Border collie

Border collie, gjeterhunden over alle gjeterhunder, er en meget populær hunderase, og kommer fra grensen mellom England og Skottland, derav navnet «border (grense) collie».

Border collie bilder

Border collieBorder collieBorder collieBorder collieBorder collieBorder collieBorder collieBorder collieBorder collieBorder collieBorder collieBorder collieBorder collieBorder collieBorder collieBorder collieBorder collieBorder collie

Fakta om Border collie

Border collie

Border collie temperament og væremåte

Border collien har fått stempel som verdens mest intelligente hunderase. Dette betyr også at den vil kjede seg lett dersom den ikke blir aktivisert, eller får noen mentalt utfordrende oppgaver. I tillegg så trenger den mye mosjon for å være tilfreds.

Border collie er energisk og våken, og den krever mye oppmerksomhet fra eieren, men godtar også fremmede mennesker. Dette er en snill og tolerant familiehund.

Har du selv en aktiv livsstil så er det ingen krav at du må kunne ha en saueflokk til disposisjon for at denne hunderasen skal bli tilfreds. Mye oppmerskomhet og mentale utfordringer såvel som mye mosjon er det som skal til for at en border collie skal trives.

Border collie bruksområde

Border collie er selveste gjeterhunden - ingen annen gjeterhund i verden er så populær som denne hunderasen. "Grensecollien" er energisk og ypperlig til å gjete sau, høns, og ellers alt som rører seg. Selv barn har den blitt kjent for å ville gjete - men til tross for dette er det en meget snill hund som egner seg godt sammen med barn dersom den får riktig oppdragelse og dersom den får tilstrekkelig med fysiske og mentale utfordreinger.

Den blir også brukt som "freesbee-hund", agility, flyball, og andre former for hundesport. I politiet blir den noen ganger brukt som narkotikahund. Utover dette har den en lang rekke bruksområder.

Border collie utseende

Border collie er middels stor og langstrakt hund med et smalt hode og stående ører "med brett".

Pelsen er langhåret og fargen er normalt sort og hvit, men brun og hvit / sort og hvit med noe brune farger forekommer også. Noen få har spettet innslag av fargevariasjoner, men som regel så er det store ensfargede felt i pelsen til Border collie.

Øynene til Border collie er mørk brune, men kan også være lyseblå. Som med en polarrev har enkelte individer av denne hunderasen et morsomt innslag, der de har ett brunt og ett blått øye.

Border collie historikk

Rasen oppsto i Storbritannia, men man vet ikke helt eksakt når den oppstod. Opphavet er dessuten ikke kjent, men man antar at det er en krysning mellom collie og en noe mindre hunderase.

Erfaringer med Border collie

Her er det leserne har sagt om hunderasen så langt. Skriv om Border collie

hundedamen sier: Vi har en border collie og en blandings hund på 5 år.
Border collien har i det siste vært hissig mot andre hunder og ca hver 6 mnd mot sin "bror"
Trenger noen gode råd slik at den roer seg ned iforhold til andre hunder.
20.08.2017

Stine sier: Vi har en Border Collie som er 3 år å har begynnt å klefse å vise tenner te folk som kommer innom eller på besøk. Hva kan vi gjøre får å få det vekk. Mvh : Stine
25.11.2016

Fleece sier: Me har en border collie tisper på 8 år ho er
I god form og brukes på sauene. Me leker Ikkje med ball og pinne på ho for det er Ikkje bra for Dei som gjeter sauer men nokom går det fint på avogtil men me vil helst Ikkje gjerne det så eg springer og går tur med ho. Ho er livet mitt og min beste venn eg elsker henne
23.10.2016

Happy ending sier: Hei vi har en border colli som var på omplassering på grunna den ble slått av sin tidligere eier når vi henta han så var han frysest fast til dørmatta og han var redd for alle lyse stemmer eller bråe bevegelse men nå er han langt mye sukkeret på folk og lyder så for 4månder siden ble han kjørt på av toget han kom levene ut av det vis å med mye blod på seg når vi kom hjem så dro vi til legen å han sa at det var et mirakel at han overlevde med 4 brukkene ribbein og knust venstre side av nesa men idag er han som en frisk hund han er hjemme å passer på hestene og bader sov...
22.05.2015

Nora sier: Vel, svigers har en border collie tispe på 15 år. Kjempekjekk hund, god med unger og andre dyr. Selv om hun er brukt til gjeting. Så, siden hun er så gammel ville vi ha en ny. Makan til dyr! Hun er 7 måneder og først siste ukene har avføring vært normal, til tross for dyrt spesialfor. Det har vært tygging, driting, stressing, TUR, vasking, stressing, røyting, rømming... Snakk om å gå fra null til hundre...! Nå har vi forvist henne ut i hundegård og vurderer å sende henne på "boarding school" for å få litt greie på krapylet. Alternativet er å kvitte seg med problemet. Så, border collier er IKKE SØTE, og kommer i folkevogn eller racerbilutgave. Bare så det er klart!
24.02.2015

Tussita sier: Har lest at kasting av pinner, ball etc ikke er noe en bør aktivisere hunder med, da de blir veldig stresset. Og at stresshormonet deres er i kroppen i opptil ei uke etterpå. Men hvordan er det med slike aktiviteter for en BC? Blir den stresset av dette, eller er dette en anbefalt aktivitet ?

Tar gjerne i mot aktiviseringstips. Valpen vår er 13 uker gammel :)
29.09.2014

Tussita sier: Har lest at kasting av pinner, ball etc ikke er noe en bør aktivisere hunder med, da de blir veldig stresset. Og at stresshormonet deres er i kroppen i opptil ei uke etterpå. Men hvordan er det med slike aktiviteter for en BC? Blir den stresset av dette, eller er dette en anbefalt aktivitet ?

