakta om Engelsk springer spaniel

Engelsk springer spaniel

Støtende fuglehund

En springer er en støtende fuglehund - en hund som skal arbeide utrettelig innenfor skuddhold og uten å stoppe opp (ta stand) skal den løpe mot viltet (støte) slik at det flyr opp eller løper ut. Det at hunden hele tiden skal jobbe innefor skuddhold gjør at springeren må være lettdressert og være svært avhengig av sin eier. I hverdagen merkes dette med at springeren følger deg som en skygge rundt omkring i hjemmet og den hater å stå alene i bånd eller i hundegård. Når springeren får være med på det som skjer og får noen arbeidsoppgaver, trives den best. Springeren kan være en topp familiehund i kombinasjon med å være en topp jakt, bruks eller utstillingshund. Men den kan også bli meget krevende dersom en hund med stor arbeidslyst og mye energi kommer på feil sted der den ikke får brukt sine egenskaper.

Tre typer

Det fines grovt regnet tre typer eller linjer med springere som er ganske så typeulike. Det er den vanlige eller klassiske springeren som er av den typen man ser mest av i Norge, det er jakt-typen eller working eller field-trial hund, som den også kalles. Dette er hunder avlet utelukkende med tanke på jakt og de skiller seg derfor markant i både utseende og intensitet enn den vanlige springeren. Amerikanere har avlet frem sin egen type med show-pregede springere der de også har avlet bort de vakre spettene.

Størrelse og farger

En springer er en middels stor hund. Rase-standarden beskriver en skulderhøyde på ca. 51 cm. Mange springere av klassisk type er en god del større en dette, og mange springere fra rene jaktliner er betydelig mindre enn dette.

Hovedfargen er leverbrun og hvit og svart og hvit. I tillegg kan begge disse fargevariantene ha rødgule «tan»-tegninger over øye, på kinn, under ører, under hale og tilsvarende prikker på beina. Mengden hvitt varierer og rasestandarden stiller ingen krav til fargefordeling og tegninger.

Stell

Springeren har en vakker pels som trenger regelmessig stell. Minimum en gang i uka bør du se over huden, grer gjennom all pels og kontrollerer ører og munn. Dette tar ca. 5 minutter med mindre hunden har vært i mye røsslyng, granbar eller kram nysnø. Minst en gang i måneden klipper du pelsen over øret, rundt øregang og på kinn/hals, rundt poter, nederste delen av hasene og rundt analåpningen og innerste delen av halen. Eventuelle floker fjernes. Dette tar ca. en time. Når hunden røyter må den tette stålkammen brukes flittig for å holde ryggpelsen rett og blank (og huset mest mulig fritt for løse hår...). I tillegg bruker du fingrene og napper bort død, ullen og matt pels. Her ligger nøkkelen for å holde hundens pels like vakker selv i høy alder. Om vinteren når det er null grader og nysnø, henger det lett snø og snøballer i springerens pels. En velstelt pels med kortklipte poter, henger det mindre snø i enn en uklipt, ustelt pels. I tillegg til pelsstell er det viktig å gi hunden et kvalitetsfôr og gjerne tilsette litt flerumettet fett (oliven-mais-solsikkeolje) hver eneste dag. Dette for å holde hud og pels i topp kondisjon. Men pass på at hunden ikke blir for tykk. Gjør det til en vane å titte inn i ørene daglig for å forebygge eventuelle problemer der.

Helse

Rasen er stort sett frisk og blir ofte godt over 10 år gammel, forutsatt riktig stell og fôring. Prosenten hoftefeil ligger på ca. 10%. alle avlsdyr skal være øyenlyst senest året før parring.

Springeren som familiehund

Rasens jaktegenskaper der samarbeidsvilje og kontakt med fører settes høyt, gjør også springeren til en utmerket familiehund. En forutsetning er at hunden får en vanlig god oppdragelse og at den får rikelig med mosjon og arbeidsoppgaver. En udressert springer er like ufordragelig og umulig som en hvilken som helst annen udressert hund. En hund som kjeder seg begynner dessuten ofte med uønsket oppførsel. Springerens grunndressur er den samme uansett om hunden skal brukes til jakt, brukshundarbeid eller «bare være familiehund». Dersom du først og fremst ønsker deg en hund som skal luftes i bånd og ikke vil bruke tid på å lære hunden forskjellige ting, bør du nok kanskje vurdere en annen rase enn engelsk springer spaniel. Men du trenger ikke være jeger for å ha glede av en springer! En springer er en samarbeidsvillig og lettlært rase - dette betyr at den lærer uvaner like fort som den lærer gode vaner - dersom den får anledning til det! Og en springer trives ofte godt med barn som respekterer at hunden trenger fred når den ønsker det. En springer er ikke et lekedyr. Presses hunden inn i et hjørne vil den kunne forsvare seg.

