Collie (langhåret)

Langhåret collie, kjent som "Lassie" eller "Lassie-hund" etter TV-showet med samme navn, er originalt en hyrdehund fra Skottland.

Collie (langhåret) bilder

Collie (langhåret)Collie (langhåret)Collie (langhåret)Collie (langhåret)Collie (langhåret)Collie (langhåret)Collie (langhåret)Collie (langhåret)Collie (langhåret)Collie (langhåret)Collie (langhåret)Collie (langhåret)Collie (langhåret)

Fakta om Collie (langhåret)

Collie (langhåret)

Collie (langhåret) temperament og væremåte

Collie finnes i en langhåret og korthåret variant. Denne hunderasen er intelligent og vennlig, og det er en aktiv hund som trenger mye mosjon. Den kan godt bo i små leiligheter og små hus uten å bl for rampete.

Dette er gode familiehunder som man kan stole på, i den grad en hund kan stoles på. De er i hvert fall lojale mot sine familiemedlemmer, og ellers vennlig mot fremmede, selv om den kan bjeffe litt.

Som "Lassie" fra TV-episodene er dette en fryktløs hund som ikke vil nøle for å forsvare sin eier, uansett situasjon. Collien har dessuten blitt avlet til å passe temperamentet og væremåten til "Lassie", selv om det selvsagt ikke er mulig å få en virkelig hund til å leve etter idealene for "Lassie".

Collie bruksområde

I dag brukes både langhåret og korthåret collie først og fremst som en familiehund, men den tas også i bruk som tjenestehund, til agility, lydighetstrening og har også blitt brukt som redningshund. Det er en ganske allsidig hund.

Langhåret collie utseende

Pelsen finnes i fire godkjente varianter for langhåret collie. Dette er mahogny/hvit (sobel), trefarget svart brun (tricolor) og blålig (blue merle). Alle variantene har som regel innslag av hvitt på ben og haletipp.

Størrelsen til en collie varierer fra ca 20-35 kilo, skulderhøyde fra 56-61 cm for hannhunder og 51-56 cm for tisper.

Collie (langhåret) historikk

Collien, den langhårede varianten, er etterkommere etter lokale hyrdehunder fra Skottland og Wales. Den Skottske varianten var stor og aggresiv, og avlet for å jage større sau på høylandet i Skottland.

Varianten fra Wales var betraktelig mindre, langt mer vennlig og den gjetet også geiter. En kryssning mellom disse variantene, samt Borzoi (russisk ulvehund) ga den den karakteristiske hodeformen som disse hundene har.

Dronning Victoria i England hadde stor sans for den langhårede Collie, etter at hun hadde sett en av disse på Balmoral slottet, og de ble dertetter avlet frem som en mote-gjenstand, og egenskapene som gjeterhund ble mindre viktig. I dag er Collie Club i England en av de eldste klubbene for denne hunderasen.

Erfaringer med Collie (langhåret)

Her er det leserne har sagt om hunderasen så langt. Skriv om Collie (langhåret)

elisabeth sier: Er det noen flere forslag på oppdrettere som er seriøse og fokuserer på lynne? Er det noen som har innspill om hannhunn contra hunnhund? Hva er en vanlig pris fra en seriøs oppdretter? Når jeg leser om collier så står det at de trenger middels trening. Hva betyr det i praksis? Er det nok at en av de daglige lufteturene er på en times tid?
01.10.2012

fennel sier: Har en sobel hann som tisser på pelsen sin når han er på do..trenger et godt råd. verdens snilleste rase, anbefales til alle som skal skaffe seg hund
12.09.2012

Angel sier: Alle som skal kjøpe Collie bør sjekke Sverige først. fekk Seamist med Lolo Hawkins. Hun er kjempe seriøs på gemytt og utseende. Brukslinjer.
01.05.2012

Angel sier: Alle som skal kjøpe Collie bør sjekke Sverige først. fekk Seamist med Lolo Hawkins. Hun er kjempe seriøs på gemytt og utseende. Brukslinjer.
01.05.2012

