Australian shepherd

Gjeterhunden Australian Shepherd er en arbeidshest som er i stand til å jobbe hele dagen, selv i kokende varme og sprengkulde.

Australian shepherd bilder

Australian shepherdAustralian shepherdAustralian shepherdAustralian shepherdAustralian shepherdAustralian shepherd

Fakta om Australian shepherd

Australian shepherd

Australian shepherd temperament og væremåte

Dette er ikke en hund for nye hundeeiere. Australian Shepherd er vanskelig å trene, og krever mye trening for at den skal få ønsket atferd. Den er en aktiv og intellegent hund, som mange andre gjeterhunder.

Dersom den aktiviseres så er Australian shepherd en utmerket familiehund også, men den må ha noe å gjøre hver dag, hvis ikke blir den urolig og dette kan gå ut over invetar og eiendom.

Australian shepherd er en rolig hund i den forstand at den ikke er aggresiv eller sint mot fremmede, men kan være ganske reservert.

Australian shepherd bruksområde

Dette er først og fremst en gjeterhund, selv om den kan ha flere andre bruksområder. Den er opprinnelig utviklet for å gjete kveg, men fungerer ypperlig som gjeterhund til sau også. Den kan gjerne vokte gården.

Det er en ypperlig vakthund på gårder, og vokter budskapet og gården med stor innsats. Men til tross for at den egner seg som vakthund er dette ingen forsvarshund. Det er ikke den største hunderasen og vil kanskje ikke kunne skremme bort hardføre innbdruddstyver, men så er det heller ikke dette Australian shepherd er avlet for.

Australian shepherd utseende

Australian Shepherd har fått klengenavnet "Aussien". Den er ogte svart, rødbrun, og hvit, og har mange innslag av farger. Noen ser også blå-aktig ut i pelsen. Det er en middels stor hund, som en border collie.

Australian shepherd historikk

Ifølge navnet, så skulle man kanskje tro at Australian Shepherd er avlet i Australia, men det er feil. Overraskende nok ble den avlet i Amerika, og fungerte der som en ranch- og farm hund.

Navnet har sin opprinnelse fra at mange av hundene som ble brukt i avl av denne hunderasen var fra Australia. Den ble avlet i samme tidsperiode som sauer ble importert fra blant annet New Zealand og Australia, og man antar at hunder "kom på kjøpet" under importen. Dette var på slutten av 1800 tallet

Erfaringer med Australian shepherd

Her er det leserne har sagt om hunderasen så langt. Skriv om Australian shepherd

Lisa sier: Jeg tror nok at å starte agility ikke ville vært en dårlig ide om du vil få utløp for energien dens. Du kan også gi hundn oppgaver slik at den må tenke selv. Denne hunden er jo svært inteligent og trenger derfor mye hodetrening. Men jeg mener at den egentlig er en fin førsteganghund. jeg hadde den som min første hund og det ble aldri noe problem. den er lett og trene og jeg har egentlig aldri hatt et problem med at den gjeter eller vokter gjenstander eller mennesker. Sam ( samantha ) som hun het var ganske reservert, men ldri slem eller aggresiv mot andre hunder. Jeg har også en datter som da gikk i 8.klasse som hjalp meg. Hun hadde og har fortsatt velig stor interesse og finner alltid på mange morsomme triks.
22.11.2010

Lisa sier: Jeg tror nok at å starte agility ikke ville vært en dårlig ide om du vil få utløp for energien dens. Du kan også gi hundn oppgaver slik at den må tenke selv. Denne hunden er jo svært inteligent og trenger derfor mye hodetrening. Men jeg mener at den egentlig er en fin førsteganghund. jeg hadde den som min første hund og det ble aldri noe problem. den er lett og trene og jeg har egentlig aldri hatt et problem med at den gjeter eller vokter gjenstander eller mennesker. Sam ( samantha ) som hun het var ganske reservert, men ldri slem eller aggresiv mot andre hunder. Jeg har også en datter som da gikk i 8.klasse som hjalp meg. Hun hadde og har fortsatt velig stor interesse og finner alltid på mange morsomme triks.
22.11.2010

