Bearded collie

Bearded collie, eller "Labbetuss", er en avlet for å gjete kveg og sau, men fungerer også ypperlig som familiehund for aktive mennesker. Dette er en barnevennlig hunderase.

Bearded collie bilder

Bearded collieBearded collieBearded collieBearded collieBearded collie

Fakta om Bearded collie

Bearded collie

Bearded collie temperament og væremåte

Bearded collieen er en snill hund, men som alle hunderaser har den gråulven som sitt opphav og har selvfølgelig sine innstinkter. Den er energisk og trenger mye mosjon for å være fornøyd.

Får den for lite trening eller utfordringer så vil den kunne bli misfornøyd.

Bearded collie bruksområde

Bearded Collie blir brukt til å gjete både kveg og sau. Dette er altså en brukshund, og den kan tåle meget røffe værforhold. I senere tid har den blit mer og mer brukt som familiehund og selskapshund, men brukes fortsatt også som brukshund innenfor det den opprinnelig var avlet for.

Bearded collie utseende

Dette er labetuss-hunden. Bearded collie har mye pels! Denne hunderasen passer ikke tli å stå ute i en hundegård hele dagen, men må få være sammen med familien, også innendørs, selv om den har veldig mye pels, og dette vil nok den som skal holde orden inne raskt merke. En Bearded collie må få godt pelsstell, men røyting er ikke et problem hos denne rasen. Noe pels vil den likevel alltids etterlate seg. Alternativet er å klippe pelsen kort, men den vil fortsatt kreve pelsstell.

Fargene er grå (både lys og mørk grå) og hvit. Den gir inntrykk av å være en stor hund

Bearded collie historikk

Det er vanskelig å skille mellom fakta og fiksjon når man forsøker å danne seg et historiebilde om denne rasen. Man tror forøvrig at en polakk med navn Kazimierz Grabski bragte noen polske gjeterhunder til Skottland i 1514, og at dette etterhvert skulle gi opphav til rasen.

Erfaringer med Bearded collie

Her er det leserne har sagt om hunderasen så langt. Skriv om Bearded collie

Hanne sier: Vår beardis blir 6 år nå. Hoppende glad og elsker familien sin. Jeg har ikke inntrykk av at vår hund trenger så mye mosjon. Selvfølgelig må den ha daglige turer, og helst en litt lengre en på kvelden. Men vår hund er ingen maratonløper, heller en sprinter. Hun labber rolig på siden av oss, og tar heller helt av i et kvarter løs på en åpen plass. Men da blir hun som regel utslitt og vil hjem til senga si. Hun er også en skikkelig B-hund! Hun er den som sover lengst om morgenen, og må nesten sparkes ut på plena for å få henne til å tisse.

De krever mye pelsstell, men det er overkommelig. Hun er også ganske hårkjælen, så hvis du går litt for nært henne kan hun mistenke at du kommer til å lugge henne, og da kan hun morre litt lett. Men mener ingenting vondt med det og legger seg langflat av skam med det samme. hehe


Alt i alt en fantastisk hund, og jeg kommer garantert til å velge samme rase neste gang!
12.12.2012

Tina sier: Vi hadde vår bearded collie i 15,5år. Snillere hund kan ingen få. Barnevennlig, kontaktsøkende, tillitsfull og rolig, men hoppende glad. Hun kunne hoppe rett opp fra gulvet. Lett å dressere og tålmodig. Pelsen derimot krever jevnlig stell for å slippe floker, derimot er det lite røyting. Verdens flotteste hund.
18.09.2012

Monsine sier: lurer på om noen har en hann hund av bearded collie da jeg har 2 tisper .... bor i rogaland. Ser ut som det er veldig lite hunder av denne rasen her på vestlandet og jeg trenger som sagt en hannhund for parring... mine hunder er grå/hvit og en er brun/hvit. Blir veldig glad om noen tar kontakt med meg angående dette her :)
06.12.2011

Lille Lam sier: Jeg har en bearded collie som er 11 år,og er fortsatt like leken nå som den var som valp. Det er en lett trent hund.Det er også en hund med personlighet og den kan bli ganske "furten" hvis det er noe den har lyst på men ikke får det. Min erfaring er at det er lite sykdom i rasen.Dette er min første hund så den kan anbefales til de som ikke har hatt hund før.
13.07.2010

Ingvild sier: Jeg har vokst opp med bearded collie, og skal snart skaffe meg min egen for første gang i en alder av 26. Rett og slett fordi jeg savner denne herlige rasen!! Har prøvd å ha andre raser, men det er beardisen som har kapret hjertet mitt! Må oppleves, MEN vær klar over at denne rasen krever mye pelsstell, mosjon og lydighetstrening for at alle skal være lykkelige...men det er verdt det :)
12.02.2010

HeidiS sier: Finnes det noe mer sjarmerende enn en beardis som kikker på deg med ett øye under panneluggen? Dette er en hoppende glad, skøyeraktig og utrolig snill hunderase!
15.07.2009

Rebecca ;) sier: Jeg skal få en bearded collie snart, jeg lurte på om dere hadde noe tips til meg? som foreksempel hvor lenge jeg bør lufte den per dag ?..
07.07.2009

snurre sprett sier: Eg har hatt verdens beste hund i 9 år.
Etter at han døde, gikk vi over til Collie, men vår Beardie vil alltid stå for oss som ein heilt fantastisk hund. Snill, leiken, morsom, og nydelig (når han var stelt). Han likte godt å bade, også i sølepytter. Han var aktiv og sterk. Vi hadde han med oss på ski om sommaten og på sjøen og i fjellet. Men kvifor gikk vi over til Collie ? Det er svært krevande pelstell på ein Bearded Collie. Du må rekne med å bruke minimum 2 timar i veka med å arbeide deg gjennom den lange, tjukke pelsen. I tillegg bør han badast fleire gonger for året. Vi klipte han aldri ned fordi han var så fanastisk vakker med den lange pelsen. Han hadde godt gemytt og var ikkje skotredd, men han likte godt å ri lyd frå seg. Ein herleg hund.
26.11.2008

Helle sier: Erfaringer om Bearded collie... Det er labbetuss jo!! Den snille hunden fra barne-TV på 80-tallet :)
07.05.2008

Din kommentar om Bearded collie:

Ditt navn (eller kallenavn)

Sikkerhetskode
Skriv inn tallet her:

Sikkerhetskoden hjelper oss å luke ut SPAM. Takk for hjelpen!

Flere hunderaser

Brukere som leste om Bearded collie var også interessert i følgende hunderaser:

Hunderaser

Finn din hund


Søk - Hunderaser.org


Hundefamilien

Dressur og kurs

Hundebøker

Utstyr til hund

Dokumentar

Tilfeldig hunderase

tilfeldig hunderase