Briard

Den franske fårehundrasen Briard med sin karakteristiske pels er en brukshund for erfarne hundefolk.

Briard bilder

BriardBriardBriardBriard

Fakta om Briard

Briard

Briard temperament og væremåte

Briard er en hunderase som krever erfaring for å hanskes med. Den er god med barn, og har rykte på seg for å være barnevennlig, men er ganske skeptisk til fremmede, både barn og voksne.

En briard skal være våken og energisk, og er en modig og lite redd rase som gjerne forsvarer buskap mot sau og storfe. Den kan bli en god brukshund for en som forstår dens væremåte og som tidligere har erfaringer med hund.

Den kan være dominant, og disse hundene er svært aktive. Med andre ord passer den best for erfarne hundefolk som vet å gi den tilstrekkelig med oppgaver.

Briard bruksområde

Briard er avlet som gjeterhund og hyrdehund, tli å passe på buskapen og forsvarer gjerne flokken mot rovdyr og inntrengere. Den er en dessuten god familiehund for erfarne hundefolk.

Briard utseende

Det kraftige hodet har en markert stopp mellom snuten og nakken. Ørene er flate og henger ned.

Briarden har "skjegg" og "bart", og dens øyne skjules delvis bak langhårede øyenbryn. Pelsen minner mer om geiteragg, tykk med lett underull. Fargene varierer fra rødbrun og brun. Disse hundene er rektangulære, og altså ikke langstrakte.

Briard er relativt store hunder, og de kan bli opptil 40 kilo. Kroppen er muskuløs og robust, men likevel får man inntrykk av at dette er en smidig hund. Skallen er lett velvet, neseryggen ren og snutepartiet verken smalt eller spisst.

Briard historikk

Denne hunderasen har en historie som går tilbake til de franske fårehundene på 700-tallet, og er således en hunderase med gamle røtter.

På 1800-tallet ble fårehundene på slettene rundt Paris delt inn i to varianter etter pelslengden (kort pels og lang pels). Briard er en blanding mellom hunderasene berger de beauce og barbet.

Briard ble først godkjent på i franske kennelklubbens registre på slutten av 1800-tallet. Hunderasen kom til Norge først i 1975 og har stort sett blitt brukt som familiehunder og selskapshunder her til lands.

Erfaringer med Briard

Her er det leserne har sagt om hunderasen så langt. Skriv om Briard

Andre sier: Vokste opp med en briard som vi fikk som omplasseringshund. Var lettere nervøs i starten, men ble etter hvert en del av søskenflokken. Veldig snill og tålmodig med barn. Som jeg leser i informasjonen over, kan den være skeptisk til fremmede....dette kjenner jeg igjen. Men det gikk fort over bare han fikk hilse på de som kom...

Vurderer å skaffe meg en Briard som familiehund. Mye på grunn av dens lynne,og at den ikke røyter....men det blir en del pelsstell...men heller det enn hår over alt.
27.06.2014

Erica sier: Hvor er bernerstøveren OG broholmeren? Sjeldne raser men dei fortjener å bli med i lista her!
Hilsen Erica :)
12.11.2012

Annike sier: Det var noen år tilbake stor forskjell på norskavlede og svenskavlede briarder, der de norske visstnok var avlett for utseende mens de svenske for gemytt. Vi hadde svenskavlet briard i 13 år, og den var fantastisk vennlig, spesielt mot barn! Styrte babyen unna badebassenget, rappet aldri mat selv om leverposteiskivene ble spist sittende på gulvet, men elsket kos og var en fantastisk turkamerat. ikke vanskelig å trene eller håndtere - og vi hadde aldri hatt hund før (og gikk dermed på ordentlig dressurkurs med hvalpen).
23.08.2012

Charlie sier: Kanskje skulle du ta kontakt med eier og fortelle han , noe som du som hundeier sjøl sikkert vet at det ikke er BRIARDEN ,hunden som er skyld i oppførsel , men Hundeeier. Men som hundeeier sjøl vet du nok alt om dette , og ønsker ikke hunden mer vondt.
Håper hunden din har det bra

Briarden vår er rolig,snill,leken og sosial.
Anbefales til familier som har noe erfaring.
03.06.2011

Hundeeier sjøl sier: Har en slik i gata ! hadde jeg hatt mulighet så hadde jeg avlivet den på stedet ! har angrepet barn og voksne. Kan ikke gå forbi huset før den klikker rabiat inne å blir helt k o k k o ! Skulle kastrert den og gått med konstan strømlenke på den. Den angriper alt som står å går ! Venter den dagen den syler i meg, da avliver jeg den på stedet !
18.04.2011

Kari sier: Hatt min i 8 år, ikke noe hund for 1 gangs hundeiere! Krever kunnskap om hund å ha Briard. Men han er god som gull:)
28.07.2010

Taratei sier: Det finnes svarte og "grå" briarder også. Den gyldne fargen heter fawn.
16.06.2009

Din kommentar om Briard:

Ditt navn (eller kallenavn)

Sikkerhetskode
Skriv inn tallet her:

Sikkerhetskoden hjelper oss å luke ut SPAM. Takk for hjelpen!

Flere hunderaser

Brukere som leste om Briard var også interessert i følgende hunderaser:

Hunderaser

Finn din hund


Søk - Hunderaser.org


Hundefamilien

Dressur og kurs

Hundebøker

Utstyr til hund

Dokumentar

Tilfeldig hunderase

tilfeldig hunderase