Tar gjerne i mot aktiviseringstips. Valpen vår er 13 uker gammel :)
29.09.2014

Mille sier: Jeg har en border collie jente som blir 3 år om fem dager. Hun HATER barn for det var en unge som slo hun med en skistav for to år siden ca. Men ellers er hun god som gull :) Hun elsker å være ute å gå tur, hvis det ikke regner. Hun liker ikke regn. Vi har gått på valpekurs, grunnkurs og hverdagslydighet på oslo hundeskole. Hun har lært kjempemasse av det! Hun er veldig leken og glad, og nysjerring på ting.
21.03.2014

Kaisers sin eier sier: Vi har en bordercollie hann som blir to år i morgen. Vi har aldri hatt hund før, og angrer ikke på at vi valgte BC. Han er snill, kjælen, leken og alltid klar for tur og lek, Ganske rolig inne , men trenger så klart mosjon som alle andre hunder. Jeg går 1-2timer i skogen hver dag og min mann går ca 1 time på kvelden. I helgene kan det være mange timer. Man MÅ ikke gå tur, lek med sendeplate/ball en times tid er vel så morro.
Han kommer godt overens med de fleste hunder, men ikke boxere. Vet ikke hvorfor, selv valper vil han sjefe over. Ellers er ha snill mot valper og andre hunder...ikke så begeistret mot små kneldrehunder, ignorere dem.
Jeg er hjemme hver dag, men han kan være hjemme opp til 7 timer hvis han har fått gjort ordentlig fra seg.
Katter er han glad i, vi har to stk.
Veldig var for tillsnakk, han kryper sammen når han får kjeft.
Var veldig usikker før, ikke selvtillitt - men det kom seg under dressurkursene og etter opphold på kennel. Han kneldrer ikke når andre hunder i gata bjeffer, men så fort det går en femmed hund forbi, sier han fra. Slutter når vi ssier nei.
Vi elsker vår hund, og håper vi har han i mange mange år
21.06.2013

dawi sier: jeg har en border collie og han er søtt men litt plagsom,liker å springe og hente baller,han er grei for barn og folk
24.04.2013

Hundeelsker sier: Vi er en familie som har tre hunder. Den første vi anskaffet oss var BC, som også var vår aller første hund. Han er ekstremt aktiv og smart. Veldig flink til å aktivisere seg selv, kan gjerne hente en ball, trille den nedover en bakke, løpe etter, for så å ta med ballen på toppen av bakken å trille den nedover igjen. Timmy elsker kos og oppmerksomhet, og han forstår omtrent alt vi sier til han, ord som bil, tur, og å være med, kan vi ikke si så han hører det, for da tror han at han skal finne på noe morsomt. Timmy er ekstremt lettlært, og elsker å gjøre triks, han er også veldig lydig, og vi har han omtrent aldri i bånd, han går aldri langt vekk fra oss. Han stikker aldri av, så det å slippe han ut alene går også helt fint (bor på gård). Vi hadde han på valpekurs, grunnkurs og bronsjemerkekurs, så han har mye lydighetstrening bak seg, og det vi la merke til mens vi gikk på kurs, var at han elsket det! Når han får gå tur, være med å kjøre bil (kan kjøre bil i timesvis, han elsker det), blir trena med, så er han i sitt rette element :) Timmy er verdens beste gutt! :)
23.02.2013

Karine sier: Vi har en border collie hann på 19 md. Vår første hund, og angrer ikke ett sekund. Han er snill,
lærervillig og kosete, vi har to katter å det går greit, liker å gjete hu ene, men hu er sjefen. Holder på med litt agility om sommeren bak huset... Anbefaler valpekurs, hverdagskurs og videregående. Mye
kurs å penger, men vært alle pengene. Han er ca 50 cm og veier 20 kg.
Viktig å sosialisere valpen de første 6-9 mnd. Han går stort sett overens med alle hunder..han starter aldri en krangel. Glad i å gjete , men har tatt han i det mane ganger...ikke så ivrig nå.
Ha med en uteleke/turleke å få oppmerksomheten hanns på leka. Da er det ikke så mye annet som er interessant . I skogen har jeg med en ball m/ snor, som er turleke.

En bordercollie er ikke tøff, den er veldig følsom og kryper sammen når du snakker hardt til den. Så en hardhauser bordercollie tror jeg nok ikke finnes....heldigvis.
27.01.2013

makka215 sier: Hei. Hvor lenge kan en Border Collie stå i et ute bur på 10 kvadrat meter pluss ent lite hus til han som han kan gå inn og ut ?
28.10.2012

se her! sier: Noen som vet om eller skal selge en border collie som viser aggresjon? Helst tispe. Har lyst på en hardhudet border collie dame :)
07.08.2012

Mina, the border collie sier: Har ei border collie tispe på 9 år som heter Mina.
Hun forstår alt! For jeg holder to godbiter i den ene hånden og fire godbiter i den andre og sier at hun skal velge hva hun vil ha. (Hun får godbiter hver dag:-) Og hun tar poten på den hånden jeg holder flest godbiter! Når jeg sier at vi skal gå tur sier jeg til henne at hun skal hente båndet, da spurter hun til gangen og hentet båndet. Av og til gidder jeg ikke å gå tur med henne og leker litt i hagen istedenfor. Da sier jeg at hun skal hente ein av dei 100 lekene sne, da henter hun gummi hamburgeren hennes. Jeg kaster den og hun hopper nærmest hele veien og kommer tilbake til meg med den. Med ein gang jeg sier "Slipp!" Så gjør hun det og venter uten eit pip til jeg laster den igjen!