Caroline sier: Hei alle som har erfaring med collie! Vi er en barnefamilie som er på jakt etter en god oppdretter som er mest opptatt av et godt lynne i avl. Noen som har en å anbefale? Vi bor i Stavanger, men kan godt kjøre hvis det er nødvendig. På forhånd takk for svar!
18.04.2012

Langhåret Collie sier: Jeg skal få collie snart, men er usikker på kjønnet. Hvilket kjønn er det best å ha? Har hørt at tisper er enklest å ha med å gjøre, stemmer dette?
04.04.2012

mjau :3 sier: Svar til Julie! Selv har jeg en lang håret collie;tispe, hun er i vertfall nervøs og engstelig til tider. Hun er snart 10 år å særlig på sine eldre dager, forsåvidt store deler av livet har hun vært ''vær redd''. Hun blir engstelig av lyder hun ikke skjønner hvor kommer fra. Å på en måte vil jeg si at hun har ''lidd'' av spiseforstyrrelser: du hun var en liten valp hadde hun ei metallskål til fôret sitt men så kom hun borti med metall ringen i halsreima å etter det har hun alltid vært forsiktig når hun spiser, så vi måtte gå til anskaffelse av ei plast skål for sikkerhets skyld.
Hun har alltid vært en liten og nett hund helt til nylig da hun begynte på smertestillende med bivirkninger som; økt matlyst o.l

Annet enn dette har hun vært plaget siden 08/09 med bakbeina, hun har blant annet hatt av slitte leddbånd i høyre bakfot og forkalkning i begge knærne.

Ellers er hun et kjært barn med mange navn, et kjært familie medlem og en ordentlig storsjarmør og ikke minst en trofast masekopp...

En ting til; JA hun bjeffer en del men det er garantert fordi hun ble lært opp til det da vi merket at kråkene og sjura ertet og terget henne.
14.01.2012

Camilla sier: Hei. Jeg og kjæresten min skal kjøpe hund, men vi er litt uenige om valg av rase.
Så har jeg bare et lite spørsmål, hva er forskjellen mellom shetland sheepdog og collie?
12.01.2012

Gunilla sier: Jeg har en collie hannhund på 7 år. Han er den mest rolige, kosete, snilleste hunden jeg vet om. Collie er en utrolig bra rase. Han er s rolig, og selv barn på under 1 år, sitter alene og koser med han uten at han bryr seg. Han har aldri angrepet noe( liker ikke katter) og er veldig trygg og god.
Han har vært avls hund før, men i det siste har det vært lite tid til dette.
Hvis noen har lyst til å bruke min hund til parring, så si gjerne i fra.
Pris blir vi enige om.
Tlf: 98423318
Mail: Nillah93@hotmail.com
Kan sende bilde av skjønnheten, hvis du vil :)
03.01.2012

Anonym sier: Dblir veldig lite Collie i den mixen der når faren er så mixa...så tviler på om colliegemyttet kommer frem....husky genet er et veldig dominerende gen så tipper du vil få en mer huskyattitude...men er du flink m trening ås kan d gå, men jeg ville IKKE ha skaffet meg en slik blanding...spesielt pga at d er en hanne.
12.12.2011

Astrid Gangstad sier: Hei, jeg har 5 stk Collievalper født 10.12.11,
3 Jenter og 1 Gutt er fremdeles ledig til et trygt og godt hjem. Mor er ikke topp-premiert, men har et hærlig gemytt, faren har 2 cert, besteforedrene er topp premierte hunder men har også et fantastisk godt lynne.
valpene er leveringsklare i begynnelsen av februar.
Ta gjerne kontakt for en hyggelig hundeprat.
Tlf: 411 73 638
12.12.2011

Mary sier: Hei, Jeg skal skaffe meg en collie, men den er blandings rase.... Noen som vet om den kan være veldig helt forskjellig i gemyttet enn det en renraset collie er ? En bra familiehund som er lettlært glad i barn og ikke agressiv ?
Det er en hannhund valp som er
Mor - ren collie
Far - blanding collie - golden retriever,alaska husky og terrier
08.11.2011