Springeren som jakthund

Springeren er en av de eldste jakthundraser som finnes. Før skytevåpenet ble tatt i bruk, ble spaniels brukt ved nettjakt og jakt med hauk. Springeren er en støtende fuglehund. Det vil si at den skal gjennomsøke terrenget innenfor skuddhold (ca. 30 meter) og støte (skremme) viltet slik at det tar til vingene eller løper. Hunden stopper altså ikke opp før viltet settes i bevegelse. Dette stiller store krav til både skytter og hundens grunndressur, men er en meget morsom og ganske effektiv jaktform. Siden hunden hele tiden arbeider innenfor skuddhold, kan springeren brukes i svært begrensede jaktområder og jegeren kan avslutte dagens jakt når han måtte ønske det. Du slipper å lete skogen rundt etter en hund som står i stand eller vente på hunden som forfølger haren. I tillegg til å finne og støte viltet, skal en springer kunne apportere både fjørvilt og hårvilt, både på land og fra vann. Tradisjonelt sett har springeren vært brukt til småvilt, men springeren kan også brukes som kortdrivende på hjort og rådyr. Enkelte hunder driver også med los - en egenskap som er uønsket hos småvilthunden. Å kombinere tradisjonell småviltjakt der hunden må søke innenfor skuddhold med jakt der hunden skal forfølge dyret, er vanskelig - om ikke umulig. Det er derfor viktig at du bestemmer deg for hva hunden skal brukes til før valpen kommer i hus. Det er alltid mulig å lære en god småvilthund å forfølge dyr, det er verre å lære en kortdrivende til å søke innenfor skuddhold.... Skal du bruke hunden til småviltjakt bør du også sjekke at foreldredyrene har de egenskapene som en god småvilthund skal ha. Jaktanleggsprøve er den enkleste prøven for å teste hundens medfødte jaktegenskaper. Her er det 10 minutter søk, et enkelt slepespor av kanin, en enkel vannprøve med apportering av fugl og skudd. det stilles også noen krav til lydighet. Jaktprøvene arrangeres nå oftest som delt prøve. Første del er en apportprøve. Den andre delen er en feltprøve med søk der hunden må finne og støte vilt samt apportere etter skudd.

Springeren som sporhund

Fra og med 01.01.1994 ble det krav om at alle jaktlag skal ha skriftlig avtale med godkjent ettersøkshund før lovlig jakt på elg, hjort og rådyr. Spesielt på Vestlandet førte dette til at mange springere fikk et nytt arbeidsområde - ettersøk. Det viser seg at springeren med riktig trening kan gjøre en utmerket jobb som ettersøkshund. Kombinasjonen småviltjakt/ettersøkshund er mindre konfliktfylt enn kombinasjonen småviltjakt/kortdrivende hund. Det som skiller spaniels fra andre raser brukt som ettersøkshund, er at springeren som regel er meget spornøye, den bruker lite overvær, den er svært villig til å gå spor, den er vanligvis taus og kan, dersom situasjonen krever det, slippes i fritt søk dersom hunden har en solid grunndressur. Enkelte spaniels krysser på sporet, andre er spornøye og går som på skinner. Iveren og evnen til å følge et spor er ofte så stor at farten kan bli i høyeste laget. Men alt er avhengig av de erfaringene hunden gjør på sine første spor. En god småvilthund kan bli en god ettersøkshund, men det er ikke alltid slik at en god ettersøkshund blir en god småvilthund! Dersom du ønsker deg en kombinasjonshund bør du derfor legge ned mye arbeid i grunndressur, søksmønster og apportering før hunden brukes for mye til ettersøk. Mange springere har gjort det svært godt på blodsporprøver. Ikke sjelden står det en springer øverst på listen over prøvens beste hund. Dette gjelder også NM viltspor.

Springeren i lydighetsringen

Springeren elsker å jobbe og med positiv innlæring og gjerne ved hjelp av ball og godbiter, kan du få en meget bra konkurransehund innen lydighet. Mange springereiere trener og konkurrerer lydighet for å ha det moro sammen med hunden sin, men få har virkelig satset på konkurranser. I dag er det kun noen få springere som konkurrerer i de høyeste klassene i lydighetsringen.

Springeren som brukshund

Springerens måte å jakte på gjør den også godt egnet som brukshund. Flere springere har gjort det skarpt innen agility. Det er springere som er godkjent som redningshund både vinter (lavinehund) og sommer (ettersøkshund). I tillegg har politiet og tollvesen i flere år brukt springere som bombehunder og narkotikahunder. De bruker både hunder fra rene jaktlinjer og hunder fra vanlige linjer. En fullvoksen springer kan også brukes til snørekjøring, til å trekke pulk og til å bære kløv. En forutsetning er at hunden er godt trent og at den får utstyr som passer. Dessuten må pelsen være i tipp-topp stand. En springer tåler dårlig hard dressur og mye terping. Varier treningen og vær flink å belønne all fremgang.

Springeren i utstillingsringen

Springere fra tradisjonelel linjer holder jevnt over en meget høy kvalitet og en stor prosent av alle som stilles ut får 1. premie eller høyere på utstilling. Springere fra rene jaktlinjer er sjelden å se i utstillingsringen og det er langt fra alle av disse som klarer å oppnå den 2. premien som kreves for å få en jakt, spor eller brukstittel.