Når vi har kosestund hopper hun på meg, holder rundt meg og tar godet sitt inntil mitt
12.06.2012

harald sier: border colli er en bra og snill http://www.hunderaser.org/collie_langhaaretund
det er en ganske ganske bra og snill hund.....................
og en buhu hund er en skjempe snill hund
12.03.2012

Betty sier: Hei igjen! Vil anbefale alle dere med bc å kjøpe tornado og evt aktivitetsball.Veldig fint hvis hunden er aktiv når du må gjøre andre ting.Og hundene elsker jo å bruke hjernen,og blir lykkelig...
08.03.2012

Betty sier: heisann! Jeg har en hanhund blandet av bc og dalmatiner.Morsom kar he he.Han er 6 mnd i dag faktisk.Han har utseende til dalmatiner,men stor sort flekk på venstre skulder og lår.Han opfører seg akkurat som en bc,men ingen gjetertrang.. Blir nok stor.23kg allerede
07.03.2012

LittAnonym sier: Hei.Jeg skal skaffe meg hund til høsten.Men broren min og faren min er allergiske.Er Border collie allergi vennlig?
02.03.2012

startos sier: hei har hat en border collie i snart to år men noen som som veit om den kan ligge ute om vinteren? den elsker og væra ute og vi er mye ute fines ikke finere tur hund=)
14.02.2012

Knut sier: Hei til dere med BC. Er det normalt at disse er ustabile? Var ut å gikk tur med min egen hund (i bånd) når vi møtte en mann med 2 BCér. Han slakket opp båndet slik at hans hunder skulle få hilse på min hund, og før det var gått 2 sekunder gikk de til angrep på min hund, bet han i hode og ristet han som en filledukke. Min hund er bare en liten valp på 7 måneder og ca 15 kg. Eieren av BC´ne sto bare og så på? Så jeg måtte hive meg i kamp med disse hundene og fikk ble derfor også bitt.... Heldigvis gikk det bra med min valp, og han fikk bare et kutt i hode...... Så det ble sting på oss begge.

Mange sier at enkelte hunderaser er farligere enn andre, men jeg har bestandig trodd at BC var en vennlig rase? Har blitt advart mot Staffordshire Bull Terriere, Rottwilere og slike hunder, men disse har ikke oppført seg slik mot min valp...
05.02.2012

BC sier: Har en bc hann på 12 uker og er imponert over hvor fort han lærer.....sitt og gi labb tok han på få timer!!!!!ha har vært husren etpr uker allerede, og elsker å dusje:)
Båndtrening jobber vi ikke så mye med enå, men han løper endel fritt på gården og kommer når vi roper på han.
Aldri hatt denne rasen før men angrer absolut ikke
04.02.2012

Hildegull sier: Border Collie er verdens beste hunde rase så lenge man kjenner rasen og dens behov godt.Jeg har ei Border Collie tispe på 2år og ei som er blanding av Border Collie og Buhund på 9år(fantastisk blanding)De er i en klasse for seg selv på alle områder.
03.02.2012

Hæi sier: vi har en korthåret/stripelset BC med ett blått og et brunt øye hjemme på gården. Ho er bare 3år men fantastisk flink gjeterhund. Hun gjeter vanligvis geiter så hun er litt skeptisk til sauene når hun blir bedt om å jage dem vekk fra markene våre. Eneste tingen med henne er at ho har en lei tendens til å "gjete" mobiler og andre tilng som lager lyd, dette gjelder også barn... Ekstrent energisk og hadde det vert mulig hadde hun krøllet seg til en kringle når hun får oppmerksomhet. Katten er ikke altid like glad i henne siden hun bor inne i huset sammen med famillien og han er en fjøskatt, men det skal også sies at de leker sammen når katten har lyst. Er oppvokst med BC hjemme og kan anbefale dem til aktive folk som også aktiverer hjernen dems.
19.01.2012

Kathrine sier: Vær sjef i flokken så går det bra :-) Vi har selv hatt 7 border collier gjennom årenes løp.Alle hundene bor inne med oss,den eldste er 14 og den yngste var 5 mnd... Vi har til en hver tid 3 katter som også bor ilag med oss.Som du skjønner så har det vært litt rullering gjennom årene,men hunder og katter kommer overens - bare du er sjefen. Ha gjerne litt avskjermet/høye liggeplasser til katten i oppholdsrommet slik at katten kan/har mulighet til å trekke seg litt for seg selv,men samtidig være ilag med deg og hunden.Alle våre border collier har hatt gjeteinstinkt (veldig bra da vi driver med sau) men inne i hus er de rolige. Lykke til :-)
16.01.2012

Kamilla :) sier: Jeg har veldig lyst på en Border Collie, men vi har en katt som er for det meste inne og veldig rolig, sover nesten hele tiden. Trur dere at det blir et problem med å ha en katt i huset? siden de liker å jakte så mye..
03.01.2012

Kamilla :) sier: Jeg har veldig lyst på en Border Collie, men vi har en katt som er for det meste inne og veldig rolig, sover nesten hele tiden. Trur dere at det blir et problem med å ha en katt i huset? siden de liker å jakte så mye..
03.01.2012

Anonym sier: Jeg fikk min første Border Collie for over 30 år siden, han var blandet med Buhund, en flott gutt. Etter dette ble jeg forelsket i rasen og jeg har nå nr 5, en herlig gutt som heter Bajaz. Han er nettopp blitt 7 år og er verdens mest kosete hund. Når vi treffer folk ute gjør han alt for å få kontakt, når de ser på han da vifter han med hele seg, tror alle er like kosete som han.Han er med meg overalt, på buss eller t-bane bare legger han seg til å sove. Har hatt erfaring med en som var nervøs, livredd på nyttårsaften, var et mareritt hvert år, men Bajaz vil gjerne ut å se han, han finnes ikke nervøs, så det er veldig forskjell på de der. Han har halen høyt samme hvor vi er, får mye skryt for utseende. Han har delt med svart og hvitt hode med en stor prikk på toppen. Flere syntes det ser ut som han bruker eyeliner rundt øyet på den hvite delen. Som liten lå han gjerne inni jakka mi når han ble sliten, da så han ut som en panda. Får med seg alt som skjer, litt for glad i skranglete ting, var vill etter biler også som liten, så da ble det mye gåing ved trafikkerte veier, til han ble han lei. Herlige hunder, kommer nok til å fortsette å ha denne rasen så lenge jeg kan gå turer for det trenger den det er sikkert, har man ikke tid til å aktivisere den kan man ende opp med en ulykkelig BC og den kan da finne på masse ugang, ser alt for ofte at folk angrer. At den er meget intellegent vil ikke si at den kommer ferdig dressert, blir den ikke lært opp vil den finne på ting selv og det er ikke alltid positivt. Hilsen en lykkelig hundeeier.
09.12.2011