Birgitte sier: Hei olaug,
med "mini collier" antar jeg at du mener Shetland Sheepdog?
www.hunderaser.org/shetland_sheepdog
26.09.2011

olaug sier: heii har sett sånne mini collier, har leitet øver alt men finner dem ikke har så lust på ein sånn, kan noen gi meg noen råd eller hjelpe meg og finne ut hvor jeg kan få tak i di skjønnhetene, og hvor mye di koster
25.09.2011

Maja sier: Hei! Har så lyst på en Collie, har vært forelsket i hunderasen siden jeg såg Lassie på TV første gang da jeg var liten :) men noen som vet hva de koster? Har hørt at de skal være ganske dyre..
25.09.2011

Julie sier: jeg har hørt at collier blir fort nervøse og bjeffende, stemmer det?
22.08.2011

Allergi sier: Noen som vet om det er allergi vennlig hund?
15.08.2011

bææ sier: hei! jeg lurer på hvilket kjønn på langhåret collie som er enklest å ha???? :D
06.08.2011

benny sier: Ronja: du må være veldig observang på hvem du kjøper hunden av.
04.06.2011

Ronja sier: Hei jeg er en jente på 14 år og skal endelig få min første langhåret collie og lurer på om det er noe med collien som jeg må være oppservang på?
28.04.2011

marie sier: SE HER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!skal kansje få en collie de er drit søte en gang begynte jeg å gråte når jeg så en får den var så søt jeg gikk å grøt på treningen alle ble forviret med det mener jeg jeg elsker dyr og hunder spesielt har noen forslag til et hunde navn si i fra skriver alle ned på et papir å ser vilket som er finest men hvor gamle kan en collie bli?i gjenomsnittet men er det et bra hund å ha når mine foreldre akurat har skilt seg trenger den at det er flere i hun´st en 1 eller 3 det er 3 i partalsukene og 1 i åddetals ukene svar fort
02.04.2011

Morten sier: Vi har tre barn og har hatt Collier i 17 år. Collie er den ideelle familiehund for deg som har barn og som vil ha et enklet hundehold. De er veldig lettlærte, vennlige og lette å omgås. De MÅ ikke ha så veldig mye mosjon hver dag. Dersom det kniper på tiden en og annen hektisk hverdag, greier den seg fint med et par, tre turer av 15 minutter. Men, det er et ganske stort dyr og for helsens bør den vanligvis få mer enn det. Pelsstellet er enkelt men pass på bak ørene på unge hunder, der kan det ofte tove seg litt.
Det er ikke på noen måte vanskeligere å ta vare på en gammel collie enn andre gamle hunder.
Vegard spør om hvilken rase som er best familiehund, border collie eller collie. Helt klart collie. Border collie trener MYE mer mosjon og aktivisering. Den krever mye mer av eieren sin for å trives. collie kan brukes til mye den også, men den blir ikke stresset av å ikke få mange oppgaver, det gjør ofte bordercollie.
Veldig viktig å kjøpe av en opprdretter som er nøye med sosialisering og som hensyntar gemytt i oppdrett,Vi har også hatt en som var ganske redd.
19.03.2011

Vegard sier: Hvilken rase er best som familiehund (hvilken trenger mest mosjon, noe å gjøre osv. osv.), Border Collie eller Langhåret Collie?
01.03.2011

Kiana sier: Er langhåret collie vankelig i ta vare på når de blir gammle?
17.02.2011

Benedicte sier: Hvor mye aktivitet trenger en Collie?
30.07.2010

Lassie sier: Høres veldig bra ut, tusen takk for henvendelsen =)
18.06.2010

Collieboy sier: Ja, Collien er en perfekte førstehunden!
Verdens beste familiehund - har selv hatt 5 stykker! Men vær nøye med valg av oppdretter, jeg hadde personlig ikke kjøpt av "Utstillings oppdretter" hvor kun skjønnhetspremier veier opp. Da kan du risikere som "Collie-eier" sier, en hund som kan være engstelig eller "redde". En av mine var feks redd for glatte gulv - uansett hva vi prøvde så ville han ikke. (resultat = tepper i alle rom...)