Før du kjøper springer

Sjekk at kullet tilfredstiller minstekravene til spanielklubben, dvs. HD-undersøkte og fri foreldredyr samt øyenlyst og fri senest året før parring. Sjekk også foreldredyrenes mentalitet og at det ikke er hud og øreproblemer. En god pelskvalitet er en fordel uansett hva du skal bruke hunden din til. At oppdretter kan lære deg klipping og stell er en fordel. Dersom du ønsker å stille ut bør foreldredyrene ha et godt eksteriør og skal du bruke hunden til jakt bør foreldredyrene ha gode jaktegenskaper. Dokumenterte egenskaper fra utstilling og prøve er det sikreste! Har oppdretter erfaring med rasen samt bruker hundene sine aktivt til det du skal bruke din hund til, vil du også kunne få hjelp og råd underveis i treningen med din hund.

Takk til Desperado.no - Engelsk Springer Spaniel for tekst og bilder. Hunderaser.org har fått tillatelse til å publisere materialet på denne siden.

Erfaringer med Engelsk springer spaniel

Her er det leserne har sagt om hunderasen så langt. Skriv om Engelsk springer spaniel

Kaizer sier: Har hatt en engelsk springer spaniel i 6 måneder nå, alt går kjempe fint, men det er veldig slitsomt i begynnelsen.. De må hele tiden på do.. Vist du skal kjøpe en engelsk springer spaniel kjøp den om sommeren, mye enklere..
16.05.2012

Anonym sier: Vi ser etter en agility/familiehund, syefaren min er allergisk, osv, men kan denne hunden passe for oss?
19.09.2011

Springereier sier: Frk. Nord Norge: Springeren er en aktiv hund, som krever en del av sin eier i form av grunndressur. Dette fordrer god tid, og vilje til å jobbe mye med din hund. Dessuten så er det langt i fra sikkert at springeren har noe lyst til å dra deg på ski. Men springeren kan godt bære kløv og elsker tur. Den trenger å bruke sitt hode på fornuftige oppgaver, ellers vil den begynne å finne på gjøremål selv - og springeren har god fantasi i denne sammenheng!
16.01.2010

hundeelsker sier: har utrolig lyst på hund driver nå å leter etter en familiehund som kan trekke deg på ski noen tips?
03.12.2009

Rocco sier: Har eid en ESS i 4 år. Meget gode erfaringer. Hunden er en lojal og trygg hund. Jeg bruker den til jakt på skogsfugl. Har gode erfaringer med dette. Ellers er hunden en perfekt familiehund med godt lynne. Den elsker vann og bading. Møter ganske mye konservative holdninge fra fuglehundmiljøet. Dette skyldes uvitenhet om hvordan skogsfugle opptrer og hvordan en ESS opptrer i jaktsituasjoner. Det størrste problemet med denne rasen i jaktsammenheng er snø. Snø har en tendes til å "balle" seg på hundekroppen i skremmende mengder. Pelsen bør trimmes kort hvis den skal brukes til jakt eller går løs i skog. Den elsker å trykke seg gjennom kratt og kvist. Hvis pelsen da ikke er godt trimmet vil dere få en formidabel oppgave etterpå. Vær likevel forsiktig med å trimme manken på brystet for kort. Dette hårlaget fungerer nemelig som en støtpute mot kvist å skarpe ting når hunden stuper inn i vegetasjonen. Hunden krever mye oppmerksomhet og utfordringer. Du bør helst ha mulighet for å la den gå løs i store deler av året. Dette tilsier at grundressur er helt avgjørende.
11.10.2009

Frk. Nord Norge sier: Vet dere om ESS egner seg som enmannhund / familiehund når den kun blir brukt som brukshund? Kløv og turkompis(i skog og mark, men også i lettere terreng), trekking på ski på hobbybasis? Jeg tanker ikke bruke hunden min til jakt - og leiter etter en middels stor hund som passer til meg. Jobber 100 % stilling, borte fra hjemmet i 7, 5 - 8 timer alle dager i uka. Passer rasen for meg? Noen som har noen meninger omkring dette?
04.10.2009

Eivind sier: Ja, hundeallergi er kjedelige saker hvis noen i familien har det og man er glad i hund.
05.06.2009

flott hund sier: jeg har hatt en springer i 6 år, den strevde veldig med hudproblemer grunnet allergi.Fikk veskende sår og skorper over store deler av kroppen. kunne minne mye om mennerskers psoriasis. gikk på mange forskjellige medisiner, spesialfor vaksiner, you name it. verdens mest tolmodige og snille hund, men vi måtte til slutt avlive henne til stor sorg for hele familien...
15.02.2009

Din kommentar om Engelsk springer spaniel:

Ditt navn (eller kallenavn)

Sikkerhetskode
Skriv inn tallet her:

Sikkerhetskoden hjelper oss å luke ut SPAM. Takk for hjelpen!

Flere hunderaser

Brukere som leste om Engelsk springer spaniel var også interessert i følgende hunderaser:

Hunderaser

Finn din hund


Søk - Hunderaser.org


Hundefamilien

Dressur og kurs

Hundebøker

Utstyr til hund

Dokumentar

Tilfeldig hunderase

tilfeldig hunderase