Sunny sier: Har verdens fineste Border Collie tispe på snart 9mnd. Jeg angrer ikke en dag på at jeg kjøpte henne. Utrolig lettlært og lydig. Vi har ikke noe problem med gjetting eller bjeffing. Aktiv er hun, men når nok er nok, så er det også greit. Hun heter Sunny og til daglig brukes hund som familie hund. Men det blir mange turer og mye lek og stimulering på jordet. Hun er også med oss på ridetur med hest. Med en så lydig og kvikk hund er det ikke noe problem. Og en sikkelig kosegris, som elkser og ligge i fanget. Kan på det sterkeste anbefale denne hunde rasen. Du har en ekte venn for livet!
02.12.2011

Rich sier: Vi har en BC på rundt 13 år som vi har hatt i huset i snart 6 år. Han kommer fra FOD og er kanskje verdens snilleste og mest tålmodige hund jeg har vært borti.

Da han ikke er brukt til gjeting har han etterhvert blitt en inne-/familiehund og det har muligens overraskende gått veldig bra.
Han er supertålmodig med våre to barn på 2 og 4 år og sier bare ifra hvis han får vondt.
Når vi fikk han var han fremdeles veldig lærevillig og vi lærte han opp til masse forskjellig.
Elsker å kjøre bil, pinner, baller og alt som rører på seg!

Gutten er så snill at allergikere trosser allergien for å besøke oss/han.

Nå om dagen er han en gammel mann og begynner å få aldringstegn: Grå stær, sliten i hofta i kaldt vær +++
Vi har vært veldig heldige med vår Donald
08.11.2011

ma sier: Jeg har en border collie hann på 4år. Han er den nydeligste skapninger på jord, sjarmerer alle i senk og elsker lange turer uansett vær, men kan også nøye seg med litt korte turer av og til. Jeg ambefaler rasen til alle, utrolig fin familiehund. Eneste med min som er litt dumt er at han trekker litt i bånd, men det er noe som må jobbes med.
30.10.2011

lol123 sier: jeg har hatt border collie siden jeg ble født åltså i snart 20 år og er fornøyd så det så1111111111111111111111111111111111111111111111
19.09.2011

Rex12 sier: Har ein border collie hann på 13 år og han er like sprek som før han er veldig klok og kan mye triks han liker godt å passe på kaniner
15.08.2011

Jay sier: Til Buster:
Både Collien og Retriveren er ganske like når det kommer til mosjon og lek, så å si at du skulle ønske retriveren kom mer frem vil nok ikke endre problemene dine. Det som ikke er bra er at han glefser etter dere når dere gjør korrigeringer. Dette har INGENTING med rase eller hundens personlighet å gjøre, dette må nok du ta på din egen kappe desverre. Slik oppførsel må korrigeres med det samme, ved en fast hånd og "sinn". Da mener jeg ikke å slå eller påføre smerte, det er HELT unødvendig. Men du må skubbe til han med en fast hånd og et høyt "Hei". Hold fokusen på han til han gir seg. Hvis han ikke gir seg kan du bevege deg rolig og bestemt mot han til han rygger og tilslutt setter seg ned. Gjennomfør dette 50 ganger om det så er det som skal til.Blir det ekstremt kan du legge han i bakken, men det trenger du nok ikke med en såpass intelligent hund, han skjønner det ganske fort bare du er fast, bestemt og ROLIG.
Når det gjelder å gå i bånd, så må du alltid ta på båndet når han er rolig. Den typiske "skal vi gå tur?" i en høy stemme får hunder til å bli overivrige og det blir ekstremt vansklig å gå rolig. Hvis han bare drar i båndet, kan du prøve å holde han igjen på brystet og sette dere ned på huk, pust rolig og slapp av, og sitt sånn til han roer seg ned. Repetisjon av dette vil i lengden fungere. Husk også å ha et slakkt bånd og napp i båndet kun når du skal korrigere. Jeg har selv prøvd denne teknikken på bla 2 ukastrerte hann Mopser, det tok 5 dager med repetisjon, så på en smart hund som Collien er det ingen problem å få til dette rimelig kjappt. Lykke til og husk at det er du som er sjefen!
10.08.2011

Zita sier: Vi har ei tispe på 11 år som er 75% border collie og 25% golden retriever. En utrolig snill og lydig hund. Leken som bare det selv om hun begynner å bli en gammel dame. Kan hun spille fotball med ungene og stå i mål dagen lang, så er det helt topp! Har kjøpt ei tispe av samme blanding som jeg skal hente i morgen. Gleder meg kjempe masse!!! Kan anbefales på det sterkeste denne blandingen.
09.08.2011

Schenda sier: Jeg vil anbefale folk å ikke få valp etter rene gjeter linjer om de ikke er erfaren med bc fra før av og om den ikke skal brukes til gjeting.

Man kan lett bli overumplet av det sterke gjeterinnstinktet som kan bli ett stort problem om det ikke hånderes riktig.

Å kjøpe en bc valp er som å kjøpe ett kinder egg. Du får en hvis pekepinn på hva som kan være inni når du leser på pakken, men du vet det ikke helt sikkert før egget åpner seg:)

Derfor er det ekstremt viktig å kjøpe fra en oppdretter som er villig til å hjelpe deg å forstår hvilken type bc du er ute etter:)

Men gjør man ett grundig forarbeid både når det kommer til oppdretter og til hvordan best håndtere og dressere valpen så kommer det nok til å gå kjempe bra!!!