Helene sier: Jeg synes disse hundene er utrolig nydelige! Jeg klarer nesten ikke se på andre hunder. nå bor jeg på hybel og studerer så det blir nok ikke noe hund på meg før det er over...
Hvis man ikke bruker hunden som gjeterhund, hva burde man erstatte det med da så de får utløp for "interessene"/instinktene sine? Er jo litt dumt med de hundene som begynner å gjete unger :P
19.10.2010

sauebonde sier: Kvaliteten på gjeterevnene til australsk gjeterhund i Norge er generelt dårlig i forhold til sine australske brødre. Hundene er spesialavlet for det australske kontinentet og tilpasset australias gjeteroppgaver.
Beste gjeterhund til bruk i Norge er border collie og mer er det ikke å si om den saken.
05.10.2010

Aussi sier: Kan noen hjelpe meg jeg ønker meg en Aussi, men jeg aner ikke hvor mye den røyter. Røyter den like mye som en golden eller som en shetland sheepdog?
Pliz svar!!
13.11.2009

Elise sier: Aussiene er veldig lettlærte, de er absolutt ikke vanskelige å trene.
06.11.2009

vicky sier: min bestemor har en hund som er halt australian cattledog og australian shepher. den er kjempesot
25.07.2009

Line sier: En konkurranse for dem med skrivekløe!

Australian Shepherd
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
«inngår i serien om tamhunden»
Australian Shepherd

Alternative navn
Aussie
Hundetype
Gjeterhund
Opprinnelsesland/område
Amerikas forente stater
Anerkjennelser
FCI: Fårehunder
AKC: Herding
CKC: Herding
KC: Pastoral
UKC: Herding dogs

Bruksegenskaper
Familiehund, gjeterhund
Forventet livsløp
11-17 år
Størrelse
Stor (15–30 kg)
Rasen passer for
Erfarne hundefolk
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste
Australian Shepherd er en middelstor, fhv kvadratisk bygget hund (høyde mellom 46 og 58 cm, veiledende vekt 15-30 kg). Rasen skal ha middel pels og være av middels "tyngde". Den skal ikke være grov og klumpete, men ei heller for sped. Den skal se ut til å kunne være istand til å jobbe hele dagen, i all slags vær.

Aussien har et svært varierende fargespekter, men grunnfargene er alltid svart eller rød/brun. Disse fargene kan bli merle og da har man red-merle og blue-merle. I tillegg kan aussien ha tantegninger. Tantegninger er rødbrune tegninger på føtter, rundt snuten, over øynene, under halen. Den kan også ha hvite tegninger på føtter, under buken, rundt snuteområdet og krage. Det er verdt og merke seg at det ikke ønskelig, ei heller tillatt i utstillingsringen, med hunder med hvitt på kroppen bak skuldrene, eller på yttersiden av lårene. Hodet skal heller ikke domineres av hvitt, og øynene og ørene skal være omringet av farge.


Anvendelse
Med sine spenstige og harmoniske bevegelser er den en utmerket gjeterhund, og anvendes til å gjete alt fra ender til kveg. Foruten å være en god arbeidshund er også Aussien et glimrende familiemedlem. Den skal være velbalansert, noe lengre en høy av middels størrelse. Hannhundens kropp skal ha en maskulin framtoning uten at den skal være for grov. Tispene skal gi ett feminint inntrykk uten å være spinkel. Rasen skal være oppmerksom og livlig, smidig, solid og muskuløs uten å være klumpete. Man skal imidlertid være klar over at Aussien kan være noe reservert overfor fremmede.

Rasen har et sterkt territorial instinkt, og opptrer ofte beskyttende ovenfor eiere og eiendom. Den har imidlertid et meget godt gemytt og er sjelden kranglete.


Historie
Australian Shepherd er den eneste farm - og ranch hund utviklet i Amerika. Til tross for navnet så er ikke Aussien en Australsk rase. Men anene kan spores til fårehunder, og mange av dem kom fra Australia. Gjetere på vest kysten var kjent for å ha små blå hunder med stumphaler. På slutten av 1800 tallet og på starten av 1900 ble det importert sauer fra Frankrike, Spania, England, New Zealand og Australia - og med sauene kom også gjetere med sine gjeterhunder. Vest i Amerika representerte gjeterne med sine små blå hunder det samme for gjeting som Skotten med Collien i Storbritannia.

Siden hundene også utmerket seg som kveg gjetere så var de ideelle for arbeidet på farmer og rancher.