MEN! hadde ikke hatt 5 stykker hvis ikke dette er en nærmest perfekt hund! Smart, leken, kvikk, glad, elsker mennesker og liv og meget meget lettlærte. Rasen vil jeg si er en ganske mild rase (som også derfor hører selv på minstemann i familien) og anbefaler positiv dressur, ikke en hard hånd.
13.06.2010

Lassie sier: Jeg og kjæresten min vurderer å skaffe oss en hund, og derfor lurer jeg på om Collie er den beste "førstehunden"?

Jeg er opptatt av vennlighet mot mennesker og andre hunder/dyr
13.06.2010

Collie-eier sier: Collien er en super hund. MEN: Alle raser har sine sider, og collien er ofte mer engstelige enn de fleste andre raser. Dette kan gjelde høye lyder, mennesker, nye plasser osv. Rasen er avlet mye på utseende og i mindre grad på mental robusthet. MEN: vær nøye når du kjøper valp, så får du en flott hund. Et tips kan være å kjøpe på svensk kennel som har brukt mentaltest som et verktøy i avl.
05.06.2010

Collielover sier: Collier er best ever!!!!!!!!!Uansett de er kjempesnille,søte,smarte, og fine!Du kan ikke finne en bedrde hund! (PS)Det er ikke så mye arbeid med pelsen.
09.05.2010

Aurora sier: Collier er kjempesøte
24.03.2010

A| sier: Min collie hannhund er verdens snilleste, litt sjalu på nykomlingen. Utover det er han trygg, stødig, glad i andre mennesker og hunder og en skikkelig kosegris.
21.03.2010

horsezzz sier: Collie er så søte!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! jeg skal kansje få en...
de er såååååååååå snille:-)
06.01.2010

Anonym XX sier: Langhåret Collier, hvit sobel er kjempesøøøøte ^^
(collie er også kjendt som: Lassie-hund)

Utrolig fin rase, elsker å arbeide!!!!

PS: Alle fargene (tricolour, blue merle og hvit sobel) er kjempefiiine ^^)
18.11.2009

Anonym XX sier: Langhåret Collier, hvit sobel er kjempesøøøøte ^^
(collie er også kjendt som: Lassie-hund)

Utrolig fin rase, elsker å arbeide!!!!

PS: Alle fargene (tricolour, blue merle og hvit sobel) er kjempefiiine ^^)
18.11.2009

Mathea sier: Du har opplyst feil om fargene her. Collien kommer i TRE godkjente farger. Tricolor, Blue merle og Sobel :)
29.08.2009

Catie sier: Jeg har ei collie tispe på 2,5 år, hun er utrolig snill og vennlig og elsker å gå lange turer på fjellet. Dette er en allsidig hund, og kan trenes til det meste. Jeg er opptatt av lydighet og vennlighet, og dette har min nåværende collie.
22.08.2009

collie best ever ;) sier: har en han hund å har had en ho hund. sinnsykt snille hunder. lett å leke med, har aldri vist no agresjon for mennelsker. han hunden har vorre litt agresiv mot enkelte hunder, men somregel går det fint. lett dressert hund.
Beste familie hund etter min mening;)
11.08.2009

mais sier: mange tror det er så mye styr med pelsen til en collie det er det ikke =) så border collie er mye villere!!!!!!:D
07.06.2009

Din kommentar om Collie (langhåret):

Ditt navn (eller kallenavn)

Sikkerhetskode
Skriv inn tallet her:

Sikkerhetskoden hjelper oss å luke ut SPAM. Takk for hjelpen!

Flere hunderaser

Brukere som leste om Collie (langhåret) var også interessert i følgende hunderaser:

Hunderaser

Finn din hund


Søk - Hunderaser.org


Hundefamilien

Dressur og kurs

Hundebøker

Utstyr til hund

Dokumentar

Tilfeldig hunderase

tilfeldig hunderase