Jeg har selv hatt 3 bc og kommer nok til å få meg en igjen:)
08.08.2011

monching sier: Vi har en Border Collie på snart 3 år. Han er utrolig kosete, og skal helst bli kost og klødd på døgnet rundt. Han er helt vill etter vann, og kan svømme i ett hvis ikke vi sier at nok er nok. Han er kjempe smart, og kan alle mulige triks vi har klart og finne på, og det er utrolig hvor fort han lærte seg dem. Han er kjempe snill mot barn, og veldig tålmodig, men kan være litt kvass mot enkelte voksne innemellom. Han har en stor forkjærlighet for baller, små eller store, frisbee og pinner. Han HATER dyreleger, og har nok store taumer etter årlige sjekk. Han er verdens beste, og vi elsker han like mye som vi elsker et menneske. Han er blitt en del av familien, og vi tar vare på hverandre :) Han er best
03.08.2011

Anonym sier: Har ei tispe på 2 år nå, og hun er en skikkelig kosehund, i tillegg til en ordentlig energiklump! Hun er veldig klok, forstår mye av det vi sier, enda vi prater i hele setninger til henne. Ekstremt lærenem, brukte vel 15 min på å lære henne å rulle rundt. Det er min første hund, og er ikke skremt av aktivitetsnivået i det hele tatt. Man hører alltid at det er mye "arbeid" med en BC, men for oss har det aldri vært arbeid, bare noe man må gjøre for å tilfredsstille hunden fordi vi er så fryktelig glad i den! En utsøkt hund som er veldig glad i folk, men også med vaktinstinkt, det er ingenting som går usett eller uhørt forbi uten at vi blir varslet. Alt i alt en herlig hund :-)
24.05.2011

Elise sier: Har en Border collie på 7 mnd.
Han veier 23 kg og er 57 cm høy :)

Tror han blir en sikkelig sværing :D
23.05.2011

Caroline sier: Jeg har en border collie tispe på 2 år som jeg går agility med. Kunne aldri tenkt meg en annen rase, hun passer meg perfekt. :)
19.05.2011

khm sier: Har en blanding av Flatcoat retriver og Border Collie. Det er en superduper hund, men som de fleste skriver, trenger den å aktiviseres. Klarer du minimum 1-2 timer om dagen å gi hunden 100% oppmerksomhet, er det riktig hund.
19.04.2011

sara sier: jeg har ønsket meg en Border Collie kjempe lenge.
pappa vil ha men han sier at de er litt for store!
er de det?
mamma vil ikke ha så kan de neste som skriver være så snill og svare ! tusen takk
26.03.2011

sara sier: jeg har ønsket meg en Border Collie kjempe lenge.
pappa vil ha men han sier at de er litt for store!
er de det?
mamma vil ikke ha så kan de neste som skriver være så snill og svare ! tusen takk
26.03.2011

AnneBFlo sier: Har en blanding av border collie og labrador. 4 mnd. Super jente. Gleder oss til hun blir stor nok for lengre turer. Er det noen som har praktiske råd mot å løpe etter/hoppe opp på sykler? Ikke interessert i biler, men sykkelen har fanget hennes interesse. Tips til morsomme inneoppgaver ut over "å hoppe over" og "hente ball"?
27.02.2011

Thjahppe sier: jeg har en blanding av Border Collie, Svensk & Finsk Lapphund. hun er VELDIG energisk og trenger mye mosjon. siden hun var mindre har hun begynt å prøve å gjete alt som rører seg, til og med biler.
hun er ikke trenet til gjeterhund, så der stryker hun nok. hun er mest opptatt av å bjeffe på sauene våre. vi bor i nordland, helt uti skogen og har derfor en rekke dyr. blandt annet sauer, katt, hest, kanin, fugl og hamster.(og hund, sef.)
hunden er veldi opptatt av resten av dyrene, og står i bånd om sommeren. Hun er veldig redd for nyttårsraketter. for det meste er hun snill, kosete, "barnevennlig" og søt. hun heter Thjahppe.
ikke fordi hun er kjapp, men fordi det betyr Svart med hvitt i brystet, slik som hun er:-)
før hadde vi en samojed. denn var kjempekosete og kose-knurret. den het Varg, og bet aldrig. den var stor, bamsete og koselig. Varg og Thjahppe
08.02.2011

Benedicte sier: Jeg elsker border collie :) Meg og samboeren mi nhar nå skaffet vår andre border collie tispe Mira:) Hun er utrolgi skjønn, men fryktelig rampet og så utrolig smart:) Den 4 månder gammle datteren vår er til å være så liten utrolig begeistrert or den nye voffsen og klarer ikke ta øynene sine fra henne:) De krever mye mosjon og masse oppgaver for å trives og her får hun plenty. Vi bor ute på landet og er ofte på fjeller hvor hun kan løpe fritt rundt å passe på sauene inne på vidda:)Den border collie vi har nå er lille søsteren til vår tidligere bc, ved navn Mina. De er så like, kunne ikke fått noen bedre hunder:)
21.12.2010

hakon sier: det virke som de fleste blandings hunder har border collie i seg.
20.10.2010

Helge sier: Vi har en 11 år gammel tispe,og har nettopp kjøpt en ny tispevalp. Dette er de mest fantastiske familiehunder som finnes!
13.10.2010

BC sier: Til Anonym:
Min border collie holdt også på med dette en periode i vinter. Han var riktignok litt under ett år da, og fremdeles en valp på mange måter, men symptomene er helt like som de du beskriver. Vi skjekket det litt rundt og fant ut at det kalles spøkelsesjakt / skyggejakt. Det kom rett og slett av understimulering. da vi lot han være ute 3-4 timer hver dag, spilte fotball med han, og ellers gikk lange fine turer gikk det etterhvert helt borte. Vi slo også kraftig ned på det når han gjorde det, sa tydelig Nei, og ba han om å gå og legge seg. vi ser fremdeles litt tendenser noen ganger hvis han kjeder seg, men ikke i nærheten av det det var. Lykke til! : )
26.07.2010

anonym sier: har hatt border collie i mange år,de har alltid vært "gira"og er nesten aldri rolige!men jeg elsker de!nå har jeg imidlertid fått ett stort problem med min 5-årige border-collie-hannhund.han har alltid vært snill og grei,men nå har han fått ting "på hjernen"han kan stirre og stirre,kjempekonsentrert på en ting,i langsommelige tider.dette er sikkert kjempeslitsomt for han,og oss!kan ikke ha det koslig lenger,da han alltid finner nye ting å stirre på,uansett hvor vi er.ellers er han veldig opptatt av å hoppe opp og ned og bjeffe opp i lufta,på noe som ikke er der!stakkar han...vet ikke hva jeg skal gjøre snart..må jo nevne at jeg fikk en ny hvalp for 6 mnd siden,men han tar heldigvis ikke etter han andre,og er mye roligere.elers går de godt sammen til daglig.men 5-åringen,har nok blitt mye værre etter den nye kom..noen tips til å få han til å slutte???om jeg tar han på fanget og koser med han,så er han helt vill,pga at han MÅ tilbake til plassen han nistirrer på..
18.07.2010