Mentalitet
Aussien er en fhv. "krevende" rase idet den trenger endel "oppfølging" og oppdragelse for å fungere i samfunnet og trives godt. Den er aktiv og stort sett en skikkelig livsnyter! Den har som oftest gjeterhundens oversikt, og ingenting går den hus forbi. Aussien er allsidig og har som oftest et trivelig gemytt – selvsagt med unntak for denne rasen som for alle andre raser. Man skal imidlertid være klar over at aussien ofte er i besittelse av et sterkt vokterinstinkt. Dette bør man absolutt være klar over og ta hensyn til under oppvekst og oppdragelse. Aussien skal aldri være aggressiv, den skal heller ikke være nervøs. Den skal ha "gå-på"-mot . Dette er egenskaper som kreves for rasens opprinnelige bruksområde. Den skal ha stor utholdenhet, ha evnen til å samarbeide, men den har ofte mye egenintitiativ.

Uansett hvor søte og gode en aussie måtte være, så skal den absolutt ikke være "pinglete", sky eller nervøs. Rasen kan imidlertid være reservert, men dette må ikke forveksles med de nevnte egenskaper.

Det er svært viktig å merke seg at oppdrettere – både i Norden og i USA - i lengre tid har hatt ganske så forskjellige mål med sin avl, hvilket også har ført til at forskjellene mellom linjer kan være store. Forskjellige mål har gitt store variasjoner både i utseende men også hundens mentalitet.
21.11.2008

Line sier: Opprinnelse og alder
Rasen oppsto i Storbritannia, men nøyaktig hvor og når vet man ikke. Man antar imidlertid at typen har oppstått i grensestrøkene mellom England og Skottland. Opphavet er utvilsomt en collietype, men hvilke andre hunderaser som måtte være krysset inn vet man ikke nok om i dag. Man vet imidlertid at Old Hemp regnes som progenitor, en tricolor border collie hann født i september 1893 og død i mai 1901. Faren var en sort og brun collie, mens mora var helsvart og hadde et blått og et brunt øye.

Rasen var kjent under flere navn i tidligere tider, blant annet som arbeidende collie, gammeldags collie og gårdscollie. Først i 1915 nevner James Reid, sekretær for Sheep Dog Society i Storbritannia, denne hundetypen som border collie.


Utseende, anatomi og fysikk

Border collie
Border collie på jobbBorder collie er en middels stor, slank, smal og langstrakt hund med et forholdsvis smalt hode og delvis stående ører. Pelsen er vanligvis langhåret, men kan også være semi-lang eller semi-kort. Fargen er vanligvis sort og hvit, men den kan også være brun og hvit eller sort og hvit med brune innslag. Store fargevekslende felt er mest vanlig, men spettet er også normalt.

Øynene kan variere fra mørk brune til amber eller lys blå. Rasen kan også av og til ha ett blått og ett brunt øye. De forskjellige kennelklubbene rundt om i verden har forskjellig syn på dette. Nesebrusken skal følge grunnfargen til pelsen i farge. En hund som for det meste er sort i pelsen, skal således ha helt sort nesebrusk.

De organisasjoner som registrerer og arbeider med Border Collie som brukshund (gjeterhund), f.eks Norsk sau og geit (gjennom NKK), og International Sheep Dog Society (ISDS)i Storbritannia og Irland, setter ingen krav til utseende. Pelsfarge, pelslengde, øyefarge, farge på nesebrusk, ørefasong og annet uten betydning for bruksegenskapene blir ikke tillagt vekt i avlen. Det avles kun på gjeteregenskaper, lynne og helse. Hundenes utseende, anatomi og fysikk blir dermed et resultat av hva som er hensiktmessig for en hund som skal løpe mye og hardt i lengre perioder.
21.11.2008

torgrim sier: En spennende hunderase! Australian shepherd er en like så god gjeterhund som border collien.
07.05.2008

Din kommentar om Australian shepherd:

Ditt navn (eller kallenavn)

Sikkerhetskode
Skriv inn tallet her:

Sikkerhetskoden hjelper oss å luke ut SPAM. Takk for hjelpen!

Flere hunderaser

Brukere som leste om Australian shepherd var også interessert i følgende hunderaser:

Hunderaser

Finn din hund


Søk - Hunderaser.org


Hundefamilien

Dressur og kurs

Hundebøker

Utstyr til hund

Dokumentar

Tilfeldig hunderase

tilfeldig hunderase