Torill Mathisen sier: Jeg synes Border Collien er en flott og snill familiehund. Den krever utfordringer. Har 7 valper, blanding av Border Collie og Springer Spaniel. Alle sammen (3 tisper og 4 hanner) er svarte og hvite som mamman sin, som er Border Collie. Se annonse på: Finn.no, De er leveringsklare i slutten av juli. Tlf.: 41611320 og 63909920
04.07.2010

betti sier: vi har en boardercollie med en golden retriver far. blandingen er unik! hun er verdens snilleste og kloke hund som er med på leken selv i en alder av 14 år. hun har formen og utseende til en boardercollie, men fargene har hun arvet etter sin far. hun er kritthvit med gyldne flekker. er det noen der ute som har hørt om denne blandingen før?
26.06.2010

PiaFraLandet sier: Vi har hatt en bordercollie tispe i snart 5 år, hun er vår første famile hund, og vi kunne ikke vært mer fornøyd med henne. Hun er veldig intelligent, elsker å leke. hun er veldig glad i å møte nye mennsker, men litt skeptisk om det kommer til å møte nye hunder, men hun er veldi snill med dem hun møter. også er gjeter genen i henne er meget sterk siden hun prøver å gjete på marsvinene i hagen vår om sommeren og villrein på fjellet om vi treffer på noen. det var faktisk veldi inspirerende å se henne gjete en villrein flokk uten noe trening. av og til virker det som om hun til og med forstår hva vi sier til henne, hun lytter til snakk i telefoner og vet når vi sier at noen skal komme på besøk eller at vi snart kunne tatt en tur ut.

men de er veldi energiske hunder som krever mye trim, så sørg for å holde hunden din med leker og turer ;)
22.06.2010

Rabalder sier: Min border collie ble heller ikke husren før den var ca 7mnder selv om jeg var flink med opplæringen. Min tygget også på alt den fant rundtomkring men nå holder den seg kun til de tingene han får lov å bite i. (Er nå 8,5mnd)

Har også sett en bedring etterhvert med båndtreningen, selv om det går veldig sent.
Kjenner meg også igjen i at den med vilje til tider "overhører" innkalling om den har noe kjekkere å ta seg til, men dette har også blitt merkbart bedre enn da den var mindre.
10.06.2010

buster sier: Har en blanding av border collie og golden retriever. Han er 6 måneder, ikke renslig, svært aktiv - spiser og gnager på alt han kommer over. Han hopper opp i sofa og stoler, snapper etter oss når vi jager han ned. Prøver å få han til å gå pent i bånd, men kan ikke trene på det før han har fått mye morsjon og er ganske sliten.
Han hører ikke på det vi sier og vi begynner nå og bli ganske slitne og angrer på valg av hund.
Han er riktig nok en flott turhund. Jeg hadde håpet at noe av golden retriever ville komme fram i han, men jeg ser kun en svært aktiv og slitsom border. Er det noe jeg kan gjøre? Vil det bli bedre etter hvert?
08.06.2010

eieren sier: Vi har en kjempe grei border collie tispe på snart 3år. Hun elsker barn og er en kjempe god kjæle gris. Det er en kjempe fin hunde rase for familier med barn! Kjempe fornøyd, den gjeter barn da. Den for mye morsjon,kos,mat & drikke.
Ambefales for familier med barn!
18.04.2010

wolfen sier: De er søte men litt for ville...
08.03.2010

tassen sier: Jaa det er sikkert og visst! :)
06.03.2010

Nytt dyr ... ? sier: Trenger man mye hundeerfaring for å skaffe seg border collie? Vi er en aktiv familie, men med liten hage. Men har ett stort fritidsområde som vi bruker til å spille fotball, håndball og mye annet. Vi har en katt og lurer vi på om hvordan det går med katt og hund? Katten er en skogskatt vokste opp med hund men er ikke særlig begeistret for hunder.. Er det mulig at hunden og katten blir venner etterhvert?
14.02.2010

helle pelle politibil sier: jeg ønsker meg en border collie! de er så søte
01.02.2010

Anonym sier: Min erfaring med border collie er at de må ha mye oppgaver og aktivitet for å ikke gjete på alt mulig rart. Jeg kjenner to hunder av denne typen der den ène gjeter biler, syklister, høns osv. og den andre enda verre: Den skal gjete alt som den ser på TV og prøver å fange det. Det er umulig å se på TV når han er i samme rom fordi han klynker som besatt og er helt i sin egen verden hvis han ikke får gå borti TV`n. Han er også gal etter andre lyder, særlig tekniske ting som PC, kjøleskap, sag, boremaskin osv, og pianoer. Han vil være med på leiken, og hopper opp og blir helt gira. Tror det er lurt å være forberedt på dette vanvittige instinktet før man skaffer seg denne rasen. Instinktet er ofte veldig sterkt, og det er umulig å få kontakt med disse hundene hvis de er i gjetermodus. De er i sin egen verden :-) Ellers er det mulig at dette ene eksemplaret er litt avvikende fra gjennomsnittet da :-) Ellers er disse hundene utrolig søte og kjempesnille, og veldig lærevillige.
25.01.2010

Turbo sier: Hei
Har en snart 2 år gammel hann, som ble kastrert for ett drøyt år siden. Fikk ham da han var ca 6 mnd gammel, og angrer absolutt ikke! Han er nesten døv, så noen ekstra utfordringer er det; innkalling fx er håpløst...sammen med andre hunder går det som regel bra, men alene gjør han som han vil...dvs later som han ikke ser signalet og fortsetter med sine egne aktiviteter! Han er UTROLIG hengiven og kjælen; kan våkne med ham inntil meg i senga, han klatrer opp i fanget for å få kos, og styrer hånda di; når jeg kommer hjem fra jobb er han hoppende glad, og skal ha kos så fort som mulig. Han elsker å snuse etter godbiter, og så digger han isbiter; vil ofte heller ha det enn vann når vi kommer hjem fra tur! Har det vært travle dager så han ikke har blitt nok mentalt stimulert, sier han ifra ved å utfordre seg selv; f.eks. leke med kong/ball under sofabordet (slik at den er vanskelig å få tak i; bordet er lavt så ballen setter seg nesten fast), eller gå dit spillene hans ligger og dunke med labben for å si ifra at han vil spille.
Biler er et problem, men heldigvis bryr han seg lite om syklister.
Noen ganger snakker han: hvis han har veldig lyst til noe og ikke får viljen sin, kan han stå og klage og syte; høres mest ut som Chewbacca (?) fra StarWars!
Han sørger for at jeg får mosjon og frisk luft, masse latter og kjærlighet!
09.01.2010

Eva sier: Har ein fantastisk Border Collie på 8 år. Han er veldig hengiven og viser at han er glad i oss på mange , av og til , snodige måter :) Han smiler til oss ( Drar opp leppene) når vi kjem heim eller når han vil smiske seg til litt kos. Er og veldig flink til å bruke snuten til å "kaste" handa vår over til seg for kos..
Vi har brukt han til gjeting tidlegare, men har ikkje sauer no.
Han kan vere heime aleine, men stressa om han må passe på/sikre heile huset. Då let han fort opp alle dører , drar fram sko,sokkar eller andre ting som luktar godt. Finn lettare ro om han berre har eit begrensa området å bevege seg i den tida han er åleine. Både mannen min og eg har han ofte med seg på jobb. Han finn fort roen under kontor pulten so lenge han får vere med :)
Kan absolutt anbefale rasen. Einaste eg slit med er hunde hår og å få han til å gå fint i band: Prøvd alt, men har resignert. Einaste som hjelper er å slite han ut, og det er ikkje lett;)
05.12.2009

Hilde sier: Jeg har en 3 år gammel border collie han. Han er utrolig lettlært og snill. Han gjeter ikke biler eller sykelister. Han bjeffer ikke om folk går forbi luftegården hans, og han er stedsbunden som bare det.
Eneste vi slet med, var at han var utrolig "skvetten", tidligere. Var redd høye lyder og skvatt bare noen reiste seg fra bordet. Heldigvis gikk en del over av seg selv. Vi klarte også å trene vekk uskkerhet ang skytebanen og steinbruddet i nærheten. Han vil nok alltid være en som "får med seg alt" på dagtid, men på kveldstid har han vært, og er, verdens største sofagris. Ser bare en hvit mage og 4 labber høyt i været da ja :)
Men de trenger å "jobbe" både fysisk og mentalt. Så det er viktig at de som lurer på å skaffe seg en slik hund, er klar over dette...
17.11.2009

Baxxter sier: Hei, har hatt dyr før, hatt en blandings hund vet ikke hvilken rase, men den så ut som border collie men hadde bare farge som Shepard sån Lassie farge.
Fannt han siden han ble født, var nesten rett etter krigen i Bosnia så kom vi hjem igjen, å da var jeg på vei til skolen, da så jeg tispe med valper, tenkte å ta en med en gang siden det var forlatt tispe etter krigen å hva vet jeg, men valpen var nesten født så kunne ikke ta den med en gang, så tok jeg moren å alle valpene å gjemte dem et sted hvor det var varmt, ga dem mat hver dag før skolen å etter skolen, når valpen ble noen uker så tok jeg den å hadde den i 3 år, så måte jeg hitt i Norge å måte gi den fra meg det var veldig trist å gi den bort.

Men det er ikke det skulle handle om jeg lurer på en ting.

Jeg har veldig veldig lyst på Border Collie,
så hvis jeg kjøper en voksen Border Collie hvor lenge kan den klare å være alene i leilighet?

For det er jo vanlig 8 timers arbeidsdag, så vil den klare å være alene i 8 timer? Så klart skal jeg ta den ut før jeg drar på jobb å med en gang etter jobb. Så den blir sån kanskje 4-5 ganger i uka, siden noen gang så har jeg fri fredag lørdag å søndag. Tror dere den vil takle å være alene i 8 timer i leilighet alene?

Trenger hjelp til det, alså den burde vel klare seg, mange som jobber jo 8 timer om dagen så man kan vel ikke si nei til å kjøpe hund bare pga at man tenker at den ikke vil klare seg alene i 8 timer, å man kan jo heller ikke være arbeidsløs pga hund. Kan dere hjelpe meg å si ærlig om hunden vil klare seg i 8 timer alene i leilighet å sånt
10.10.2009

knu sier: hei

bord collie/tura belgis border collei gutt
17.09.2009

Brni sier: Jeg vurderer å kjøpe en Border Collie "valp" på noen måneder måneder. Etter det jeg hører her ser det ut som å være flotte dyr. Jeg kommer til å gå på tur med ham 2 - 3 timer hver dag, inkludert mye leking. Tror dere denne hunden passer for meg?
19.07.2009

Linn&Oscar sier: Jeg har en valp som er blanding av Border Collie og Berner Sennen, han er verdens fineste! En ordentlig luring på 14 uker som krever sitt av aktivisering og oppmerksomhet! Men også veldig lærenem. :)
04.06.2009

Bestemor sier: Min sønn har en Border collie-valp på snart sju mnd. Vi er så heldige at vi får besøk av han nesten daglig, og har nettopp passet han en uke mens eieren var borte. Det var den beste uken i mitt liv, han er utrolig klok og leken! Har holdt oss i aktivitet, men er også kjælen og rolig bare han får nok trim og utfordringer i løpet av dagen! Dette er så absolutt ikke en hund for de late - du MÅ vere friluftsmenneske og glad i å leke! Han har også blitt barna i gata sin kjæledegge, og står gjerne i mål når de spiller fotball!! En fantastisk hund!!!
24.05.2009

Hufs sier: PS: Hunden heter ikke Hufsa. Sorry is here name ; )
11.05.2009

Hufs sier: PS: Hunden heter ikke Hufsa. Sorry is here name ; )
11.05.2009

Hufsa sier: Jeg har en border collie, hun er min bestevenn < 3 Hun har AD/HD i tillegg, så hun er litt hyper men er glad i henne < 3 Svart, hvit hun er kjempepen < 3
11.05.2009

Holt sier: Border Collier er en kjempegrei og søt rase ..
Vi/mormor og morfar har en border collie hann på ca 4-7 år .. Han er ikke kastrert og rømmer av og til bort til nabotispa .. han er ganske lydig men han kan nekte å høre etter hvis han vill, han er leken .. Han heter Holt og er blind .. Anbefaler border collier
05.05.2009

mamman til Kaia sier: jeg har hatt en Border Collie jente i nesten 15 år, som vi med stor sorg måtte avlive for en uke siden, da hun hadde tungt for å reise og bevege seg. Hun var aktiv og UTROLIG klok hele livet, og kjempe trygghetssøkende, men aldri særlig fysisk kosete. Men gikk alltid rett bak meg, inn på do, under spisebordet, og sov ved sengen. Litt skeptisk overfor andre hunder og barn, gikk helst i stor bue utenom. Hun var redd for tordenvær og nyttårsaften- Hun elsket å få oppgaver, helt til det siste minutt, og da hun var yngre løp hun som en strek ved sykkelen, hadde gatesirkus eller svømte eller dykket i vannet. En fantastisk hund som krevde masse oppmerksomhet, og det hele var verdt det
30.04.2009

Tone sier: Jeg har en border collie hann på 18 måneder nå, og er veldi energisk, men samtidi roli av seg. Han er kastrert, så er derfor kanskje litt roligere. Vi har plagdes en god del med at han har gjetet biler og syklister, men med god trening, har han nå blitt vandt med biler og reagerer ikke lenger, men med syklister er det en litt større utfordring har jeg merket.
Han er veldig glad i barn og mennesker, og elsker å være midtpunktet.
Har hatt andre hunderaser, men ingen kan måle seg med border collien.. Angrer absolutt ikke på at vi fikk tak i hann. Han tolererer det meste, og vet hvordan han skal skaffe seg oppmerksomhet :)
22.03.2009

border collie sier: Jeg hadde en border collie som var blandet med golden retriver.Det var verdens snilleste hund.OBS!Røyter masse om vinteren
28.02.2009

atf sier: Er det noen som har border collie blandet med noe annet til salgs? valper. Har veldig lyst på border collie, men har ingen sauflokk her heller, så kansjke best og ha en blanding?
28.02.2009

Anonym sier: har en 2 1/2 år gammel blandingshund, blanding mellom border collie og golden retriver.. en helt fantastisk blanding. er en flott familiehund med de mest sjarmerende trekk og personlighet. Har begynt å trene til lydighetskonkurranse, og han egner seg helt supert. Denne blandingen anbefales på det sterkeste. Har mye av border colliens kvikke og våkne personlighet, samtidig som han er rolig og liker å slappe av. Elsker nye oppgaver og utfordringer, og ønsker å være sammen med sin eier hele tiden.
09.02.2009

Jonas sier: Har IKKE en Border collie eller har hatt en men du verden å fine hunder, skal kansjke få en av svigermor. Har ikke en flokk med sau men har ikke noe i mot å ta meg noen jogge tuere eller å kaste litt ball. gleder meg vis jeg får en.: )
11.01.2009

Linn Elin sier: Vi har hatt en border collie gutt og vi er veldig fornøyd. En pensjonert border collie som ble brukt til å gjete kuer og sauer...
09.01.2009

RP sier: Jeg har to bladingshunder som er blanding av border collie og hollender, og han som er "mest" border collie er veldig smart og litt morsom, for han tror han er ei katte..
Han liker å ligge i vinduskarmen, og er litt frysen av seg om vinteren..
Men han er en utrolig god gutt, og er veldig lærenem:)
Men må alltid låse alt av dører, og sette ting for vinduene, pga at han lokker opp dørene og vinduene..
Jeg bandt meg selv engang med teip, og han kom bort og tok av teipen med tenner og labber, så ja en veldig fin og smart rase det er nå sikkert å visst:)
Stikker heller aldri av, kan gå tur uten å holde han i båndet, så han er vel det jeg vil si ei fin bikkje:)
Ganske fornøyd med gutten min jeg:)
Har hatt han siden fødselen, dvs, 3 år:)
28.12.2008

bonden sier: Verdens mest intelligente hunderase blir det sagt. Vi har to pensjonerte border collie som tidligere gjetet sauer. Det er utrolig hva de forstår etter et langt liv. Disse hundene må aktiveres og de må ha noe å holde på med for å trives.
18.12.2008

Stina sier: Vi har hatt ei border collie tispe i 12 år, og er strålende fornøyd med valget av hunderase! finnes ingen klokere og bedre hunderaser! så lenge hunden får mosjon, er den fantastisk!!!
01.10.2008

Din kommentar om Border collie:

Ditt navn (eller kallenavn)

Sikkerhetskode
Skriv inn tallet her:

Sikkerhetskoden hjelper oss å luke ut SPAM. Takk for hjelpen!

Flere hunderaser

Brukere som leste om Border collie var også interessert i følgende hunderaser:

Hunderaser

Finn din hund


Søk - Hunderaser.org


Hundefamilien

Dressur og kurs

Hundebøker

Utstyr til hund

Dokumentar

Tilfeldig hunderase

tilfeldig hunderase